Ουδέποτε η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επιθυμούσαν διαδικασία ανοικτού τέλους στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι θα ήθελαν τερματισμό της κατοχής, ακόμη και σήμερα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ερωτηθείς για σχετική αναφορά του προέδρου του ΔΗΣΥ μετά τη συνεδρία, κατά την οποία ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις επαφές του με το Μουσταφά Ακιντζί και την απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση ή γνώση περί χρονοδιαγράμματος.
Υπογράμμισε επίσης ότι, μετά τη συνάντησή του με την κ. Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί διαμόρφωση των όρων αναφοράς των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό και συμφωνία στο ορατό μέλλον.
Επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει υπομονή μέχρι τη συζήτηση των όρων αναφοράς και νέα συνάντηση με την κ. Λουτ, ώστε να γνωρίζουμε πράγματα που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τώρα.
Ο κ. Προδρόμου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σχέδιο για τους όρους αναφοράς και ότι ο Ν. Αναστασιάδης διαμορφώνει την τακτική του με βάση τα δεδομένα.
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτικών ηγετών από την πλευρά του Προέδρου για τις συναντήσεις με Μουσταφά Ακιντζί και Τζέιν Χολ Λουτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και στη συνέχεια ακούστηκαν απόψεις και εισηγήσεις και εκφράστηκαν ανησυχίες.
Τόνισε ότι ο κ. Αναστασιάδης συμμερίζεται τις ανησυχίες των πολιτικών ηγετών, αλλά τόνισε ότι «όλοι πρέπει να έχουν υπόψη ότι στοχεύει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό τους σωστούς όρους».
Επί της φιλοσοφίας της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος σέβεται τις απόψεις που ακούστηκαν, αλλά έχει και ο ίδιος την άποψη του, στη βάση δεδομένων που διαμορφώνονται.
«Δόθηκαν εξηγήσεις επί του θέματος και δεν θα ήταν χρήσιμο να συνεχιστούν οι συζητήσεις, γιατί θα εισέλθουν σε άγονο έδαφος», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Οι θέσεις των κομμάτων
Εν τω μεταξύ πλήρη ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου για την ενημέρωση από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ επιφυλάξεις διατύπωσαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι στις συναντήσεις του Προέδρου επαναβεβαιώθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, η ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και στο πλαίσιο που έθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι το μελλοντικό κράτος πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργούνται προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και να υπάρχει ασφάλεια.
Αναφερόμενος στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τις καλές του υπηρεσίες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως αν έχει κάποιες ιδέες η Τζειν Χολ Λούτ για τη μεθοδολογία της διαδικασίας, θα είναι εκτός του πλαισίου που έχει καθοριστεί. Αλλωστε, είπε, η έκθεση Γκουτέρες είναι σαφέστατη στη θέση ότι αν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, δεν μπορεί να είναι ανοικτού τέλους. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το Κυπριακό εισέρχεται σε καθοριστική περίοδο σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.
Η διαμόρφωση των όρων αναφοράς, πρόσθεσε, θα ξεκαθαρίσει που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Απήθυνε επίσης έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία και να συνεχισθεί η συζήτηση στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς κάτι που θα αποτελούσε, όπως είπε, πολύ αρνητική εξέλιξη. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη συμφωνία για τους όρους αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών.
Τόνισε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτική ώστε να μην διασυνδεθούν με τους όρους αναφοράς, θέματα όπως η ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ, αλλά και η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από τις ενεργειακές έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι τυχόν επανέναρξη των συνομιλιών θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την καλή θέληση της Τουρκικής πλευράς, την οποία δεν βλέπει να υπάρχει τώρα.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε ανησυχία για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα προκόψουν αν δεν διαχειριστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα θα έχουν σχέση με τους όρους αναφοράς και την επανέναρξη νέας διαδικασίας. Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε ότι η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει έγγραφο για το πως μπορεί ο Πρόεδρος να χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα και επαφίεται στην διακριτική του ευχέρεια να αξιοποιήσει αυτές τις προτάσεις για βελτίωση και εμπλουτισμό των δικών του θέσεων και αξιοποίηση τους για αποφυγή πιέσεων που ενδεχομένως να δεχθεί για να ακολουθήσει διαδικασίες, οι οποίες ίσως αποδειχθούν άκρως επικίνδυνες και αρνητικές. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλήκαρος δήλωσε ότι οι όροι αναφοράς δεν πρέπει να περιέχουν υποχωρήσεις της πλευράς μας, για χάριν της επανέναρξη των συνομιλιών.
Επεσήμανε επίσης ότι είναι σημαντικό να μην γίνουν αποδεκτά χρονοδιαγράμματα για τις συνομιλίες που αναμένεται να επαναρχίσουν. Η αναπληρωτής πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων -Συνεργασίας Πολιτών Εφη Ξάνθου υποστήριξε ότι η πληροφόρηση γι’ αυτά που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα στις συνομιλίες ήταν ελλιπής ως προς το που έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις, ποια θέματα έχουν κλειδώσει και ποια είναι τα περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση.