«Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) αγωνίζεται σταθερά για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου και στηρίζει τον κοινωνικό αγώνα κατά της έμφυλης βίας και της συγκάλυψης αυτών των εγκλημάτων» αναφέρει η ΓΣΕΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου.
Η ΓΣΕΕ απευθύνει κάλεσμα προς τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να στραφούν προς τα συνδικάτα, ώστε να ενδυναμώσουν τη δυνατότητα παρέμβασής τους τόσο για την προστασία των θυμάτων όσο και για τη σύμπραξή τους στην πρόληψη των πράξεων βίας. Παράλληλα, χαιρετίζει την κύρωση με τον Ν. 4531/2018 και ενσωμάτωση στο εθνικό πλαίσιο της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης» για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. «Καλούμε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, να αξιοποιήσουμε έγκαιρα και υπεύθυνα τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων (αρθ. 22 ν. 3896/2010, αρθ. 8 ν. 4443/2016) και να φέρουμε στο φως περιπτώσεις παράνομων διακρίσεων που μας γίνονται γνωστές, ανεξάρτητα από την ιδιότητα μέλους του θύματος πράξης διάκρισης, παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας στο χώρο εργασίας, εμπορίας ή αναγκαστικής εργασίας» σημειώνει η Συνομοσπονδία.
Η ΓΣΕΕ τιμά τις εργαζόμενες γυναίκες που βρίσκουν το θάρρος και τη δύναμη να αντιδράσουν στη βία και την προσβολή της αξιοπρέπειάς τους και ζητά να απευθύνονται στα σωματεία τους για την υποστήριξή τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, το πρόσφατο παράδειγμα της εργαζόμενης που δικαιώθηκε πρώτα ηθικά και μετά οικονομικά από το Πρωτοδικείο Αθήνας είναι παράδειγμα αυτής της υποστήριξης ταυτόχρονα και από τους τρεις βαθμούς συνδικαλιστικής οργάνωσης (πρωτοβάθμιο σωματείο, Εργατικό Κέντρο, ΓΣΕΕ). Όπως τονίζει η ΓΣΕΕ, εργαζόμενη και σωματεία πάλεψαν απέναντι στη βία και την ταπείνωση, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας και ο Συνήγορος του Πολίτη μπορούν να επιβεβαιώσουν. «Ας μην καπηλεύονται, λοιπόν, κυβερνητικά στελέχη τον αγώνα και την επιτυχία της εργαζόμενης» επισημαίνει.
Η Συνομοσπονδία, με το equality@gsee.gr και μέσω των δομών δωρεάν πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (www.kepea.gr), Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (www://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon), είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
Σύμφωνα με την εικόνα της επικράτειας που έχει η ΓΣΕΕ, μέσω των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών μελών της και των δικών τους σωματείων μελών, οι καταγγελίες περιστατικών βίας και παρενόχλησης στη βάση του φύλου ή σε συνδυασμό και με άλλους λόγους είναι σε σημαντικό βαθμό αόρατες, καθώς παραμένουν μειωμένες και αναντίστοιχες με την πραγματική έκταση του φαινομένου, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, συνοδεύονται με εκδικητικές ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων που τις κατέθεσαν, ιδίως μηνύσεις και αγωγές αποζημίωσης για συκοφαντική δυσφήμιση.
«Δυστυχώς, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι καμία από τις επίσημες τριμερείς δομές κοινωνικού διαλόγου δεν λειτουργεί, είναι προφανές ότι η πολιτεία συνεχίζει να μην επιδεικνύει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τη διασφάλιση της διεξαγωγής έγκαιρου, διαρκούς και ουσιαστικού τριμερούς κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα σε άλλα και στο πεδίο της ισότητας, των απαγορευμένων διακρίσεων και, κατ’ επέκταση, των περιστατικών βίας στη βάση αυτών. Διαρκές έλλειμμα αυτής της χρόνιας πλέον υστέρησης είναι να μην είναι σε θέση το κράτος να αναλάβει αποτελεσματικές δράσεις, τόσο αντιμετώπισης όσο και πρόληψης των φαινομένων διακρίσεων και βίας στη βάση της εμπειρίας, των απόψεων και των δεσμεύσεων της εργατικής και της εργοδοτικής πλευράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προώθηση νομοσχεδίου για την ουσιαστική ισότητα φύλων, το οποίο ουδέποτε γνωστοποιήθηκε στη ΓΣΕΕ και περιέχει πληθώρα νομικών αστοχιών, επικίνδυνων για την προστασία των θυμάτων παράνομων διακρίσεων. Αναγνωρίζουμε ότι μοναδική εξαίρεση αποτελεί η σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του οποίου ζητά η ΓΣΕΕ. Για εμάς, παραμένει ζητούμενο η αποτελεσματική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και η προστασία των θυμάτων, η δίωξη και αυστηρή τιμωρία των δραστών, η ενίσχυση των δομών στήριξης των θυμάτων, η ανάγκη αντισεξιστικής, αλλά και αντιρατσιστικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο ένταξης της διδασκαλίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης» υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία.
Μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ τονίζει τη διαρκή υποχρέωση της πολιτείας: α) Να ενθαρρύνει την αναφορά περιστατικών έμφυλης βίας, ενημερώνοντας δημόσια με συνέπεια και συνέχεια τις γυναίκες για τα δικαιώματά τους και τις υφιστάμενες νομικές οδούς για την εξασφάλιση προστασίας κατά της βίας και την ενίσχυση των υπηρεσιών που διατίθενται στα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων με αναπηρίες. β) Να εξασφαλίσει ότι οι αρχές επιβολής του νόμου, καθώς και το ιατρικό προσωπικό και οι κοινωνικοί λειτουργοί, θα λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης βίας, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την προστασία των ανηλίκων και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.
Η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και η ΓΣΕΕ, ζητούν από το υπουργείο Εργασίας, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τον Ιούνιο του 2019 στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Εργασίας την υιοθέτηση της πολυαναμενόμενης Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας για τον «τερματισμό της βίας και της παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών και των ανδρών στον κόσμο της εργασίας», χωρίς να συνηγορήσει στις πιέσεις υπέρ της απομείωσης του προστατευτικού εύρους των διατάξεών της.