Ακόμα μία μαύρη επέτειος στην Ιστορία του Κυπριακού, είναι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους από τον Ραούφ Ντεκτάς, στις 15 Νοεμβρίου 1983. Μία μέρα που στα κατεχόμενα γιορτάζεται με παρελάσεις και κατοχικά πανηγύρια, ενώ στις ελεύθερες περιοχές πραγματοποιούνται αντικατοχικές διαδηλώσεις, συνοδευμόμενες από δηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους.
Οι εορτασμοί φέτος στα κατεχόμενα έγιναν παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι.
Ακιντζί: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι τ/κ μεινότητα
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, παρέστη επίσης στη στρατιωτική παρέλαση που άρχισε στις 10:00 στη Λεωφόρο Φαζίλ Κουτσιούκ στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Δεν θα επιτρέψουμε στην αντίληψη της ε/κ ηγεσίας πως το κράτος πρέπει να είναι λειτουργικό, να μετατρέψει τη θέση του τ/κ «λαού» σε μειονότητα, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για τη διαμόρφωση σχέσεων πολιτικής ισότητας, όπως προβλέπεται στις παραμέτρους των ΗΕ.
Κατά την ομιλία του , πριν την παρέλαση στα κατεχόμενα για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για για να είναι οι σχέσεις των δύο πλευρών στην Κύπρο, όχι στο πλαίσιο μειοψηφίας – πλειοψηφίας, αλλά όπως προβλέπεται στις παραμέτρους των ΗΕ, σχέσεις πολιτικά ίσων.
Ο κ. Ακιντζί που επανέλαβε κατά μεγάλο μέρος τη χθεσινή του ομιλία, ανέφερε ότι οι διαδικασίες ανοικτού τέλους έμειναν στο παρελθόν, όπως αναφέρεται και στην έκθεση των ΗΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένοντας δεσμευμένος στις συμφωνίες που έγιναν στο παρελθόν, «θα είμαστε έτοιμοι για τη δημιουργία ενός νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο πολιτικά ίσων συνιστωσών πολιτειών και την κυριαρχία αυτού του νησιού που θα γεννηθεί από δύο ίσες πλευρές».
Πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τη βούληση των δύο πλευρών να δημιουργηθούν οι συνθήκες διαβίωσης των δύο πλευρών με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια και επανέλαβε ότι επιθυμεί να δει μια αντίληψη στην ε/κ πλευρά διαμοιρασμού των αρμοδιοτήτων και του πλούτου κατά δίκαιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν νέες εντάσεις στην περιοχή, αλλά ευκαιρίες συνεργασίας. «Μέχρι τώρα κρίμα που οι προσεγγίσεις (των Ε/κ) δεν είναι ελπιδοφόρες», ανέφερε.
Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των εγκληματικών ενεργειών, σημειώνοντας ότι από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους μέχρι σήμερα έχουν διαπραχθεί 181 δολοφονίες εκ των οποίων οι 53 αφορούσαν γυναίκες. Κατά αναλογία πληθυσμού, πρόσθεσε, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος του μέσου όρου διεθνώς.
Αναφέρθηκε και στα τροχαία δυστυχήματα λέγοντας ότι σε λίγο ο αριθμός των νεκρών από τα θανατηφόρα θα είναι διπλάσιος εκείνων των «ηρώων», όπως αναφέρονται οι νεκροί Τ/κ στην εισβολή και στις δικοινοτικές ταραχές πριν το 1974. Από το 1983 μέχρι σήμερα, ανέφερε, 1.595 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 16 «πανεπιστήμια», αλλά ο αριθμός αναμένεται να φτάσει στα 30 με αυτά που περιμένουν άδειες ή να ανοίξουν, ενώ ο αριθμός των φοιτητών έφτασε τις 102.000.
Δεν είναι μόνο οι αριθμοί, συμπλήρωσε, στην εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επιστημονική, ποιοτική παιδεία και τα «πανεπιστήμια» να έχουν επαρκείς υποδομές.
Αναφερόμενος στον τουρισμό ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο αριθμός των κλινών ξεπέρασαν τον Οκτώβριο του 2018 τις 25.000 από 3.555 που ήταν το 1983. Εχει επίσης αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών και λόγω της μείωσης της τουρκικής λίρας, οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών – όπως είπε – είναι πιο ελκυστικές στην «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.
Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ωστόσο ότι το τουριστικό προϊόν στα κατεχόμενα επικεντρώνεται όχι τόσο στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, αλλά στον τουρισμό των καζίνο και δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός με τη «νότια Κύπρο». Θεωρεί, συνέχισε, ότι λαμβάνοντας υπόψη τις επενδύσεις που θα γίνουν στη «νότια Κύπρο» στον τομέα του τουρισμού θα ήταν ωφέλιμο η σύγκριση να είναι υπέρ της «βόρειας Κύπρου», όπως είπε.
