Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε μετά την «συμφωνία» Τσίπρα – Ιερωνύμου, η οποία σημαδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο και αποχωρήσεις δύο μητροπολιτών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκτακτη Σύνοδος αποφάσισε να παραμείνει στο Δημόσιο ο κλήρος και να παραμείνουν ως έχουν τα μισθολόγια των ιερέων, θέτοντας ως «κόκκινη γραμμή» το υφιστάμενο καθεστώς για τη μισθοδοσία.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί επιτροπή για τη διενέργεια διαλόγου επί άλλων των σημείων της συμφωνίας. H οπισθοχώρηση Ιερώνυμου στο θέμα της μισθοδοσίας, κατόπιν της ισχυρής πίεσης που του ασκήθηκε, θα μπορούσε να θεωρηθεί ήττα του ιδίου και του πρωθυπουργού. Ουσιαστικά το προσύμφωνο που υπέγραψαν βρίσκεται στον αέρα καθώς το άρθρο 15 εκείνης της συμφωνίας έλεγε χαρακτηριστικά: «Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της».

Με βάση το ανακοινωθέν, ωστόσο, δεν υπάρχει εν συνόλω τήρηση των συμφωνηθέντων καθώς τα ζητήματα της περιουσίας μεταφέρονται σε μια ειδική επιτροπή που θα συσταθεί, ο διάλογος θα συνεχιστεί, επομένως μετατίθεται για αργότερα μια άλλη συμφωνία και τέλος, το βασικότερο είναι ότι παραμένει ως έχει το καθεστώς για τους κληρικούς.

Αν πάντως οι ιερωμένοι δεν φύγουν από το Δημόσιο, δεν θα μπορεί και η κυβέρνηση να προχωρήσει στον σχεδιασμό της για 10.000 προσλήψεις εντός του 2019.

Tο επίσημο ανακοινωθέν της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ¬τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δύο αποχωρήσεις

Νωρίτερα, πάντως έντονες ήταν οι αντιδράσεις στις τάξεις των μητροπολιτών τόσο για τη συμφωνία που αποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος όσο και για σειρά διαδικαστικών θεμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, αποχώρησε έξαλλος από την Ιερά Σύνοδο καθώς δεν του επετράπη να μιλήσει. Είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάσει 8σέλιδη εισήγηση, όμως δεν τον άφησαν να την αναλύσει. Λέγεται μάλιστα ότι του είπαν «δεν είναι η ώρα για τέτοια. Κάθισε κάτω» και ότι «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας να φύγει».

Κύκλοι προσκείμενοι στον Αρχιεπίσκοπο διαψεύδουν ότι ακούστηκε από το στόμα του Μακαριωτάτου η φράση: «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας, φεύγει!»

Ο κ. Χρυσόστομος μάλιστα δεν θέλησε να κάνει καμιά δήλωση επί του θέματος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία κι έχουν κατατεθεί και διαφορετικές προτάσεις κι από άλλους ιεράρχες.

Ανάλογο περιστατικό φαίνεται να συνέβη και με τον μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος αποχώρησε από την Ιερά Σύνοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έγινε μετά από έντονο διαπληκτισμό με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας. Ο Μητροπολίτης Καισαριανής αποχώρησε εκνευρισμένος και αυτό φάνηκε και από την αντίδρασή του όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι γιατί φεύγει.

Την ίδια ώρα, ένταση επικράτησε όταν τουλάχιστον τέσσερις μητροπολίτες που θέλησαν να πάρουν το λόγο και να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους, δεν τους επετράπη. Συγκεκριμένα, στον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, τον Ναυπάκτου Ιερόθεο και τον Πειραιώς Σεραφείμ αλλά και σε άλλους μητροπολίτες που φέρεται να έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμφωνία με το Κράτος.

Επεισόδιο φαίνεται να υπήρξε και με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Αναφορικά με τον Ναυπάκτου Ιερόθεο η σύγκρουση ήταν γιατί είπε ότι δεν χρειάζεται να συσταθεί άλλη επιτροπή αλλά να παραπεμφθεί το θέμα στην επιτροπή που υπήρχε επί Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ιερώνυμος τους είπε ότι ο μοναδικός διάλογος που μπορεί να γίνει είναι για την περιουσίας, αλλά κανένας για το μισθολογικό των κληρικών. «Εχει τελειώσει το θέμα», φέρεται να τους είπε και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους.

Λέγεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θέλει από τη συνεδρίαση να βγάλει ένα κείμενο με πλειοψηφία το οποίο θα λέει ότι γίνεται αποδεκτή η συμφωνία των 15 σημείων με Τσίπρα, θα παραπεμφθεί σε μια νομοπαρασκευστική επιτροπή για να γίνουν βελτιώσεις προτού γίνει νόμος.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο χώρος όπου συνεδρίαζαν οι Συνοδικοί ήταν αποκλεισμένος και δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε κανέναν, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη και την πληροφόρηση για τα γεγονότα.

Υπέρ της Συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας μίλησαν οι μητροπολίτες:

Κορίνθου

Αλεξανδρουπόλεως

Θηβών

Καρπενησίου

Διδυμοτείχου

Ιωαννίνων

Ν. Ιωνίας

Πατρών

Ναυπάκτου

Ηλείας

Κατά της Συμφωνίας ήταν

Καισαριανής

Δημητριάδος

Ν. Σμύρνης

Κερκύρας

Πειραιώς

Μεσογαίας

Σπάρτης

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Ας θυμηθούμε τις κοινές δηλώσεις για τη συμφωνία όπου στο σημείο 15 γίνεται λόγος για την εν συνόλω αποδοχή.

Αλ. Τσίπρας: Ιστορική συμφωνία εξορθολογισμού των σχέσεων εκκλησίας-πολιτείας