Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ την ώρα που η Exxon Mobile προχωρά κανονικά στη δουλειά για την οποία είχε προγραμματίσει, δηλαδή στις γεωτρήσεις.
Στην Αγκυρα απαντούν είτε με λεονταρισμούς, είτε εκδίδοντας Navtex όπως κάνουν τώρα. Έχουν αποφασίσει να δεσμεύσουν 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα για να κάνουν ασκήσεις με πυρά.
Συγκεκριμένα 19-20 Δεκεμβρίου θα κάνουν ασκήσεις με πυρά, με επίκεντρο το Καστελόριζο. Θα έχει προηγηθεί άσκηση με πυρά μεταξύ Ρω και Ρόδου. Στις 28 Νοεμβρίου θα έχει γίνει άσκηση με υποβρύχια συσκευή και στις 27 Νοεμβρίου, άσκηση πάλι με πυρά μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας απάντησε θέλοντας να δείξει ότι η παρουσία της χώρας είναι ισχυρή. «Τώρα έρχεται το αδελφάκι του (σ.σ. του Πορθητή). Τον Δεκέμβριο θα πέσει στα νερά μας. Θα έχει τις ίδιες τεχνολογικές ιδιότητες. Και αυτό το γεωτρύπανο θα μπορεί να κάνει δύο γεωτρήσεις τον χρόνο».
Χθες έγινε γνωστό ότι το Barbaros επέστρεψε στα οικόπεδα 4 και 5 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που βρίσκονται στο εφαπτόμενο όριο με την Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το σκάφος της Τουρκίας κινήθηκε αρκετά πιο ανατολικά από εκεί που βρισκόταν η φρεγάτα Ψαρά
Το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης «Ιωαννίδης» της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και η Φρεγάτα «Λήμνος» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που έχουν κοινό πλου προς την Κρήτη για να πάρουν μέρος στην άσκηση «Μέδουσα», θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για τις κινήσεις του Barbaros αλλά και των συνοδευτικών Τουρκικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονται κοντά του, νοτιο-δυτικά της Κύπρου, νοητά προς την Κρήτη, και σαφώς πιο κοντά στην Κύπρο, στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου. Επιπλέον η φρεγάτα Ψαρά που τις προηγούμενες ώρες με την προσωρινή απομάκρυνση του Barbaros που είχε αλλάξει ρότα, φαίνεται πως θα επιστρέψει στα καθήκοντα που εκτελούσε και πριν, της απόλυτης διατήρησης της έννομης τάξης εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πολλές ήταν οι σκέψεις που έγιναν όταν το Barbaros άλλαξε την ρότα του και εγκατέλειψε μετά από τόσες ημέρες το σημείο ενδιαφέροντος κατευθυνόμενο ανατολικότερα. Οι κινήσεις του πάντα ήταν υπό στενή παρακολούθηση μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων και πριν κλείσουν καν οι 48 ώρες, το ερευνητικό επέστρεψε εκεί που είχε ξεκινήσει να προκαλεί με τις έρευνες που προσπαθούσε να κάνει και εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Θα φανεί τις επόμενες ώρες αν το ερευνητικό θα κάνει κάποια νέα κίνηση, ίσως πιο βόρεια προς τις ακτές της Τουρκίας.