Ερντογάν και Τσαβούσογλου
Μήνυμα έστειλε και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Θέλω να συγχαρώ για την 35η επέτειο της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου’ με τις καλύτερες ευχές μου. Η αδερφή Τουρκία θα είναι πάντα κοντά στον ‘λαό’ της», έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος.
Να σημειωθεί ότι για τους εορτασμούς, εκτός από τον Οκτάι, έφθασαν στην κατεχόμενη Κύπρο βουλευτές από τη Γκάνα, το Κοσσυφοπέδιο, την Κροατία, τηΣενεγάλη, τη Μαδαγασκάρη, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, το Πακιστάν, το Τσαντ, την Ουγγαρία και το Αζερμπαϊτζάν.
Στο δικό του μήνυμα για την επέτειο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του ανέφερε ότι η Τουρκία θα είναι πάντα στο πλευρό της «ΤΔΒΚ».
Σύμφωνα με το «τελετουργικό», ο Μ. Ακιντζί στις 9:30 κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ατατούρκ στα κατεχόμενα, ενώ το απόγευμα είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας.
Όλη τη διάρκεια της μέρας πραγματοποιούνταν πτήσεις τουρκικών F-16, με σκοπό να δώσουν ένταση στους πανηγυρισμούς.
(Φωτογραφίες από philenews.com)
Οκτάι: Υπέρ της λύσης ο «τουρκοκυπριακός λαός»
Στην ομιλία του στα κατεχόμενα ο κ. Οκτάι είπε ότι από την αρχή της διαδικασίας, μισό αιώνα πριν, ο τ/κ «λαός» είναι πάντοτε υπέρ της λύσης και επιδεικνύει εποικοδομητική στάση. «Ο λόγος που σήμερα δεν υπάρχει ακόμα λύση στο νησί είναι η αδιάλλακτη στάση της ε/κ πλευράς. Είναι εμφανές ξεκάθαρα ότι οι Ε/κ δεν έχουν πρόθεση να δημιουργήσουν έναν συνεταιρισμό με τους Τ/κ στη βάση της πολιτικής ισότητας», ισχυρίστηκε.
Από την αποτυχημένη κατάληξη της Διάσκεψης για την Κύπρο πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, υποστήριξε περαιτέρω ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, οι Ε/κ έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι δεν έχουν πρόθεση διαμοιρασμού της πολιτικής εξουσίας και δημιουργίας ενός συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας με τους Τ/κ.
«Το κράτος που ιδρύσαμε», είπε ο κ. Οκτάι αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, είναι ένα από τα δύο ίσα και συνιστώντα μέρη αυτού του νησιού. «Δεν δόθηκε μέχρι σήμερα η άδεια στην ε/κ πλευρά να αλλοιώσει αυτή την πραγματικότητα και ούτε θα δοθεί από δω και πέρα. Στόχος μας να επιτευχθεί η πολιτική ισότητα των Τ/κ και να είναι εγγυημένη η ασφάλεια και η ευημερία, τα νόμιμα δικαιώματά τους στο νησί», πρόσθεσε.
Παρά τις αρνητικές εξελίξεις, συνέχισε, η πολιτική βούληση της τουρκικής πλευράς προς μια λύση είναι τώρα πιο αξιόπιστη από ποτέ. «Ωστόσο, όπως έχει αναφερθεί και στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες, στο σημείο που έχουμε έρθει, υπάρχει η ανάγκη για νέες ιδέες και προτάσεις. Οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων ανοικτού τέλους και οι προσεγγίσεις που παραβλέπουν τις υφιστάμενες πραγματικότητες στο νησί θα πρέπει να εγκαταλειφθούν», όπως είπε.
Ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία, είπε ο κ. Οκτάι, θα συνεχίζει όπως πάντα να εργάζεται ώμο με ώμο με την «τδβκ» για μια λύση.
Υδρογονάνθρακες
Η Τουρκία συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση ότι το θέμα των υδρογονανθράκων πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μια ευκαιρία για να γίνει το νησί κέντρο ειρήνης και ευμάρειας, ανέφερε.
«Ωστόσο, με τις μονόπλευρες ενέργειές της η ε/κ πλευρά δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν έχει πρόθεση να διαμοιραστεί ούτε το φυσικό αέριο. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν κλείνουμε τα μάτια στο ότι η ε/κ πλευρά που θεωρεί ότι είναι η μόνη ιδιοκτήτρια του νησιού, προβαίνει σε ενέργειες σαν να μην υπάρχουν οι Τ/κ. Θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά από εδώ σε όλη τη διεθνή κοινότητα ότι θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και όπως πάντα, να προστατεύουμε τα θεμιτά δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/κ στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε.
Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση, ήμασταν πάντα κοντά στους Τ/κ και θα συνεχίσουμε να είμαστε, δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι.
Η ίδρυση του ψευδοκράτους είναι η εγγύηση των ανυποχώρητων δικαιωμάτων των Τ/κ στο νησί και το πιο σημαντικό βήμα στον αγώνα τους για την ελευθερία, είπε.
Εάν υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν ακόμα καταλάβει, συνέχισε, την αποφασιστικότητά τους στην εξωτερική πολιτική «να τους πω ακόμη μια φορά από εδώ, ότι όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα δεν θα υποχωρήσουμε από τις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής και την περήφανη στάση μας. Ούτε στο τραπέζι ούτε στο πεδίο δράσης επιτρέψαμε, ούτε και θα επιτρέψουμε τα τετελεσμένα. Η δίκαιη και ορθή μας στάση θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα και στο Κυπριακό και στη Συρία και την Λιβύη».
Δεν μπορούν, κατέληξε, σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος να αποδεχθούν μονόπλευρες ενέργειες μόνο προς το συμφέρον όσων τις κάνουν.
Αντικατοχικές πορείες στην ελεύθερη Κύπρο
Σε όλες τις πόλεις των ελεύθερων περιοχών διενεργήθηκαν από το πρωί αντικατοχικές διαδηλώσεις μαθητών. Στη Λευκωσία έγιναν τρεις εκδηλώσεις. ΠΟΦΕΝ και ΠΣΕΜ διοργάνωσαν πορεία προς το Οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού
Η Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών ΕΦΕΝ και η Ανεξάρτητη Φοιτητική Έπαλξη του Πανεπιστημίου Κύπρου διενήργησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το οδόφραγμα Λήδρας.
(Φωτογραφίες από philenews.com)
Καταδικάζει η Κυπριακή Δημοκρατία
«Τριανταπέντε χρόνια μετά την ημέρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην απολύτως παράνομη ενέργεια να ανακηρύξουν σε δήθεν κράτος τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρά το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή καταδικάστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που την χαρακτηρίζουν νομικά άκυρη, η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, επιμένει να επιδίδεται σε εορτασμούς και να προβάλλει αυτό το ψευδοκράτος και τη λογική της διχοτόμησης» ανέφερε σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
«Με αφορμή τη σημερινή επέτειο καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια, υπενθυμίζοντας την απουσία οποιασδήποτε νομιμότητας του ψευδοκράτους και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εγκαταλειφθεί η αποσχιστική λογική που αυτό υποδηλώνει» σημείωσε και πρόσθεσε: «Προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει ο τερματισμός της κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τον σκοπό αυτό καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες για την επίτευξη μιας αποδεκτής και βιώσιμης συμφωνίας, στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς επίσης και των αρχών και αξιών της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική λύση που θα διασφαλίζει μέλλον ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας όλων των Κυπρίων σε μια επανενωμένη κοινή πατρίδα».
«Ελπίζουμε ότι, αντίθετα με τις διαθέσεις που δείχνουν οι προκλητικοί εορτασμοί για την επέτειο μιας διεθνώς καταδικασθείσας αποσχιστικής ενέργειας, η Τουρκία και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων θα επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση και καλή θέληση, ούτως ώστε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μέσω της αποστολής της κας Λουτ, να συμφωνηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι Όροι Αναφοράς και να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση, προκειμένου με αποφασιστικότητα να καταλήξουμε σε μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει τον λαό και τη χώρα μας, σε συνθήκες πλήρους ανεξαρτησίας, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, εξαρτήσεις και κηδεμονία από το εξωτερικό» κατέληξε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Συνέπεια της παράνομης τουρκικής εισβολής το ψευδοκράτος
Σε ανακοίνωση του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει: «Η θλιβερή αυτή, για τη διεθνή κοινότητα, επέτειος, υπενθυμίζει σε όλους την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συνεπεία της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής εισβολής, της κατοχής μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εποικισμού του».
«Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις ως άνω Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαιτούν την ανάκληση της παράνομης και άκυρης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Περαιτέρω, την καλούμε να εργαστεί για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού Ζητήματος που θα διασφαλίσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απορρέουν από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ και καταλήγει σημειώνοντας ότι: «η Ελλάδα, τασσόμενη στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και θα συνεχίσει να συμβάλει σταθερά και υπεύθυνα, στην αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο, η οποία μπορεί να επιτευχθεί, μόνο μέσω, του τερματισμού της κατοχής, της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της επανένωσης της Κύπρου, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών».