Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αμετακίνητες στη δέσμευσή τους για υποστήριξη του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει του πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον.
«Συνεχίζουμε τη μακροχρόνια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και υποστηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της. Είμαστε αμετακίνητοι σε αυτή τη δέσμευση », δήλωσε ο κ. Φανόν σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κύπρο την Παρασκευή.
Την ίδια ώρα, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ενθαρρύνουν τις δύο κοινότητες να συνεχίσουν να εργάζονται για μια περιεκτική λύση και να διασφαλίσουν ότι όλα και όποια έσοδα από τον ορυκτό αυτό πλούτο θα κατανέμονται δίκαια».
Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εμπλακούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι ο ίδιος σχεδιάζει να επιστρέψει στην Κύπρο το επόμενο έτος, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα αυτή η περιφερειακή συνεργασία.
Ο κ. Φανόν, ήρθε στην Κύπρο αφού επισκέφθηκε πρώτα το Ισραήλ και θα επισκεφθεί το Σάββατο την Αίγυπτο, σε μια περιοδεία στις χώρες περιοχής με επίκεντρο την ενέργεια. Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή ενεργειακής ανάπτυξης και ενεργειακής συνεργασίας και ότι προσπαθούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των χωρών της περιοχής αλλά και τις δυνατότητες σημαντικών εξαγωγών προς την υπόλοιπη Ευρώπη και ενδεχομένως σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ξανά στην Κύπρο τον επόμενο έτος για ενίσχυση της συνεργασίας
Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συμμετάσχουν στα σχήματα τριμερούς συνεργασίας που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των χωρών της περιοχής, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας, δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να κατανοήσει καλύτερα την περιφερειακή προσέγγιση ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Είπε επίσης ότι οι Η.Π.Α. επιθυμούν να συνεργαστούν με όλα τα μέρη στην περιοχή.
«Αυτό ασφαλώς δεν θα είναι το τελευταίο ταξίδι μου στην Κύπρο», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι σχεδιάζει να επιστρέψει το επόμενο έτος ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση, να εξεταστούν ενδεχομένως οι θετικές εξελίξεις και να συνεχίσει ταχύτερα η περιφερειακή συνεργασία.
«Η Ανατολική Μεσόγειος ως περιοχή αποτελεί προτεραιότητα για το γραφείο μου. Είμαστε στα αρχικά στάδια για κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό και ενδεχομένως πρότυπο, για το πώς η ενεργειακή συνεργασία σε περιφερειακή βάση μπορεί να προωθήσει την ενεργειακή ασφάλεια, την ανάπτυξη και επίσης να βελτιώσει την οικονομική ευημερία των χωρών της περιοχής », ανέφερε.
Τόνισε επίσης τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια και την ενδεχόμενη συμβολή της στη διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών ενέργειας.
«Πιστεύουμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει μια σημαντική ευκαιρία να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια αλλού, αλλά και να υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια, εδώ, στην περιοχή», σημείωσε.
Επεσήμανε παράλληλα ότι είναι αξιοσημείωτο πως χώρες που πριν από μια δεκαετία δεν είχαν καμιά πηγή ενέργειας, τώρα ασχολούνται με την εξαγωγή ενέργειας, δίνοντας το παράδειγμα του Ισραήλ, με την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ιορδανία και την Αίγυπτο και την μελλοντική ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» για εξαγωγές στην Αίγυπτο.
«Πιστεύουμε ότι η ενέργεια είναι καταλύτης για συνεργασία στην περιοχή και πιστεύω ότι έχει ευρύτερες, πολύ θετικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική», ανέφερε.
Η Κύπρος ανοικτή στις εταιρείες
Αναφερόμενος στη συνάντησή του την Παρασκευή με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκότρυπη, ο κ. Φανόν δήλωσε ότι μίλησαν για τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το χρόνο που χρειάζεται για ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων και τις συνθήκες που προσελκύσουν αυξημένες επενδύσεις και ενδιαφέρον στην Κύπρο. Όπως είπε, το που θα επενδύσουν οι εταιρείες ενέργειας δεν καθορίζεται μόνο από τη γεωλογία, αλλά και από το «τι υπάρχει πάνω από το έδαφος».
«Οι εταιρείες χρειάζονται προβλεψιμότητα, επιχειρηματική ασφάλεια, διαφάνεια, κράτος δικαίου και απαραβίαστες συμβάσεις. Αυτές είναι οι συνθήκες που καθορίζουν που θα επενδύσουν και είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι που υπάρχει τόσο πολύ ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο και για την Κύπρο ειδικότερα», ανέφερε.
Σε σχέση με την προσπάθεια της Κύπρου να εισαγάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ο κ. Φάνον είπε ότι μετά το τέλος του ταξιδιού του θα ενημερώσει τις αμερικανικές εταιρείες σχετικά με τις διάφορες ευκαιρίες που υπάρχουν στην Κύπρο, και θα διασφαλίσει ότι η αμερικανική βιομηχανία γνωρίζει ότι η Κύπρος είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις, αλλά και ως αγορά για τη δημιουργία τερματικού εισαγωγής LNG.
Σε σχέση με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τερματικού φυσικού αερίου στην Κύπρου και για εξαγωγές, σε περίπτωση μιας μεγάλης ανακάλυψης, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η ΗΠΑ θα παρακολουθούν στενά αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο πρόσθεσε, πρόκειται για εμπορική απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι εταιρείες και η κυπριακή κυβέρνηση και η οποία χρειάζεται πολλή δουλειά και πολλά χρόνια αξιολόγησης των δεδομένων.
Οι ΗΠΑ ως εξαγωγέας LNG
Ερωτηθείς για το κατά πόσο το αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο θα είναι ποτέ αρκετό για να αναπληρώσει τον εφοδιασμό από την Ρωσία προς την Ευρώπη και φιλόδοξα έργα όπως ο Nord Stream 2, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Α. Μεσόγειος να καταστεί ένας υπολογίσιμος εξαγωγέας φυσικού αερίου και σημείωσε επίσης ότι και η ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας LNG.
«Πιστεύουμε ότι η προμήθεια περισσότερου φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές είναι καλύτερη για όλους», πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έργα στην Ευρώπη, για τα οποία δεν υπάρχει καμιά άμεση αμερικανική επένδυση, όπως ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, επειδή ακριβώς προωθούν την πολιτική διαφοροποίησης και αυξάνουν την ενεργειακή ασφάλεια.
Σημείωσε τέλος ότι η πολιτική τον ΗΠΑ σε σχέση με το LNG είναι να εξάγουν παντού, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Αυτό ωστόσο, όπως είπε, καθορίζεται από τις εταιρείες.