Το πανετόνε είναι το κλασικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι της Ιταλίας, που χρησιμεύει και ως βασιλόπιτα, περιλαμβάνει συνήθως φρουί γλασέ ή σταφίδες ή σοκολάτα.  Μπορείτε να το απολαύσετε στις γιορτές και όχι μόνο, με τον καφέ σας, αλλά και ως γλυκό.

Υλικά

350 γραμμάρια αλεύρι

1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

1 κύβο μαγιά (φρέσκια)

70 γρ. ζάχαρη άχνη

3 αβγά, από τα 2 θέλουμε τους κρόκους

100 γρ. βούτυρο

3 κουταλιές σούπας χλιαρό νερό

βανίλια

60 – 80  γρ. κεράσι, πορτοκάλι, δαμάσκηνα σε φρουί γλασέ

ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Αφού διαλύσουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά, προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι μας, και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε όλα μαζί και το αλεύρι στον κάδο του μίξερ για να φτιάξουμε τη ζύμη μας. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη σε σκεύος που έχουμε λαδώσει καλά και την αναποδογυρίζουμε αρκετές φορές για να λαδωθεί απ’ όλες τις πλευρές. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μια πετσέτα. Μόλις φουσκώσει την ζυμώνουμε πάλι και μετά την χωρίζουμε σε δυο μέρη. Το κάθε ένα το βάζουμε σε μια στρογγυλή ή μακρόστενη φόρμα για κέικ τις οποίες έχουμε αλείψει καλά με βούτυρο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 50-60 λεπτά περίπου.