Νέο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε ό,τι αφορά το δικαίωμα που έχει η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους στέλνει η Ουάσιγκτον. Λίγες ώρες πριν από την πρώτη γεώτρηση που θα κάνει το υπερ-γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobill, οι ΗΠΑ, μέσω του πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, επιχειρούν να «συμμαζέψουν» την Αγκυρα που με προκλητικές δηλώσεις πάει να βάλει φωτιά στην περιοχή.
«Οι ΗΠΑ είναι σαφείς: Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τους πόρους της» διεμήνυσε ο Αμερικανός πρέσβης μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2018. Πολλοί διπλωμάτες εξέλαβαν τη δήλωση αυτή από τη Θεσσαλονίκη και ως απάντηση στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος νωρίτερα είχε μιλήσει για «μονομερή ενέργεια της Κύπρου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ» από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum.
Ο Μπαγίς αναφερόμενος στο κυπριακό σημείωσε η Τουρκία συμμετείχε στις συναντήσεις που έγιναν στο Κρανς Μοντανά και «η θετική της προσέγγιση και πρόθεση που εξέφρασε, όπως και οι τουρκοκύπριοι είναι σε γνώση σχεδόν του συνόλου της διεθνούς κοινότητας.
Μόνο μία συμφωνία βασισμένη στον διάλογο και τη διπλωματία μπορεί να οδηγήσει σε μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στην κατεύθυνση αυτή», υπογράμμισε, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι «στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων η επιμονή σε μονομερείς δραστηριότητες με στόχο την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων του νησιού, σαφέστατα δεν θα είναι παραγωγική για τις μακροπρόθεσμες θετικές προσδοκίες μας σε ό,τι αφορά την περιοχή».
Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πάιατ ο οποίος μίλησε για τα δικαιώματα που έχει η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα στην περιοχή της. Πρόκειται για ακόμη ένα μήνυμα από τις ΗΠΑ στην Τουρκία να μην εμποδίσει τη γεώτρηση η οποία θα ξεκινήσει πιθανότατα το Σάββατο. Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών θα γίνουν γνωστά στα τέλη του χρόνου και τον Ιανουάριο θα μπορεί να ανακοινωθεί αν υπάρχει μεγάλο κοίτασμα στο οικόπεδο 10.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τις αρχικές τοποθετήσεις των ομιλητών του πάνελ, ερωτηθείσα η Βρετανίδα πρέσβης, Κέιτ Σμιθ, σχετικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, εξήγησε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαθεν αναγνωρίζει το δικαίωμα δημοκρατίας της Κύπρου στην αξιοποίηση των πόρων και πιστεύουμε πως πρέπει να είναι προς όφελος δύο κοινοτήτων». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι «οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν ρόλο αλλά το συγκεκριμένο δεν αφορά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έφτασε στην Μερσίνα έφτασε το αμερικανικό γεωτρύπανο Rowan Norway και ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες τη γεώτρηση στις συντεταγμένες που έχει καθορίσει η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO), σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA. Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι το γεωτρύπανο που ενοικίασε η ΤΡΑΟ από την αμερικανική εταιρεία Rowan Companies για ανεφοδιασμό και αναμένεται σήμερα να ξεκινήσει για την περιοχή. Η τεράστια πλατφόρμα την οποία γέμισαν με θαλάσσιο νερό θα μεταφερθεί από τρία ρυμουλκά πλοία του λιμανιού Μερσίνας συνοδευόμενη από την ακτοφυλακή.
Απάντηση και από Κουμουτσάκο
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ε.Μπαγίς περί «μονομερούς εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Κύπρο» ο Γ. Κουμουτσάκος από τη ΝΔ επισήμανε: «Ο κ. Μπαγίς, όπως και η τουρκική ηγεσία επιμένουν να ξεχνούν ότι τα κράτη έχουν τα δικαιώματα, που τους αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και βέβαια το δίκαιο της θαλάσσης. Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναστείλουν οποιοδήποτε από τα δικαιώματά τους. Οι προκλήσεις και οι έμμεσες απειλές δεν πρόκειται να μας κάμψουν. Το δίκαιο είναι μαζί μας. Επιπλέον όλο και περισσότεροι διεθνείς και περιφερειακοί «παίκτες» μοιράζονται μαζί μας αυτές τις θέσεις, θέσεις υπέρ του δικαίου, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας, στην στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Υμνοι από Πάιατ
Ο κ. Πάιατ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Voria.gr, εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδος και πΓΔΜ, σημειώνοντας πως και ο ίδιος ενθαρρύνει τις προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η ιστορία θα είναι γενναιόδωρη με τον Τσίπρα, ο οποίος επέδειξε πολιτικό θάρρος για να προχωρήσει η συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Οι ΗΠΑ θα δουλέψουν πολύ σκληρά για να την προωθήσουμε. Ενδιαφερόμαστε πολύ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θέλουμε να δούμε να ολοκληρώνεται και να προοδεύσει η ΠΓΔΜ καθοδόν προς τη Συμμαχία, ώστε να ευημερεύσει η ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Πάιατ, κάνοντας λόγο για ιστορικές εποχές.
«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και θα ενισχύσει τον ρόλο της ως οικονομική πύλη των Βαλκανίων. Αποτελεί, ακόμη, ευκαιρία για να αποκατασταθεί ο ιστορικός ρόλος της Θεσσαλονίκης ως κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε.
Ο Τζέφρεϊ Πάιατ εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς τη ως «πυλώνα σταθερότητας».
Ο αμερικανός πρέσβης είπε πως οι ΗΠΑ σέβονται τις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί στην Ελλάδα σχετικά με τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική από γεωπολιτική και οικονομική άποψη.
«Όταν πήγα στην Ουάσινγκτον, μετά τις Πρέσπες, διαπίστωσα πόσο σημαντική θεωρούν τη συμφωνία και πόσο ενίσχυσε την αντίληψη στις ΗΠΑ για την Ελλάδα ως περιφερειακού ηγέτη και ως χώρα που προσφέρει λύσεις, ως έναν σύμμαχο που πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτόν», επεσήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για αντίστοιχη συμφωνία Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου.
Σε ό,τι αφορά την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια σημείωσε «είστε εκτός της επιτήρησης και υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στις προσπάθειες και το κουράγιο του ελληνικού λάου».