Σε πανηγυρικούς τόνους κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο THESSALONIKI SUMMIT 2018 που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, και στο οποίο συμμετείχαν ηγέτες των βαλκανικών χωρών, αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων.
Αν και απλώς στη διάρκεια του EuroWorking Group δεν υπήρξαν ενστάσεις κατά την παρουσίαση του ζητήματος της μη περικοπής των συντάξεων από τις αρχές του 2019 -ενός θέματος που άλλωστε έχει διακομματική υποστήριξη- ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία για να επισημάνει ότι «τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά» και πως «φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευσθούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφή και προεξοφλούσαν περικοπή συντάξεων».
Δήλωσε, δε, «πολύ περήφανος» γιατί όσα είχε πει πέρσι στην ομιλία του στην αντίστοιχη διοργάνωση του ΣΒΒΕ «έγιναν πράξη· οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν»…
Μεταξύ των στοιχείων που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για να υποστηρίξει το «έγιναν πράξη», ήταν η μείωση της ανεργίας. Δεν δίστασε, δε, να πανηγυρίσει για την μείωση της ανεργίας των νέων από το εξωφρενικό 50% στο 37%…
Παράλληλα υπογράμμισε την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων που υπερβαίνουν και τους στόχους, χωρίς να αναφέρει βέβαια ότι αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της φορολογικής αφαίμαξης των πολιτών.
Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν περιορίστηκε μόνο στις «επιτυχίες» της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο, επεκτάθηκε και στην «ενεργητική εξωτερική πολιτική». Σημείωσε ότι «αν όλα πάνε καλά, θα ξεκλειδώσει η ενταξιακή προοπτική για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ τον Ιούνιο», ενώ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «διεθνές πρότυπο διευθέτησης διαφορών με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο».
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα προστατεύει τα συμφέροντά της μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πάντως, την ίδια στιγμή από το… άλλο του γραφείο, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινωνόταν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη παζάρι με τα Σκόπια για εννέα εμπορικά σήματα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το μέλλον της Βόρειας Ελλάδας, το μέλλον της Μακεδονίας μας, το μέλλον της Θεσσαλονίκης περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίας».
Αναφέρθηκε συνοπτικά στην αξιοποίηση των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνας, την οδική διασύνδεση ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη-Σόφια-Βουκουρέστι, την ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου, την υλοποίηση των αγωγών TAP και IGB, την επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα κλπ.