Η πορεία της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης θα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες που θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδος ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στο πάνελ με τίτλο «Ευημερία για όλους – περισσότερη ανάπτυξη και δουλειές» στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιείται στις 7 και 8 Νοεμβρίου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας με κεντρικό γεγονός την επιλογή του υποψηφίου του κόμματος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει των ευρωεκλογών του Μαϊου 2019. Η «μάχη», μάλλον άνιση, ήταν μεταξύ του Βαυαρού Μάνφρεντ Βέμπερ, του μεγάλου φαβορί και του Αλεξ Στουμπ, του αουτσάιντερ από τη Φινλανδία.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έχει επιτύχει να θεωρείται φωνή μετριοπάθειας και σύνεσης στους κόλπους του ΕΛΚ, επανέφερε, τόσο στην επίσημη ομιλία του στην Ολομέλεια του ΕΛΚ όσο και στην ανοιχτή συζήτηση που είχε προηγηθεί, την άποψή του για τον κίνδυνο του λαϊκισμού και την απειλή που αυτός συνιστά για την Ευρώπη, «φωτογραφίζοντας» όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. «Αρκεί να δείτε τι συμβαίνει στην Ελλάδα για να καταλάβετε τι συμβαίνει» είπε σε μία αποστροφή του λόγου του κατά την ανοιχτή συζήτηση περί ανάπτυξης και απασχόλησης, ενώ λίγο αργότερα επανέλαβε στην κεντρική του παρέμβαση: «Θα νικήσουμε τους λαϊκιστές».
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε επίσης στην ανάγκη λελογισμένων φορολογικών ελαφρύνσεων και την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ως αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να ανακάμψει. Η ΝΔ κατέθεσε μάλιστα δύο τροπολογίες στο Κείμενο Πολιτικής του Συενδρίου με τίτλο «Μία Ευρώπη για Όλους: Ευημερούσα και Δίκαιη». Οι τροπολογίες αφορούσαν στην παροχή φορολογικών κινήτρων για προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης σε συνδυασμό με τη σύνδεση έρευνας και εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, καθώς επίσης στην εναρμόνιση των φορολογικών πλαισίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την καταπολέμηση της διασυνοριακής φοροδιαφυγής.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος από πολλούς στο ΕΛΚ αντιμετωπίζεται ως «εν αναμονή Πρωθυπουργός», ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει στο δίκαιο εμπόριο, στην κοινωνική συνοχή και στην τόνωση της καινοτομίας ως συνταγή επιτυχίας. «Πρέπει να εστιάσουμε σε πρακτικές λύσεις» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το ΕΛΚ πρέπει να προβάλλει με αυτοπεποίθηση τις επιτυχίες του στην πορεία προς τις ευρωεκλογές του Μαϊου 2019.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματισμένη συνάντηση για το πρωϊ της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Θα πρέπει να αναμέναται ότι ενόψει και του έκτακτου Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου όπου λογικά θα κριθεί τι θα συμβεί με το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων. Το απόγευμα της Τετάρτης είχε πέντε διμερείς συναντήσεις, τρεις εκ των οποίων έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Κατ’ αρχήν, συναντήθηκε με την πρώην επίτροπο και σήμερα διευθύνουσα σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και συζήτησε μαζί της επί των προγραμματών κοινωνικής ενσωμάτωσης που εφαρμόζει σε διάφορες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ο Πρέοδρος της ΝΔ ήγειρε το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου σκέλους του σχεδίου Γιούνκερ (για την περίοδο μετά το 2020). Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνομίλησε με τον Αλεξάντερ Ντόμπριντ, αντιπρόεδρο της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU στη Γερμανία, ο οποίος και τον προσκάλεσε στην ολομέλειά της.
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Μάλτας Άντριαν Ντέλια, αλλά και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό.