Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρά η ΠΓΔΜ στην ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής της γειτονικής χώρας να εγκρίνει το τέταρτο και τελευταίο σχέδιο τροπολογίας του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση, ενώ τις προηγούμενες μέρες εγκρίθηκαν ακόμα τρεις τροπολογίες.
Την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος, για την έγκριση των οποίων απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 61 βουλευτές στους 120.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος. Σε αυτή η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Μία φάση η οποία και θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές από τους 120.
Την ίδια στιγμή τη δυσφορία της Αθήνας φαίνεται να προκαλούν εις βάρος του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, καθώς οι προτεινόμενες αλλαγές αφήνουν παράθυρα για μελλοντικές διαφοροποιήσεις του όρου «Βόρεια Μακεδονία», βαδίζοντας προς μία μονομερή τροποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ενδεικτικό είναι ότι στην Αθήνα υπήρξε κινητοποίηση μόλις κατατέθηκαν οι αλλαγές αυτές οι οποίες φάνηκε ότι το όνομα «Μακεδονία» δεν αντικαταστάθηκε παντού στο Σύνταγμα από το «Βόρεια Μακεδονία», ενώ προκάλεσε αναστάτωση σε διπλωματικούς κύκλους το άρθρο 49 του Συντάγματος, με το θέμα να ανησυχεί τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Κυρίως όσον αφορά στην ασάφεια που δημιουργείται για την υπηκοότητα και την εθνότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων η ΠΓΔΜ επιμένει στην πολιτική κλειστών συνόρων για την αποτροπή εισόδου μεταναστών από την Ελλάδα.