Τρίτη και 13 σήμερα! Για κάποιους είναι μια ημέρα όπως όλες οι άλλες, για μερικούς όμως και μόνο το άκουσμα της φράσης «Τρίτη και 13» σπέρνει τον πανικό.
Γιατί όμως συμβαίνει όλη αυτή η αναταραχή και ο τρόμος για μια απλή ημερομηνία; Γιατί πολλοί θεωρούν ακόμη και σήμερα αυτή την ημέρα γρουσούζικη και παρακαλούν να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται;
Η «Τρίτη και 13» έχει συνδεθεί με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Στις 29 Μαΐου 1453 η Πόλη παραδίδεται στους Οθωμανούς. Εκείνη την ημέρα ήταν Τρίτη και αν κάποιος κάνει μερικούς γρήγορους υπολογισμούς της ημερομηνίας (1+4+5+3), από το άθροισμα της χρονολογίας προκύπτει ο αριθμός 13, ο οποίος έκτοτε θεωρείται γρουσούζικος.
Η δεύτερη εκδοχή που επικρατεί είναι ότι Τρίτη και 13 του 1204 οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού.
Ωστόσο, η λίστα με τους μύθους δε σταματά εδώ. Το νούμερο 13 μπαίνει στο στόχαστρο των μεροληπτικών γιατί χαλάει την «τελειότητα» του 12, μιας και οι μήνες, οι ώρες της μέρας και της νύχτας αλλά και τα ζώδια είναι 12.
Επίσης, λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β΄ πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμα του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου.
Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλάς για τον Αντίχρηστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου.
Στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13.