Πρωτοβουλία διάδοσης του μηνύματος για τη σημασία και την αναγκαιότητα των εμβολιασμών αναλαμβάνουν οι Τοπικές Ομάδες Υγείας, (ΤΟΜΥ) με ενημέρωση των πληθυσμών ευθύνης τους.
Η «Εμβολιάδα» ξεκίνησε χθες στο πλαίσιο συμμετοχής της 1ης ΤΟΜΥ Νέας Ιωνίας στις ημέρες Υγείας που διοργανώνει ο Δήμος και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. Η δράση θα πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο, στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ 4 (πλησίον ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας). Την «Εμβολιάδα» θα επισκέπτονται ομάδες 20 έως 30 παιδιών. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει σήμερα στις 17:30, παρουσία του αναπληρωτή ΓΓ, αρμόδιου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού.
Η αξία του εμβολιασμού μέσω διαδραστικών παιχνιδιών
Η «Εμβολιάδα» είναι ένα σύνολο διαδραστικών παιχνιδιών με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την αξία του εμβολιασμού και τον αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία. Αποβλέπει στην εξοικείωση των παιδιών με τον εμβολιασμό και στην ενθάρρυνσή τους να εμβολιάζονται.
Αρχικά, θα ζητηθεί από τα παιδιά να ζωγραφίσουν ή να γράψουν πώς νιώθουν για τα εμβόλια πριν από την επίσκεψη στην «Εμβολιάδα», και το αντίστοιχο θα ζητηθεί μετά την επίσκεψη (προαιρετικό). Κάθε παιδί κατά την είσοδό του στο χώρο θα τοποθετεί στην μπλούζα του ένα αυτοκόλλητο που θα αναγράφει «1η Εμβολιάδα», τον αύξοντα αριθμό και το χρονολογικό έτος.
Η «Εμβολιάδα» αποτελείται από επτά παιχνίδια:
«Αντιστοίχιση»
Αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, θα πάρουν στα χέρια τους μια καρτέλα η οποία θα αναφέρει ποια εμβόλια πρέπει να γίνουν ή να έχουν γίνει στην ηλικία τους. Οι κατηγορίες είναι από τη γέννηση έως 18 ετών, από 4 ετών έως 6 ετών και από 11 ετών έως 13 ετών. Στο δεύτερο μέρος θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα θα κάνει ερωτήσεις και η άλλη ομάδα καλείται να αντιστοιχίσει την ερώτηση στη σωστή απάντηση που θα είναι αναρτημένη στο κολλάζ των απαντήσεων (κάθε ερώτηση αντιστοιχεί σε μία απάντηση). Η ομάδα που έκανε την ερώτηση θα πρέπει να επιβεβαιώσει αν είναι η σωστή απάντηση. Οι ερωτήσεις θα γίνονται εναλλάξ, ώστε να συμμετέχουν όλοι. Μέσα από τις ερωτήσεις θα μάθουν τι είναι τα εμβόλια, οι ιοί, το ανοσοποιητικό σύστημα, ποια εμβόλια πρέπει να κάνουμε, σε ποιες ηλικίες, τι χρειάζεται για να εξαλειφθεί μια μολυσματική ασθένεια, ποιος ανακάλυψε τα εμβόλια, πώς λειτουργούν, γιατί εμβολιαζόμαστε κ.ά.
«Καλαθοσφαίριση»
Τα παιδιά θα παίξουν καλαθοσφαίριση, βάζοντας σουτ στη μπασκέτα. Κάθε μπάλα αντιστοιχεί σε ένα εμβόλιο, και τα παιδιά καλούνται να βάλουν καλάθι νικώντας τα μικρόβια-ιούς. Τα μικρόβια-ιοί θα δυσκολεύουν τη νίκη των παιδιών, καθώς θα τα εμποδίζουν. Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών και από 11 ετών έως 12 ετών καλούνται να παίξουν με συγκεκριμένα εμβόλια, τα οποία έμαθαν από το προηγούμενο παιχνίδι. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες θα παίξουν με τα εμβόλια που είναι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
«Τοξοβολία»
Τα παιδιά καλούνται να παίξουν τοξοβολία. Κάθε παιδί διαλέγει να παίξει με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο. Στόχος του παιχνιδιού είναι να στοχεύσουν και να πετύχουν τους στόχους, τα μικρόβια – ιούς. Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών και από 11 ετών έως 12 ετών καλούνται να παίξουν με συγκεκριμένα εμβόλια, τα οποία έμαθαν σε προηγούμενο παιχνίδι. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδας θα παίξουν με τα εμβόλια που είναι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
«Ποδόσφαιρο»
Τα παιδιά πρέπει να βάλουν γκολ στο τέρμα του ποδοσφαίρου. Σε κάθε μπάλα αντιστοιχεί ένα εμβόλιο. Τα παιδιά καλούνται να βάλουν γκολ νικώντας τα μικρόβια-ιούς. Τα μικρόβια-ιοί θα δυσκολεύουν τη νίκη των παιδιών, καθώς θα τα εμποδίζουν. Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών και από 11 ετών έως 12 ετών καλούνται να παίξουν με συγκεκριμένα εμβόλια, τα οποία έμαθαν σε προηγούμενο παιχνίδι. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες θα παίξουν με τα εμβόλια που είναι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
«Χειροσφαίριση»
Τα παιδιά πρέπει να στείλουν την μπάλα στο τέρμα της χειροσφαίρισης. Σε κάθε μπάλα αντιστοιχεί ένα εμβόλιο. Τα παιδιά καλούνται να πετύχουν τέρματα νικώντας τα μικρόβια-ιούς. Τα μικρόβια-ιοί θα δυσκολεύουν τη νίκη των παιδιών, καθώς θα τα εμποδίζουν να πετύχουν το τέρμα. Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών και από 11 ετών έως 12 ετών καλούνται να παίξουν με συγκεκριμένα εμβόλια, τα οποία έμαθαν σε προηγούμενο παιχνίδι. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδας θα παίξουν με τα εμβόλια που είναι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
«Στίβος με εμπόδια»
Τα παιδιά, έχοντας στα χέρια τους μια σκυτάλη εμβολίων, καλούνται να περάσουν τα εμπόδια των μικροβίων-ιών.
«’Αρση βαρών»
Τα παιδιά, αφού έμαθαν και νίκησαν τα μικρόβια μέσα από τα προηγούμενα παιχνίδια, με ευκολία θα σηκώσουν τα βάρη την μικροβίων – ιών.
Για τον ενήλικο πληθυσμό θα υπάρχει αναρτημένο υλικό, όπως: το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2018-2019, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2017, το έντυπο «Μύθοι και Αλήθειες σχετικά με τους εμβολιασμούς» (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς και το ενημερωτικό έντυπο του ΚΕΕΛΠΝΟ με θέμα: «Εάν επιλέξετε να μην εμβολιάσετε το παιδί σας, αναλογιστείτε τους πιθανούς κινδύνους και τις ευθύνες σας». Θα τονιστεί η αξία του εμβολιασμού με τον πίνακα Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Ενήλικων 2018-2019, καθώς οι επιδημίες στη χώρα μας ξεκινούν από τον ενήλικο πληθυσμό.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν έντυπο ενημερωτικό υλικό από το ΚΕΕΛΠΝΟ με θεματολογία: Τρία μέτρα για να προστατευθείς από εποχική γρίπη, έρπη ζωστήρα, «μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια», «τα μικρόβια σταματούν εδώ»!