Ενα μπελαλίδικο αλλά πεντανόστιμο παραδοσιακό πιάτο, το οποίο μαγειρεύεται στη Στερεά Ελλάδα την περίοδο των Χριστουγέννων, που αξίζει να δοκιμάσετε εφόσον το βρείτε, είναι τα μπουμπάρια. Θυμίζουν κάτι από λουκάνικο, συκωταριά, σπληνάντερο, και σερβίρονται ως κύριο πιάτο ή ως μεζές για κρασάκι.
Υλικά
1/2 κιλό πλιγούρι (ή μπλουγούρι, δηλαδή χοντροκομμένο σιτάρι) ή ρύζι Καρολίνα
εντόσθια χοιρινού (πνευμόνι, καρδιά και τα λίπη τους -τοπ.: έγκλισσες) ή μιρκού αρνιού
1/2 κιλό χοιρινός κιμάς χοντροκομμένος
το παχύ έντερο του χοιρινού καλοπλυμένο
αλάτι, μοσχοπίπερο, λίγο μοσχοκάρυδο, ρίγανη
1/2 κιλό πράσο ψιλοκομμένο
1,2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
λίγο λάδι
Εκτέλεση
Αφού ζεματίσετε και ψιλοβράσετε τα εντόσθια, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια, κατά προτίμηση στο ξύλο μαγειρικής, με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού ή ενός μαχαιριού και τα τοποθετείτε σε μια λεκανίτσα μαζί με τον χοντροκομμένο κιμά και τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια θα γεμίσετε το έντερο, όπως περίπου το λουκάνικο, με το χέρι ή με μια «μπουρού», δηλαδή ένα μεταλλικό χωνί, δένοντας τις άκρες με σχοινάκι. Τοποθετείτε σε ταψάκι, αλείφετε με λίγο λάδι ή «λίπα» (χοιρινό λίπος) ή φυτικό βούτυρο και κεντάται με χοντρή βελόνα τα γεμιστά «μπουμπάρια». Στη συνέχεια ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 1/2 ώρα. Είναι εξίσσου νόστιμα ζεστά ή κρύα και συνοδεύονται απαραίτητα από κρασί , τυριά και πράσινη σαλάτα.