Η Τουρκία έχει θορυβηθεί και από το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επέλεξε δημοσίως να στηρίξει τη Λευκωσία, στέλνοντας στην Κύπρο τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάννον, όταν το γεωτρύπανο Icemax τρύπαγε τον βυθό στο Οικόπεδο 10.
Αντιδρώντας ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ και προαναγγέλλοντας την άφιξη του δεύτερου γεωτρύπανου στη χώρα του δήλωσε: «Εμείς έχουμε πει ότι δεν είναι αποδεκτά τα μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέραμε ότι υποστηρίζουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκικού λαού. Η έρευνά μας στις περιοχές που αδειοδότησε η (λεγόμενη) “ΤΔΒΚ” συνεχίζονται. Δεν έχουμε βλέψεις στις πηγές κανενός».
Η γεώτρηση της Exxon μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα
Αγκυρα και ψευδοκράτος πλέον εκτιμούν ότι η γεώτρηση της Exxon μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο Κυπριακό και ο Ντονμέζ ανακοίνωσε πως σε μία εβδομάδα θα ξεκινήσει η γεώτρηση στη Μερσίνα ενώ στόχος της Αγκυρας είναι να πραγματοποιεί 2 γεωτρήσεις τον χρόνο.
«Θα ξεκινήσουμε εργασίες και πέρα από την υφαλοκρηπίδα μας στα οικόπεδα, για τα οποία παραχώρησε άδεια η “ΤΔΒΚ” στα Τουρκικά Πετρέλαια. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο το πρόγραμμά μας» τόνισε.
Και δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις απειλές της Τουρκίας καθώς, αναφερόμενος στις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι «δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες και προσπαθούν να επιφέρουν τετελεσμένα».
Ουσιαστικά, οι Τούρκοι απειλούν με παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, στην περιοχή των κατεχομένων, με τη Λευκωσία να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά και κανένα θέμα προς συζήτηση με την Τουρκία και τα κατεχόμενα για τα ενεργειακά.
Η τακτική των γκρίζων ζωνών
Οπως σημειώνει η ιστοσελίδα Sigmalive, η Αγκυρα επιχειρεί να παίξει το παιχνίδι των γκρίζων ζωνών, που έχει πετύχει στο Αιγαίο, και στην κυπριακή ΑΟΖ με δύο τρόπους:
– Διευρύνει (κυκλωτικά) τις διεκδικήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ μέσω των Τουρκοκυπρίων, αναγνωρίζοντάς τους δικαιώματα επί των τεμαχίων 1,2,3,8,9,12
– Επικαλείται τις σεισμικές έρευνες του «Πίρι Ρέις» στα τεμάχια 8,9 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ (μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2011) για να επιβεβαιώσει ότι δήθεν οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα δικαιώματα.
Ως προς αυτό, κυβερνητικοί κύκλοι της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρουν ότι στα τουρκικά τεχνάσματα δεν πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη αξία από αυτή που τους αρμόζει, χωρίς ασφαλώς να εφησυχάζουμε.
Συνάντηση Τσαβούσογλου με κύπριο αξιωματούχο
Στο μεταξύ, η ίδια ιστοσελίδα αποκαλύπτει ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε νέα συζήτηση, έστω και στο πόδι, με αξιωματούχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και μενού το Κυπριακό.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε συζήτηση που είχε με αξιωματούχο που συνόδευε τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο Παρίσι, του επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε κυρίως στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.
Για την ανάγκη δηλαδή:
– Συνέχισης των άτυπων διαβουλεύσεων, έξω από το κουτί (υπονοώντας τα Η.Ε)
– Αφού υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μερών (Τουρκίας και ελληνοκυπριακής πλευράς) τότε να αποταθούν στα Ηνωμένα Εθνη.
Και αυτό λίγες μέρες πριν από τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού – την ερχόμενη Παρασκευή – στην Τουρκία μετά από πρωτοβουλία του κ. Τσαβούσογλου.
Κίνηση που αποδεικνύει ότι πρόκειται πλέον για στρατηγική και όχι απλή διαδικασία συζήτησης για αλληλοκατανόηση.
Ενημέρωση της ΕΕ για Κυπριακό και Ενεργειακό
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με την Υπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η διμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, και ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Υπατη Εκπρόσωπο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και συγκεκριμένα, για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω της αποστολής της κας Λουτ, για καθορισμό «όρων αναφοράς» που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν.
Επίσης, αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο για την περιφερειακή συνεργασία, όπως επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της, καταγγέλλοντας τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή έναντι της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις πραγματικές επιδιώξεις που η Αγκυρα επιθυμεί να εξυπηρετήσει μέσα από τις εν λόγω ενέργειες.
Και τρίτον, παρουσίασε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει ως οφείλει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου.