Αυξάνεται διαρκώς ο κατάλογος των χωρών που δεν πρόκειται να υπογράψουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή και Τακτική Μετανάστευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η νέα προσθήκη στη λίστα είναι η Αυστραλία με τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, τον υπουργό Εσωτερικών Πίτερ Ντάτον και την υπουργό Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν να τονίζουν ότι δεν θεωρούν πως αυτό θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας.
Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, που θα υπογραφεί επίσημα τον επόμενο μήνα στο Μαρόκο, σε μια σύνοδο που οργανώνει ο ΟΗΕ, υπάρχει «κίνδυνος να ενθαρρύνει την παράνομη είσοδο στην Αυστραλία», τονίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του Μόρισον.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σύμφωνο «δεν κάνει επαρκή διάκριση ανάμεσα στους ανθρώπους που μπαίνουν στην Αυστραλία παράνομα και εκείνους που έρχονται στην Αυστραλία με τον σωστό τρόπο».
Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση συναντά αντίσταση από μέρους αρκετών δυτικών κρατών, ειδικά χωρών που κυβερνούν συντηρητικές κυβερνήσεις. Η Πολωνία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα το υπογράψουν.
Οι επικριτές της — μη δεσμευτικής — διεθνούς συμφωνίας δεν συμφωνούν με το ότι αντιμετωπίζει τη μετανάστευση που οφείλεται σε οικονομικούς λόγους σαν ανθρώπινο δικαίωμα. Οι υποστηρικτές της αντιτείνουν πως θα βελτιώσει την κατάσταση ως προς τη διαχείριση των διεθνών μεταναστευτικών ροών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2013, εκπόνησε και εφάρμοσε μια εξαιρετικά σκληρή πολιτική έναντι των παράτυπων μεταναστών, η οποία επικρίνεται έντονα: συμπεριλαμβάνει τον εγκλεισμό σε καταυλισμούς εκτός της χώρας, των ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν στην αυστραλιανή επικράτεια διά θαλάσσης.
Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «σοκαριστικές» τις συνθήκες στους καταυλισμούς στα νησιά Μάνους και Ναούρου. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για «υπαίθριες φυλακές» στις οποίες επί χρόνια «υφίστανται δεινά ορισμένοι από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο».