Μήνυμα για μία νέα αρχή πρόκειται να στείλουν οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης – το οποίο μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ηγούνταν των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια – από το διήμερο Συνέδριό τους που αρχίζει το Σάββατο στην πόλη Βελς στην Δυτική Αυστρία και κατά το οποίο, για πρώτη φορά στα 130 χρόνια της ιστορίας τους θα εκλέξουν ως αρχηγό τους μία γυναίκα, την 47χρονη πρώην υπουργό Υγείας Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ.
Οι 650 σύνεδροι θα εκλέξουν τόσο την διοικούσα επιτροπή όσο και το προεδρείο του κόμματος, πέραν από την νέα αρχηγό, η οποία θα διαδεχθεί στην θέση αυτή τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας (μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο) Κρίστιαν Κερν, ο οποίος είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά τον περασμένο Σεπτέμβριο από όλα τα αξιώματά του.
Στο Συνέδριο, που έχει ως τίτλο του «Νέα δύναμη, νέο θάρρος», ο απερχόμενος Κρίστιαν Κερν, ο οποίος προτίθετο αρχικά (αλλά αργότερα απέσυρε τις προθέσεις του) να ηγηθεί των υποψηφίων του κόμματος στις Ευρωεκλογές όπως επίσης να είναι και επικεφαλής των υποψηφίων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναμένεται στην ομιλία του να ανακοινώσει επίσημα την οριστική αποχώρησή του από την πολιτική.
Οι σύνεδροι, όπως επίσης οι 800 προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων από το εξωτερικό, αναμένουν την εξαγγελία του προγράμματος της νέας αρχηγού Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, ενώ το Συνέδριο πρόκειται να ψηφίσει τόσο το νέο πρόγραμμα του κόμματος που ετοιμάζεται εδώ και μήνες, όπως και μία σειρά αποφάσεων για τις εισηγήσεις που θα γίνουν από εκπροσώπους οργανώσεων του κόμματος από όλη την Αυστρία.
Σε μία από τις κύριες εισηγήσεις ζητείται η καθιέρωση εβδομάδας 35 ωρών εργασίας, ως πρώτο βήμα για μία εβδομάδα 30 ωρών, όπως επίσης το αίτημα για καθιέρωση ετήσιας άδειας έξι εβδομάδων. Στις εισηγήσεις θα επαναλαμβάνεται το αίτημα που τίθεται εδώ και χρόνια σε συνέδρια των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών για την επιβολή φόρου κληρονομιάς και φόρου μεγάλης περιουσίας.
Στον πρόλογο του Συνεδρίου θα γίνονται αναφορές και παραδοχές για την μη επιτυχία από την πλευρά του κόμματος να προσαρμοστεί ανάλογα, στις αλλαγές στον χώρο των ψηφοφόρων, στις απώλειες ευμάρειας, αλλά και στις προκλήσεις της μετανάστευσης.
Η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η νέα αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, με αστικο-φιλελεύθερη προέλευση και με «λαμπρή», όπως τονίζεται, επαγγελματική σταδιοδρομία ως γιατρός και ανώτατη υπάλληλος του αυστριακού υπουργείου Υγείας πριν από την ανάληψη της ηγεσίας του πριν από ενάμιση χρόνο, θα είναι μελλοντικά επικεφαλής της αυστριακής αντιπολίτευσης.
Απέναντί της η νέα αρχηγός θα έχει να αντιμετωπίσει πολιτικά την κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.
Πιστεύεται πως η ίδια θα συνεχίσει τη γραμμή του προκατόχου της στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ο οποίος δεν διέθετε ιδιαίτερη πολιτική εμπειρία στο παρελθόν, αλλά είχε αναλάβει, τον Μάιο του 2016, την αρχηγία του κόμματος και το αξίωμα του καγκελάριου ως επιτυχημένος τεχνοκράτης, έχοντας διατελέσει νωρίτερα γενικός διευθυντής των δημόσιων Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων.
Την υποστήριξή τους στην νέα αρχηγό — ως δέκατο αρχηγό τους μεταπολεμικά — των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, η οποία έγινε μέλος του κόμματος πριν από μόλις ενάμιση χρόνο, διαβεβαίωναν παραμονές του Συνεδρίου οι οργανώσεις του κόμματος τόσο από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια όσο και από τα συνδικάτα της χώρας, που χαιρετίζουν το γεγονός πως με την Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ αναλαμβάνει για πρώτη φορά, στα 130 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, μία γυναίκα την αρχηγία του.
Εδώ και πολύ καιρό πολιτικοί αναλυτές ασκούν κριτική στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για μερική αποξένωσή του από τους ψηφοφόρους του, για επανειλημμένες αναπροσαρμογές της πολιτικής του τα τελευταία χρόνια και για βαθμιαία στροφή του προς το κέντρο και τα δεξιά.
Ως συνέπεια αυτών των εξελίξεων θεωρείται από τους ίδιους, η συνεχής συρρίκνωση του αριθμού των μελών του κόμματος που συνεχίζουν να πληρώνουν τη συνδρομή τους, τα οποία μειώθηκαν μέσα στα προηγούμενα δύο χρόνια κατά 20.000 και σήμερα ο συνολικός τους αριθμός μόλις που υπερβαίνει τις 200.000.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας είχε γνωρίσει τη μεγαλύτερη άνθηση του την εποχή που ήταν αρχηγός του ο ιστορικός καγκελάριος της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος κυβέρνησε επί 13 χρόνια με αυτοδύναμες κυβερνήσεις διαθέτοντας στη Βουλή απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50% στο χρονικό διάστημα 1971-1983 και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του – και αργότερα Σοσιαλδημοκρατικό – αριθμούσε το 1980 πάνω από 730.000 μέλη.
Οι διάδοχοί του, οι αρχηγοί του κόμματος και καγκελάριοι, Φρεντ Ζίνοβατς, Φραντς Βρανίτσκι, Βίκτορ Κλίμα, ΄Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ, Βέρνερ Φάιμαν και Κρίστιαν Κερν, διαθέτοντας μόνον τη σχετική πλειοψηφία, είχαν ηγηθεί από το 1983 μέχρι το 1999, και – έπειτα από το διάλειμμα δεξιάς-ακροδεξιάς διακυβέρνησης της Αυστρίας μεταξύ 2000 και 2006 – από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2017, κυβερνήσεων συνασπισμού στην Αυστρία με το Λαϊκό Κόμμα.
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017 οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες βρέθηκαν δεύτερο κόμμα, χάνοντας την πρώτη θέση που αποσπούσαν σε εκλογές επί σχεδόν μισό αιώνα – με εξαίρεση τις εκλογές του 2002 – με ποσοστό 26,9%, έναντι 26,8 % στις προηγούμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013.
Πρώτη πολιτική δύναμη αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς με ποσοστό 31,5% (24% το 2013), ο οποίος και ηγείται από τον περασμένο Δεκέμβριο ως καγκελάριος της κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο είχε αποσπάσει ποσοστό 26% (20,5 % το 2013).