Τη μνήμη των θυμάτων των ναζιστικών πογκρόμ της 9ης Νοεμβρίου 1938, τίμησε η Αυστρία, κατά την σημερινή 80η επέτειο, με τον πρόεδρο της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα να ζητά, για λογαριασμό της χώρας του, «συγγνώμη» από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και τους συγγενείς τους, στην ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση στα παλιά χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ στη Βιέννη.
«Στην Αυστρία και στην Ευρώπη δεν επιτρέπεται να υπάρχει θέση για τον αντισημιτισμό» επισήμανε, από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έχει προσκαλέσει από το εξωτερικό, σε επίσκεψη στη Βιέννη, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
«Ο αντισημιτισμός είναι ένας καρκίνος», τόνισε στη δική του ομιλία ο ραβίνος ‘Αρτουρ Σνάιερ, προειδοποιώντας πως «αυτός ο καρκίνος τώρα επιστρέφει».
Στη συνέχεια ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και συγγενείς τους, διαβεβαιώνοντας τους πως «σήμερα ζούμε σε μία άλλη Αυστρία, σε μία δημοκρατική χώρα, όπου δεν έχει θέση ο αντισημιτισμός».
Ο ίδιος γνωρίζει πως δεν μπορεί να βρει λόγια για τον πόνο και το μαρτύριο τους, σημείωσε ο Αυστριακός πρόεδρος, τονίζοντας ότι η Αυστρία φέρει μία ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι στους επιζώντες και στους απογόνους τους.
Τη βραδιά της 9ης προς τη 10η Νοεμβρίου του 1938, τη νύχτα των πογκρόμ, τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» σύμφωνα με το λεξιλόγιο των Γερμανών ναζιστών του Τρίτου Ράιχ, μόνον στην Αυστρία δολοφονήθηκαν 30 Εβραίοι, συνελήφθησαν 7.800 και 4.000 μεταφέρθηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου, ενώ δεκάδες εβραϊκές συναγωγές πυρπολήθηκαν και χιλιάδες σπίτια και καταστήματα εβραϊκής ιδιοκτησίας έπεσαν θύματα βανδαλισμών.
Στη Βιέννη, αλλά και σε άλλες αυστριακές πόλεις, η νύχτα των αντιεβραϊκών πογκρόμ υπήρξε, σύμφωνα με τους ιστορικούς, η πλέον βάρβαρη από όλες τις επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων σε ολόκληρο το Τρίτο Ράιχ στο οποίο δολοφονήθηκαν 91 Εβραίοι, πυρπολήθηκαν χιλιάδες συναγωγές και καταστήματα και πάνω από 20.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η ναζιστική προπαγάνδα φρόντισε να παρουσιάσει τα αντιεβραϊκά πογκρόμ ως υποτιθέμενη «αυθόρμητη απάντηση» του πληθυσμού στο θάνατο του Γερμανού διπλωμάτη και μέλους του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Χίτλερ, Ερνστ φον Ρατ στο Παρίσι, δύο ημέρες μετά τον πυροβολισμό του από τον 17 χρονο Πολωνοεβραίο Χέρσελ Γκρίνσπαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταφορά των γονέων του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Ο θάνατος του διπλωμάτη — που σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς μπορεί να σχετίζεται και με ομοφυλοφιλικούς κύκλους του Παρισιού στους οποίους φέρεται να σύχναζαν θύμα και θύτης – ήταν για το ναζιστικό καθεστώς η καλύτερη ευκαιρία και πρόφαση για την έναρξη των από καιρού προαποφασισμένων επιθέσεων του κατά των εβραϊκών πληθυσμών στο Γ΄ Ράιχ, στο οποίο είχε προσαρτηθεί ήδη η Αυστρία μερικούς μήνες νωρίτερα.
Στις 5.30 τα ξημερώματα της 12ης Μαρτίου του 1938 οι ορδές του Χίτλερ, περνούσαν τα γερμανοαυστριακά σύνορα στο Πασάου και στο Σέρντινγκ, συντελώντας, με την επέλαση τους, την από μακρόν σχεδιαζόμενη προσάρτηση της Αυστρίας στο ναζιστικό Τρίτο Ράιχ, την «επιστροφή» της γενέτειράς του στο γερμανικό Ράιχ, όπως θα κραύγαζε τρεις ημέρες αργότερα ο ίδιος, στη διαβόητη ομιλία του στην Πλατεία των Ηρώων στη Βιέννη.