Ηχηρό μήνυμα στο δικαστικό σώμα φαίνεται ότι ήθελαν να στείλουν αυτοί που τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το σπίτι του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, στην οδό Αδραμυτίου στον Βύρωνα. Λίγο πριν από 04.00 της Τρίτης έγιναν δυο τηλεφωνήματα στην Εφημερίδα των Συντακτών και στην ιστοσελίδα Zougla.gr. όπου υπήρξε προειδοποίηση για βόμβα στην συγκεκριμένη περιοχή.
Αμέσως σήμανε συναγερμός, οι ειδικές ομάδες της Αστυνομίας πήγαν στην περιοχή αντιλαμβανόμενες ότι δεν ήταν φάρσα και ξεκίνησε η διαδικασία.
Το κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών βρήκε τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε κατσαρόλα, ο οποίος δεν εξερράγη, πιθανόν από λάθος στη συνδεσμολογία.
Η βόμβα είχε τοποθετηθεί έξω από το σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου στην μπαγκαζιέρα μηχανής την οποία πάρκαραν κοντά στο σπίτι ώστε να μην κινήσουν υποψίες καθώς υπάρχει φρουρός του δικαστή.
Γίνονται έρευνες για να διαπιστωθούν τα κίνητρα των δραστών αλλά και τυχόν στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα ίχνη τους. Επειδή η βόμβα δεν εξερράγη ελπίζουν στην Αστυνομία μήπως «φωτογραφίζει» την ταυτότητα των τρομοκρατών και κυρίως μήπως υπάρχουν αποτυπώματα ή DNA που θα μπορούσε να οδηγήσει στους δράστες. To γεγονός ότι η βόμβα φέρεται να ήταν σε κατσαρόλα οδηγεί τις αρχές σε κάποια κατεύθυνση, δηλαδή προς του Πυρήνες της Φωτιάς, χωρίς πάντως να είναι αυτό απόλυτα δεδομένο.
Δηλώσεις Ντογιάκου
Ο Ισίδωρος Ντογιάκος με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι ενημερώθηκε στις 4 το πρωί από τον φρουρό που τον φυλάει και στη συνέχεια από την Αστυνομία. «Υπήρχε όπως ανέφερε ένα μηχανάκι σταθμευμένο έξω από το σπίτι και στην μπαγαζιέρα ήταν ο μηχανισμός ο οποίος είχε τοποθετηθεί μέσα σε κατσαρόλα». Ο κ. Ντογιάκος, πάντως, υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ, ότι το τελευταίο διάστημα δεν είχε δεχθεί απειλές για υποθέσεις που χειρίζεται.
Ποιος είναι ο Ντογιάκος
Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς δικαστές με περισσότερα από 30 χρόνια στο δικαστικό σώμα. Ηταν αυτός που μαζί με τις ειδικές ανακρίτριες κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, χειρίστηκαν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και αποφάσιζαν για την προφυλάκιση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Μάλιστα, μετά το πέρας της ανάκρισης, ο κ. Ντογιάκος ζήτησε με πολυσέλιδη πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη 70 προσώπων, μεταξύ των οποίων και των 18 κατηγορούμενων βουλευτών. Περιέγραφε λεπτό προς λεπτό τη δολοφονία Φύσσα και τη δράση των Χρυσαυγιτών σε ένα πόρισμα – κόλαφο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάκρισης για τη Χρυσή Αυγή, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είχαν στρέψει τα βέλη τους με ιδιαίτερη επιμονή κατά του κ. Ντογιάκου, επιχειρώντας να προσδώσουν πολιτική χροιά στις αποφάσεις που ελάμβανε ως εισαγγελέας.
Οι Χρυσαυγίτες τον κατηγόρησαν ότι είχε συνεννοηθεί με την κυβέρνηση για να τους βάλουν στη φυλακή.
Ο Ντογιάκος στο παρελθόν έχει χειριστεί την υπόθεση της βίλας του Ανδρέα Παπανδρέου, τον σκάνδαλο των «άγονων γραμμών» επί Κ. Καραμανλή αλλά και την υπόθεση του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο κ. Ντογιάκος είχε επανεκλεγεί παρά την πειθαρχική καταδίκη που του είχε επιβληθεί προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών. Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τη θέση αυτή μετά την επίδοση της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου που του επέβαλε ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών.
Η πειθαρχική καταδίκη σε βάρος του κ. Ντογιάκου αφορούσε σε «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών». Η πειθαρχική δίωξη του είχε ασκηθεί από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και σήμερα σύμβουλο του Μεγάρου Μαξίμου, Βασιλική Θάνου.
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της κ. Θάνου, ο Ντογιάκος είχε δρομολογήσει την Ολομέλεια της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών στις αρχές Οκτωβρίου με θέμα: «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών».