Η βία κατά των γυναικών δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο, όπως νομίζουν πολλοί. Συμβαίνει συχνά στο σαλόνι, το υπνοδωμάτιο, σε γενέθλια και οικογενειακές γιορτές. Στη Γερμανία οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο εκεί όπου αισθάνονται ασφαλείς.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος κάθε πέντε λεπτά μια γυναίκα στη Γερμανία απειλείται, ξυλοκοπείται, βιώνει ψυχολογική βία, παρενοχλείται σεξουαλικά ή βιάζεται. Και η τάση είναι δυστυχώς ανοδική. Συνήθως ο θύτης είναι ο σύζυγος, ο σύντροφος ή κάποιο μέλος της οικογένειας από 30 μέχρι και 39 ετών.
Ο αριθμός των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στη Γερμανία αυξήθηκε την περίοδο 2013 – 2017 από περίπου 120.000 σε σχεδόν 140.000. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ωστόσο ότι πέρυσι κάθε δύο ή τρεις μέρες μια γυναίκα πέθαινε από τα χέρια του συντρόφου ή του πρώην συντρόφου της. «Το πρόβλημα είναι ωστόσο πολύ βαθύτερο από ότι δείχνουν εκ πρώτης όψεως τα στοιχεία, δηλώνει στην DW ο Ντόμινικ Σράινερ εκπρόσωπος της οργάνωσης στήριξης θυμάτων βίας «Λευκός Κύκλος»: «Γνωρίζουμε ότι ιδίως σε ότι αφορά την ενδοοικογενειακή βία τα περισσότερα κρούσματα παραμένουν στην αφάνεια. Υπολογίζεται ότι μόλις το 20% των θυμάτων ζητούν βοήθεια από οργανώσεις και θεσμούς. Θα πρέπει συνεπώς να θεωρηθεί δεδομένο ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος».
«Η βία μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε γυναίκα»
Στις εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες, σήμερα στη Γερμανία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενδοοικογενειακή βία. Παράλληλα ο ΟΗΕ σήμερα ξεκινά την 16ήμερη εκστρατεία δράσεων κατά της βίας μεταξύ των φύλων που ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κατά τη διάρκεια της δράσης κτήρια και μνημεία σε πολλές χώρες του κόσμου θα φωτίζονται σε πορτοκαλί χρώμα, που συμβολίζει ένα μέλλον χωρίς βία. Το σύνθημα φέτος είναι «Δεν εγκαταλείπουμε κανέναν στη μοίρα του». Και τα κεντρικά της DW στη Βόννη θα φωταγωγηθούν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου σε πορτοκαλί χρώμα.
Γυναίκες θύματα βίας στη Γερμανία μπορούν να αποταθούν είτε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικογενειακών Ζητημάτων είτε σε οργανώσεις αρωγής μέσω γραμμών επικοινωνίας. Η τηλεφωνική γραμμή της αρμόδιας υπηρεσίας βρίσκεται στη διάθεση των γυναικών 24 ώρες του 24ωρο σε 17 γλώσσες.
Η επικεφαλής της γραμμής επικοινωνίας Πέτρα Σέχτινγκ δηλώνει στην DW ότι πέρυσι η υπηρεσία της δέχθηκε 38.000 κλήσεις, με τον αριθμό εκκλήσεων βοηθείας να αυξάνεται και λόγω δράσεων όπως η MeToo που έδωσε πρωτοφανή δημοσιότητα στο πρόβλημα της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών: «Μας τηλεφωνούν γυναίκες κάθε ηλικίας, με ή χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο με ή χωρίς αναπηρία. Η γραμμή επικοινωνίας δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η βία μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε γυναίκα».
Ραλφ Μπόζεν / Στέφανος Γεωργακόπουλος