Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε τη Δευτέρα τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τα προγράμματα του Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του περί υποστήριξης του βασιλείου προς τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη.
Οι επισημάνσεις του βασιλιά στο Συμβούλιο της Σούρα, ένα κορυφαίο σώμα που συμβουλεύει την κυβέρνηση, ήταν τα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Ο φόνος αυτός προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και ένταση στις σχέσεις του Ριάντ με τη Δύση.
Ο βασιλιάς Σαλμάν, ο οποίος στη διάρκεια της ομιλίας του δεν έκανε καμιά άμεση αναφορά στην υπόθεση Κασόγκι, καταδίκασε τις ενέργειες του Ιράν, μεγάλου αντιπάλου της Σαουδικής Αραβίας που ανταγωνίζεται το βασίλειο για την άσκηση επιρροής στην περιοχή, περιλαμβανομένων των συγκρούσεων στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.
«Το ιρανικό καθεστώς επενέβαινε ανέκαθεν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, ήταν χορηγός της τρομοκρατίας, δημιούργησε χάος και καταστροφή σε πολλές χώρες στην περιοχή», δήλωσε ο 82χρονος μονάρχης.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργασθεί για να βάλει ένα τέλος στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να σταματήσει τις δραστηριότητές του που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα», πρόσθεσε.
Ο βασιλιάς δήλωσε πως η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Υεμένη, όπου ένας υποστηριζόμενος από τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός μάχεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι για να αποκαταστήσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
«Η στάση μας στην Υεμένη δεν ήταν επιλογή, αλλά καθήκον να υποστηρίξουμε τον υεμενίτικο λαό να αντιμετωπίσει την επίθεση πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν», δήλωσε.
Το Ριάντ δέχεται αυξανόμενες διεθνείς επικρίσεις για τον τρόπο που διεξάγει αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος έχει φέρει τη φτωχή Υεμένη στα πρόθυρα του λιμού και έχει σκοτώσει πολλούς αμάχους. Η φήμη του βασιλείου επλήγη ακόμη περισσότερο από τον φόνο του Κασόγκι.
Ο βασιλιάς, ο οποίος έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική ζωή, επενέβη για να προσπαθήσει να εκτονώσει την κρίση, τη μεγαλύτερη που έχει πλήξει τη Σαουδική Αραβία εδώ και μια γενιά, και να ενισχύσει την εξουσία του γιού του και πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Αρχικά το Ριάντ έδωσε πολλές αντιφατικές εξηγήσεις για την εξαφάνιση του Κασόγκι, πριν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι σκοτώθηκε και το πτώμα του διαμελίσθηκε όταν απέτυχαν«διαπραγματεύσεις» για να πεισθεί να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία. Ο σαουδάραβας γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει την ποινή του θανάτου για πέντε υπόπτους στην υπόθεση.
Στη σημερινή ομιλία του, ο βασιλιάς Σαλμάν έπλεξε το εγκώμιο του σαουδαραβικού δικαστικού σώματος και της εισαγγελίας επειδή «εκτελούν τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν», χωρίς να επεκταθεί.