Στη συζήτηση για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρενέβη ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε στην ομιλία του πως τα τελευταία χρόνια «η Τουρκία διολισθαίνει συνεχώς προς μια αυταρχική και αντιευρωπαϊκή πορεία» με αποκορύφωμα την συνταγματική μεταρρύθμιση που «που καθιστά τον πρόεδρο Ερντογάν, έναν εκλεγμένο Σουλτάνο».
Ο Ευρωβουλευτής, σημείωσε επίσης την προκλητική στάση της Τουρκίας, τόσο με το «casus beli» εναντίον της χώρας μας, όσο και με τις συνεχείς παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων. Έκανε ακόμη ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και του καθεστώτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και τα θέματα της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και Τένεδο, για τα οποία όπως δήλωσε θα καταθέσει σχετικές τροπολογίες στην Έκθεση.
Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία διολισθαίνει συνεχώς προς μια αυταρχική και αντιευρωπαϊκή πορεία. Η εφαρμογή του νέου συντάγματος που καθιστά τον πρόεδρο Ερντογάν, έναν εκλεγμένο σουλτάνο με απόλυτες εξουσίες δεν μας αφήνει καμία άλλη επιλογή από το να επιμείνουμε στην απόφαση που είχαμε πάρει πέρυσι ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την επίσημη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος, μια φυλάκιση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε παράνομη και διέταξε την αποφυλάκιση του. Ο αριθμός Τούρκων πολιτών που ζητά πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστεί και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το κράτος δικαίου, ένα από τα βασικά κριτήρια της Κοπεγχάγης για την ένταξη.
Παράλληλα η Τουρκία έχει ενισχύσει περαιτέρω την επιθετική της πολιτική. Πρόσφατα Τούρκοι αξιωματούχοι επανέλαβαν την απειλή πολέμου «casus beli» ενάντια στην Ελλάδα. Συνεχίζονται οι παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, ενώ έχουμε ισχυρές προκλήσεις και κινήσεις Τουρκικών πλοίων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Τα ζητήματα αυτά, όπως βεβαίως και η προστασία των δικαιωμάτων και του καθεστώτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και τα θέματα της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρου & Τενέδου είναι σημαντικά και πιστεύω ότι πρέπει να περιέχονται στην έκθεση.
Η αγαπητή συνάδελφος και εισηγήτρια της Έκθεσης Κάτι Πίρι, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά επισήμανε να μη γεμίσει η Έκθεση με τροπολογίες σαν «Χριστουγεννιάτικο δέντρο». Πιστεύω όμως θα επιτρέψει στους Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές, λόγω ειδικού ενδιαφέροντος, να βάλουμε κάποια «στολίδια» παραπάνω στο δέντρο αυτό, με τις τροπολογίες που θα καταθέσουμε.