Ο σημαντικός ρόλος της μετανάστευσης στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Αυστρία, παίζοντας αντισταθμιστικό ρόλο στην καταγραφόμενη εδώ και χρόνια στασιμότητα στις γεννήσεις, τονίστηκε κατά την σημερινή παρουσίαση στην Βιέννη από την Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία των νέων προγνώσεων για την εξέλιξη του πληθυσμού μέχρι το 2080.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, έως το 2080 ο πληθυσμός της Αυστρίας θα αυξηθεί κατά 13% και θα φτάσει τα δέκα εκατομμύρια κατοίκους (από τα 8,8 εκατομμύρια σήμερα), ενώ ήδη το 2022 θα έχει ξεπεράσει τα εννέα εκατομμύρια, με τις αυξήσεις αυτές να οφείλονται στην μετανάστευση.
Χωρίς μετανάστευση, ο πληθυσμός της χώρας το 2080 θα έχει μειωθεί κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, προειδοποίησε κατά την παρουσίαση των προγνώσεων ο γενικός διευθυντής της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας Κόνραντ Πέζεντορφερ.
Έως το 2080 το ποσοστό του αυστριακού πληθυσμού που θα έχει γεννηθεί στο εξωτερικό, θα έχει αυξηθεί από το 19% σήμερα, στο 26%, με την μετανάστευση να αντισταθμίζει το αναμενόμενο μέσα στις επόμενες δεκαετίες έλλειμμα στις γεννήσεις.
Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, διαπιστώνεται πως το ήμισυ των προσώπων που μεταναστεύουν στην Αυστρία προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), σε ποσοστό 7% προέρχονται από ευρωπαϊκές τρίτες χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας), 16% από την Ασία.
Μόλις στο 3% ανέρχονται οι προερχόμενοι από χώρες της Αφρικής, ενώ οι ηλικίες εκείνων που πρόκειται να φτάσουν στην Αυστρία μέσα στις επόμενες δεκαετίες, θα κυμαίνονται μεταξύ 20 και 35 ετών.
Δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, σύμφωνα με τις προγνώσεις, το γεγονός της συνεχιζόμενης γήρανσης του αυστριακού πληθυσμού, καθώς, σύμφωνα με αυτές, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων με ηλικία άνω των 65 ετών θα αυξηθεί σε πάνω από το ήμισυ.
Αυξημένος θα είναι και ο μέσος όρος ηλικίας όπως επίσης το προσδόκιμο ζωής, ενώ διαπιστώνεται πως η διαδικασία γήρανσης ενισχύεται επιπλέον και από το γεγονός ότι τα βρέφη των ετών με ρεκόρ γεννήσεων, περνούν σταδιακά σε ηλικίες συνταξιοδότησης.
Οι προγνώσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρουν πως οι αυξήσεις του αυστριακού πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες είναι διαφορετικές στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια.
Η πρωτεύουσα Βιέννη – που είναι συγχρόνως ένα από τα ομόσπονδα κρατίδια – εμφανίζεται να παρουσιάζει σχετικά υπερβολικό ποσοστό αύξησης και να ξεπερνά ήδη το 2030, τα δύο εκατομμύρια κατοίκους, από τους 1.867.582 που αριθμούσε την 1η Ιανουαρίου 2017, γεγονός που την καθιστά την δεύτερη σε πληθυσμό γερμανόφωνη πόλη στον κόσμο, μετά το Βερολίνο, του οποίου ο πληθυσμός ανέρχεται σε 1,85 εκατομμύρια κατοίκους.