Ο Σταν Λι (Stan Lee) δημιουργός των σούπερ ηρώων Σπάιντερμαν, Fantastic 4, X-men, Hulk, Θορ, Iron Man, Daredevil, Doctor Strange και πολλών άλλων έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα, σε ηλικία 95 ετών. Ο αμερικανός συγγραφέας, υπήρξε ο δημιουργός των γνωστότερων χαρακτήρων κόμικς της Marvel.

«Αγαπούσε τη ζωή του και αγαπούσε τη δουλειά του. Η οικογένεια του τον αγαπούσε και οι θαυμαστές του επίσης. Ήταν αναντικατάστατος» δήλωσε η κόρη του, χωρίς να αναφέρεται στα αίτια του θανάτου του. «Ένιωθε πως είχε υποχρέωση στους θαυμαστές του να συνεχίζει να δημιουργεί» είπε επίσης.

Ο Λι απεβίωσε τη Δευτέρα το πρωί, τοπική ώρα, σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες, σύμφωνα με το δίκτυο TMZ και το Hollywood Reporter.

Ήταν ένας από τους κορυφαίος συγγραφείς της Marvel και έγινε μετέπειτα εκδότης της εταιρείας. Όπως γράφει το ΑΡ, ήταν ο «αρχιτέκτονας» του σύγχρονου κόμικ, αφού έφερε την «επανάσταση» στον χώρο, αποδίδοντας ανθρώπινες αδυναμίας στους υπερήρωες.

Στις 17 Νοεμβρίου του 2008 τιμήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ με το Εθνικό Μετάλλειο των Τεχνών, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας.

https://youtu.be/HnByuUqMeko

Ο Σταν Λι ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο των κόμικ στα 17 του και δύο χρόνια μετά υπέργραψε την πρώτη εξ ολοκλήρου δική του ιστορία.

Ο Στάνλει Μάρτιν Λίμπερ – όπως ήταν το πραγματικό του όνομα έχει επινοήσει τουλάχιστον 350 χαρακτήρες με μοναδικές προσωπικότητες, ιδιαιτερότητες, δυνάμεις και αδυναμίες.

Αυτό που δίνει «μαγεία» στις ιστορίες του είναι ότι σε αυτές πρωταγωνιστούν ήρωες με πάθη και καταραμένο παρελθόν. Άνθρωποι διαφορετικοί, που κάνουν αυτή τη διαφορετικότητα ηρωισμό. Ο Σπάιντερ Μαν δεν ξέρει πως να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ερωτικής του ζωής και την καθημερινότητα του παρά μόνο όταν είναι αντιμέτωπος με κάποια απειλή, ο Χαλκ δεν μπορεί να ελέγξει τα νεύρα του και ο Daredevil είναι τυφλός. Οι Fantastic Four επίσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα παρά μόνο όταν ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η διαφορετικότητα για τον Λι έχει δύναμη και όπως δείχνει μέσα από τους ήρωες του τα πάντα είναι η ψυχή.

Οι ήρωες του Λι καθιέρωσαν τις αδυναμίες ως μυστικά δύναμης των σούπερ ηρώων του που σώζουν την ανθρωπότητα από το κακό. Εφερε μία επανάσταση στα κόμικ του ’50, καθώς κανείς δεν είχε κάνει κάτι ανάλογο πριν από αυτό.

“Δεν νομίζω ότι όταν κάποιος διαθέτει υπερδυνάμεις δεν είναι αντιμέτωπος με τα προβλήματα της ζωής. Προσπάθησα να δημιουργήσω χαρακτήρες που θα ενδιαφέρουν τον αναγνώστη και θα τον κάνουν να ταυτιστεί μαζί τους” έχει δηλώσει ο ίδιος.

Ο Λι τιμήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 2008 από τις ΗΠΑ με το Εθνικό Μετάλλειο των Τεχνών.