Με μία συγκινητική τελετή- παρουσία επιζώντων του Ολοκαυτώματος- τιμήθηκαν στα Τρίκαλα οι 139 κάτοικοι της πόλης που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ήταν ένα τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης με αποκορύφωμα τα αποκαλυπτήρια ενός εξαιρετικά φιλοτεχνημένου και συμβολικού μνημείου, του Μνημείου Ολοκαυτώματος. Στην αρχή της παλιάς συνοικίας των τρικαλινών Εβραίων, στον πεζόδρομο της οδού Πλούτωνος, ένα δάκρυ από τρένο παραπέμπει στη μακρά διαδρομή που ακολούθησαν Τρικαλινοί και άλλοι Έλληνες Εβραίοι ή μη, με τα «τρένα του θανάτου», προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάποιοι από τους ελάχιστους που επέζησαν, η 97χρονη σήμερα κ. Νάκη Μπέγα και ο κ. Βίκτωρ Βενουζίου, τίμησαν τα αποκαλυπτήρια με την παρουσία τους.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν πρέσβεις και εκπρόσωποί τους από 12 χώρες: Ιταλία, Τσεχική Δημοκρατία, Λουξεμβούργο, Κράτος του Ισραήλ, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ουρουγουάη, ΗΠΑ.
«Μια κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της, είναι μια κοινωνία που σέβεται τον “άλλον”. Που, αν θέλει να λέγεται σύγχρονη, δεν μένει μόνο στις “έξυπνες” και καινοτόμες δράσεις της, αλλά επιμένει στις ανθρωπιστικές της αξίες», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Παπαστεργίου ενώ ο Ευστάθιος Λιανός – Λιάντης, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA τόνισε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το Ολοκαύτωμα δεν ξεκίνησε με εκτελέσεις. Ξεκίνησε με ρητορείες και προχώρησε στην παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με αποκορύφωμα τη γενοκτονία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε τόσο έντονα ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή μίσους, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Δαβίδ Σαλτιέρλ επεσήμανε πως «τα Τρίκαλα -μαζί με τη Λάρισα και τον Βόλο- έχουν ένα από τα μικρότερα κατοχικά ποσοστά απωλειών εβραϊκών ψυχών στην Ελλάδα, καθώς η ιταλική κατοχή και οι δυνάμεις της Αντίστασης δημιούργησαν μία ζώνη ασφάλειας γύρω από τους Θεσσαλούς Εβραίους».
Στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων, θα φιλοξενείται μέχρι τις 17 Νοεμβρίου η έκθεση «Το Γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου», του Κρατικού Μουσείου του Άουσβιτς ενώ στο Μουσείο Τσιτσάνη θα στεγαστεί για λίγες ημέρες η έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944 – Προσωπικές Μαρτυρίες».