Δεκαπέντε μήνες μετά την αποτυχία των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου, οι ηγέτες των δύο πλευρών Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντσί συμφώνησαν στα τέλη Οκτωβρίου, σε συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να ανοίξουν δύο νέα σημεία διέλευσης τη Δευτέρα, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, που επιθυμεί ο διεθνής οργανισμός, γράφει η γαλλική Le Figaro.
Για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια, δύο νέα οδοφράγματα θα ανοίξουν μεταξύ του βόρειου τμήματος της Κύπρου –τουρκική ζώνη- και του νότιου, της Κυπριακής Δημοκρατίας και έρχονται να προστεθούν στα ήδη επτά υπάρχοντα. Ο ερευνητής στο IRIS Νίκολας Καζαριάν, επισημαίνει ότι «λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης στο νησί, αυτά τα σημεία διέλευσης δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν, ούτε καν να θεωρηθούν, διασυνοριακά γιατί θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση του επίσημου καθεστώτος της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, την οποία απορρίπτει η διεθνής κοινότητα».
Το άνοιγμα των δύο νέων οδοφραγμάτων θα διευκολύνει την κυκλοφορία των Κυπρίων μέσα στο νησί, οι οποίοι θα αποφεύγουν να κάνουν παρακάμψεις. «Μέσω αυτών των σημείων διέλευσης, γίνεται προσπάθεια η διαχωριστική “πράσινη” γραμμή μεταξύ βορείου και νοτίου Κύπρου, να είναι όλο και λιγότερο ένα τοίχος», εξηγεί ο Ζιλ Μπερτράν , ερευνητής στο κέντρο Εμίλ Νταρκέιμ και ειδικός στο κυπριακό. Το άνοιγμα δεν θα έχει σχεδόν καμία οικονομική επίπτωση, γιατί οι συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού είναι πολύ μικρές, μόλις 5 εκατ. ευρώ το 2017, λόγω των αυστηρών μέτρων που διέπουν τις σχέσεις τους. Αλλά, πίσω από το άνοιγμα των δύο νέων οδοφραγμάτων, κρύβεται η θέληση να ανανεωθούν οι δεσμοί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κατεχόμενων στη βόρειο Κύπρο. Πριν από δεκαπέντε μήνες, στο Crans-Montana της Ελβετίας, απέτυχε ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων για την επανένωση του νησιού. Τώρα ο Kazarian βλέπει «τον καρπό της κοινής επιθυμίας να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Η πράξη, με πρακτικό και συμβολικό χαρακτήρα, δημιουργεί μια θετική δυναμική». Από την πλευρά του ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες φαίνεται αισιόδοξος για το Κυπριακό και σε έκθεση που στάλθηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμά ότι οι πιθανότητες διευθέτησης της διένεξης είναι “πολύ εμφανείς”, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.
Προδρόμου: Σημαντικό η διαμόρφωση των όρων αναφοράς
Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνει ότι το σημαντικό στο Κυπριακό είναι η διαμόρφωση των όρων αναφοράς, σε σχέση με την αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί επιτακτικά προς τους Τουρκοκυπρίους είναι αν ισχύουν οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με το πλαίσιο Γκουτέρες, καθώς και ο χάρτης και τα θέματα της πολιτικής ισότητας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «σημασία έχει τώρα να επικεντρωθούμε στη διαδικασία των διαβουλεύσεων της κ. Λουτ με επιδίωξη να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις έχοντας ως βάση το πλαίσιο Γκουτέρες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου, έχει πείσει τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ετοιμότητα του να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγούν σε λύση. Η δυσκολία επανέναρξης, είπε ο κ. Προδρόμου, έγκειται στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία κρατάει όλα αυτά τα χρόνια άλυτο το Κυπριακό.
Απαντώντας στις επικρίσεις ότι με την πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενταφιάζει τις διαπραγματεύσεις, ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι δεν θα εξαρτηθεί η επανέναρξή τους από ένα προβληματισμό και ενδεχομένως να αφορά την τελική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς.