Με την κυβερνητική πλειοψηφία να στηρίζει και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει, κυρώθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο ισολογισμός και ο απολογισμός του οικονομικού έτους 2016, ωστόσο αυτό που βρέθηκε πραγματικά στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν ο κρατικός Προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2019, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, από την πλευρά του χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2019 ως ένα πρώτο βήμα μιας σειράς στοχευμένων μέτρων για αποκατάσταση των τραυμάτων που δημιούργησαν οι αναγκαίοι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Αντίθετα, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο συνιστά το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που κόστισε ακριβά στη χώρα.
«Η καλή πορεία της οικονομίας τα τρία τελευταία χρόνια, επιτρέπει μετά από μια 10ετία δημοσιονομικών περιορισμών, να κατατίθεται ένας Προϋπολογισμός για το 2019 που είναι επεκτατικός, με τρόπο όμως λελογισμένο, γιατί δεν πρέπει να τεθεί σε αμφισβήτηση. Ξεκινά στοχευμένα η επιστροφή των καρπών και των θυσιών των Ελλήνων, με αύξηση των δαπανών για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι «ο νέος Προϋπολογισμός είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα μιας νέας σειράς μέτρων που έχουν στόχο την αποκατάσταση και την επούλωση των τραυμάτων που δημιουργήθηκαν από μια αναγκαία προσαρμογή, με τρόπο ασφαλή και δημοσιονομικά δίκαιο».
«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές» αντέτεινε ο κ. Σταϊκούρας. «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει υποστηρίζοντας ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, όταν οι βαριές πολιτικές λιτότητας συνεχίζουν να υφίστανται, οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν για πολλά χρόνια υψηλοί, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα και η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας». «Το σχέδιο του νέου κρατικού Προϋπολογισμού, είναι το κύκνειο άσμα της σημερινής κυβέρνησης και το τέλος μιας 4ετούς οικονομικής ιστορίας της αυταπάτης, της ανικανότητας και αναποτελεσματικότητάς της, του τυχοδιωκτισμού και της ιδεοληψίας της που κόστισε πανάκριβα στη χώρα και κυρίως στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Ευτυχώς κλείνει αυτός ο κύκλος και θα ανοίξει ένας νέος – αυτός της σοβαρότητας της υπευθυνότητας με τη ΝΔ», συμπλήρωσε ο τομέαρχης της ΝΔ.
Κληθείς από τον κ. Σταϊκούρα να σχολιάσει την σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που όπως είπε, μιλά για εσωτερικές αναταράξεις και κινδύνους, ο κ. Χουλιαράκης απέρριψε ότι αφορά την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι υπάρχει μία πολύ σημαντική επισήμανση για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού.
«Η ερμηνεία που δίνει η ΕΕ, αναφέρεται σε διεθνείς δυσμενείς εξελίξεις, τόσο στην Ιταλία όσο και σε αναδυόμενες οικονομίες. Είναι σκόπιμο τις επιτυχίες της χώρας να τις επικοινωνείτε, γιατί η ζημιά είναι για τη χώρα και όχι για τη κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Κατά τα άλλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε του Προϋπολογισμού του 2016, χαρακτηρίζοντας τον «ορόσημο για την χώρα», και τονίζοντας ότι «πέτυχε και μπήκε έτσι ο σπόρος που οδήγησε στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος αξιολόγησης».
«Αποδείχτηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν διατηρήσιμο και ότι η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται πάντα να δανείζεται. Ξεκίνησε με αυτό η διαδικασία της πειθούς και άρχισε σταδιακά και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, σε μια οικονομία που χαρακτηριζόταν από ακραίες αβεβαιότητες και απ’ το αν θα παραμείνει ή όχι η χώρα στο ευρώ. Μια τέτοια επίδοση σηματοδοτεί και την αλλαγή σελίδας στα οικονομικά της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης.
«Ένα ακόμα κρίσιμο μέγεθος – συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός – είναι ότι για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της, η χώρα δεν χρειάζεται δανεικά, ούτε καν για τη πληρωμή τόκων. Ήταν εκ των πραγμάτων ένας Προϋπολογισμός περιοριστικός, όπως ήταν και του 2017 και του 2018 για να αποκατασταθεί η πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές».
«Η κανονικότητα στη χώρα δεν έχει ακόμα επιστρέψει αφού το χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει, οι τραπεζικές μετοχές έχουν εξαϋλωθεί, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνεχώς υποχωρεί», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πανηγυρίζει γιατί θα μειώσει κάποιους φόρους μη υλοποιώντας τα περίφημα αντίμετρα και γκρεμίζοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πανηγυρίζει αφού επέβαλε μέτρα λιτότητας 10 δισ. ευρώ και επιστρέφει ένα δισ. ευρώ».
Πυρά από ΔΗΣΥ και ΚΚΕ
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Οικονομικών της ΔΗΣΥ και εισηγητής του κόμματος, Γιάννης Κουτσούκος, έκανε λόγο «για εκλογικό κύκλο που ξεκινά με το νέο Προϋπολογισμό».
«Η κυβέρνηση που παίρνει 10 δισ. για να μοιράσει ένα δισ., όχι μόνο δεν είναι σε θέση να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και την οικονομία από την κρίση, αλλά προσπαθεί για μια ακόμα φορά να δημιουργήσει νέες επικίνδυνες αυταπάτες στον ελληνικό λαό», ανέφερε.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, υποστήριξε ότι «ο νέος Προϋπολογισμός κινείται στην πεπατημένη και στην ίδια ρότα με τους Προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών» ενώ εκτίμησε ότι «τα υπερπλεονάσματα θα οδηγήσουν σε σειρά νέων αντιλαϊκών μέτρων».
Τέλος, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Δημήτρης Καβαδέλλας, έκανε λόγο «για πλεονάσματα που είναι θηλιά στο λαιμό της οικονομίας»