Ενα χρονοδιάγραμμα 90 ημερών πρότεινε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους προκειμένου να συμφωνηθούν οι «όροι αναφοράς», η αξιωματούχος του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ κατά το πρόσφατο ταξίδι της στην Κύπρο και τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.
Αυτό που προκύπτει από την ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς το Εθνικό Συμβούλιο –σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος»– είναι πως οι όροι αναφοράς θα πρέπει να περιλαμβάνουν: α) τις συγκλίσεις, β) προτάσεις των πλευρών, και γ) εισηγήσεις του ΟΗΕ. Επίσης θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι πως «το κεκτημένο της διαδικασίας δεν πρέπει να χαθεί».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό που τόνισε η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είναι πως «απαιτείται διαμόρφωση των «όρων αναφοράς» για να μπορέσουν να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις, στη βάση των υφιστάμενων συγκλίσεων. Στη συνάντησή της με τους δύο ηγέτες η Λουτ σημείωσε πως το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και η συμφωνία για την κινητή τηλεφωνία είναι θετικά βήματα. Στη συνέχεια όμως υπήρξε υπαναχώρηση από τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα να προκληθεί αδιέξοδο.
Η Τζέιν Χολ Λουτ υπογράμμισε επίσης πως το στάτους κβο δεν εξυπηρετεί κανένα και πως πρέπει να επανακαθοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία.
Ως προς τη διαδικασία, η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την άποψη πως πρώτα πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και μετά να προχωρήσουν στα ζητήματα της ασφάλειας. Παράλληλα με τους όρους αναφοράς θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι όροι διαπραγμάτευσης.
Θέση του διεθνούς οργανισμού είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει διαδικασία ανοικτού τέλους και η Τζέιν Χολ Λουτ πρότεινε ένα χρονοδιάγραμμα 90 ημερών για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. Εκτιμάται πως το χρονικό αυτό πλαίσιο δίνει αρκετό περιθώριο επίτευξης συμφωνίας πριν από τον Ιανουάριο, όταν θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έδωσε το «παρών» του στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, εμφανίστηκε καθησυχαστικός στο θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε πως οι Αμερικανοί είπαν ότι ανεξαρτήτως των εξελίξεων δεν θα υπάρξει από μέρους τους αμφισβήτηση του ψηφίσματος 186 για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.