«Η 17η Νοεμβρίου ας είναι μέρα μνήμης γι’ αυτούς που αγωνίστηκαν και για αυτούς που σκοτώθηκαν για την ελευθερία και πηγή έμπνευσης για τους αυριανούς δικούς μας αγώνες. Η ημέρα αυτή ας μας θυμίζει ότι η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι υπόθεση όλων μας και εξαρτάται από την καθημερινή ετοιμότητά μας να την υπηρετούμε, να την προστατεύουμε και να την υπερασπιζόμαστε». Αυτό υπογραμμίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.
Ο υπουργός τονίζει ότι η 17η Νοεμβρίου ήταν η «μαζικότερη και κρισιμότερη στιγμή της αντίστασης στη δικτατορία» και «μία βροντερή φωνή ενάντια στο φασισμό μιας στυγνής δικτατορίας».
«Η εξέγερση αυτή έχοντας ως πρωτοστάτες τους φοιτητές αγκαλιάστηκε από το σύνολο του λαού, εκφράζοντας το γενικότερο αντιδικτατορικό πνεύμα του», αναφέρει ο κ. Γαβρόγλου στο μήνυμα και συνεχίζει: «”Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” ήταν το σύνθημα που της έδινε νόημα και παλμό, συνοψίζοντας τις διεκδικήσεις των φοιτητών για την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος, για το δικαίωμα όλων στη μόρφωση και για τη δημοκρατία».
Μάλιστα, αναφέρει ότι, παρότι η εξέγερση τερματίστηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1973, «με εξαιρετική βιαιότητα, με την εισβολή του άρματος που ισοπέδωσε την πύλη, την αιματηρή εκκένωση του κτιρίου και το εκδικητικό πογκρόμ των επόμενων ημερών», «οι “ελεύθεροι πολιορκημένοι” φοιτητές του Πολυτεχνείου έβγαιναν νικητές, καταφέρνοντας αποφασιστικό χτύπημα ενάντια στο στυγνό δικτατορικό καθεστώς και σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του».
«Για μια ακόμα φορά, η νεολαία, με τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό της είχε μπει μπροστάρης στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Και έχει σημασία να θυμηθούμε ότι ακόμη και κάτω από τις τόσο δύσκολες συνθήκες οι νέοι και οι νέες που ήταν στο Πολυτεχνείο κατάφεραν να λειτουργήσουν με δημοκρατικό τρόπο, λαμβάνοντας αποφάσεις με εντυπωσιακό σεβασμό στη δημοκρατία και τη συζήτηση των διαφορετικών απόψεων», σημειώνει.
«Σήμερα, που τα φαντάσματα του ολοκληρωτισμού επανεμφανίζονται στην Ευρώπη και αλλού, η παρακαταθήκη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ως υπόμνηση της ευθύνης όλων μας για αντίσταση, είναι για μια ακόμα φορά επίκαιρη», καταλήγει.