Εδώ και μέρες η Γαλλία ζει στο ρυθμό των «κίτρινων γιλέκων». Διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και όχι μόνο. Και όσο μεγαλώνει η οργή τους τόσο περισσότερο ο Γάλλος Προέδρος Εμμανουέλ Μακρόν εμμένει στο διάλογο. Η μεταρρυθμιστική του πολιτική συναντά σθεναρή αντίσταση. Μπορούν όμως αλήθεια τα «κίτρινα γιλέκα» να αποτελέσουν κίνδυνο για την πολιτική του; Για τους Γάλλους δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο ή καινούργιο να διαδηλώνουν και να διεκδικούν φωνάζοντας στους δρόμους. Κι όμως κάτι φαίνεται να είναι διαφορετικό αυτή τη φορά.
Το κίνημα πήρε το όνομά του από τα γιλέκα που φορούν κυρίως οι οδηγοί, οι οποίοι προειδοποιούν για κάποιο κίνδυνο στο δρόμο. Το κίνημα δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο. Ωστόσο η ταυτότητά του δεν είναι σαφής. Δεν υπάρχει κάποιο συνδικάτο ή κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα από πίσω. Αφορμή για τη δημιουργία των «κίτρινων γιλέκων» στάθηκε η αύξηση της τιμής των καυσίμων αλλά και η αύξηση της φορολογίας γενικότερα.
Με το πέρασμα των ημερών το κίνημα φαίνεται ότι αποκτά ολοένα και ένα πιο ευρύ χαρακτήρα. Ο κόσμος διαμαρτύρεται για την πολιτική του Εμμανουέλ Μακρόν, την οποία χαρακτηρίζει πολιτική των πλουσίων. Τα ποσοστά δημοφιλίας του Εμμανουέλ Μακρόν έχουν κατρακυλήσει. Τα «κίτρινα γιλέκα» είναι δυσαρεστημένα με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.
«Η αποστολή του κινήματος είναι να ενώσει τους Γάλλους εντός και εκτός της χώρας που είναι δυσαρεστημένοι με τη σημερινή κατάσταση της Γαλλίας: με τα σχολεία, τους άδικους και υπερβολικούς φόρους, τη γραφειοκρατία, τους άχρηστους νόμους, τα σκάνδαλα των δημοσίων υπαλλήλων», αναφέρεται σε μια από τις πολλές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στο facebook.
Το μέλλον θα δείξει αν ο Μακρόν θα καταφέρει να πείσει
Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους και δεν αφήνουν τα αυτοκίνητα να περάσουν. «Δουλεύουμε για να ξαναβρεθούμε στους δρόμους» λέει ένας συνταξιούχος με δάκρυα στα μάτια, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV. Ο γιος του εν τω μεταξύ είναι αναγκασμένος να τρώει σε ένα δημόσιο συσσίτιο.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις όλων αυτών των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών θα φανεί το επόμενο διάστημα. Σε δημοσκόπηση πάντως που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τα τρία τέταρτα των Γάλλων θεωρούν δικαιολογημένη όλη αυτή η κινητοποίηση.
Τους διαδηλωτές στηρίζει τόσο η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν όσο και ο αριστερός Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος χαρακτηρίζει το κίνημα ως «την πιο προοδευτική μορφή μαζικής κινητοποίησης της χώρας», η οποία κατά τη γνώμη του θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο προς την επανάσταση.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του εμμένει στο διάλογο και τη συνεννόηση. Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες, τονίζει και κάνει λόγο για ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές. Την ερχόμενη Τρίτη θα προχωρήσει σε μια σειρά εξαγγελιών που αφορούν ένα πολύχρονο ενεργειακό σχέδιο καθώς και μέτρα κοινωνικής ανακούφισης. Το μέλλον θα δείξει κατά πόσο πράγματι ο κόσμος θα πειστεί.