Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να έχουν τεθεί σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, εν μέσω ραγδαίας κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία.
Μετά «την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου (…) διέταξε όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να τεθούν σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας αφού οι ρωσικές αρχές απέκλεισαν το στενό, στα ανοικτά της Κριμαίας, και συνέλαβαν δύο μικρά πολεμικά σκάφη και ένα ρυμουλκό της Ουκρανίας. Κίνηση στην οποία προχώρησε η Μόσχα επικαλούμενη ότι τα σκάφη εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα κι έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς. Τρεις ναύτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, έξι κατά το Κίεβο.
Το πρωί της Δευτέρας, οι ρωσικές αρχές άνοιξαν εκ νέου το στενό του Κερτς, κοντά στην Κριμαία, για τη ναυσιπλοΐα, σύμφωνα με δήλωση του γενικού διευθυντή της εταιρείας των λιμένων της Κριμαίας, τον Αλεξέι Βολκόφ την οποία μετέδωσε ο πρακτορείο Ria.
Εισήγηση για επιβολή στρατιωτικού νόμου
Ως αποτέλεσμα της κρίσης με τη Ρωσία, στο στενό του Κερτς, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου καθ’ άπασα την ουκρανική επικράτεια για 60 ημέρες,με την πρόταση να εγκρίνεται από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και πλέον αναμένεται η θετική γνώμη και της Βουλής, που συνεδριάζει εκτάκτως στις 16:00
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Οι εξελίξεις προκάλεσαν συναγερμό και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο επίσης συγκαλείται εκτάκτως σήμερα, προκειμένου να συζητήσει σχετικά με τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Η έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζητήθηκε τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία και αναμένεται στις 18:00 ώρα Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία κατήγγειλε την Ρωσία για «άφρωνα ενέργεια» εναντίον της υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «προμελετημένη επίθεση».
Λαβρόφ: Η Ουκρανία μετέρχεται επικίνδυνων μεθόδων
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορεί το Κίεβο ότι «μετέρχεται επικίνδυνων μεθόδων» στον Πορθμό Κερτς.
«Μία παραβίαση σημειώθηκε και επικίνδυνες μέθοδοι χρησιμοποιούνται επιπροσθέτως. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει και δημιούργησε απειλή και κινδύνους για την ομαλή μετακίνηση πλοίων σε αυτόν τον ναυτικό δίαυλο», ανάμεσα στην Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Λαβρόφ.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκοπίμως το περιστατικό στον Πορθμό Κερτς, κοντά στην Κριμαία, όπου η Ρωσία συνέλαβε τρία ουκρανικά πλοία.
Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα καλέσει ανώτατο ουκρανό διπλωμάτη για να διαμαρτυρηθεί για το συμβάν.
Η Ρωσία συνέλαβε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου μικρά πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού τα οποία σύμφωνα με την Μόσχα, είχαν εισέλθει παρανόμως στα ρωσικά χωρικά ύδατα.
ΕΕ και ΝΑΤΟ ζητούν αποκλιμάκωση
Τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ απηύθυναν έκκληση στις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Βερολίνο που εκφράζει έντονη ανησυχία για όσα συμβαίνουν στον πορθμό του Κερτς μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αζοφικής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της ζήτησε από τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού τα οποία συνέλαβε.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Ένωση δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και είπε πως η Ρωσία υποχρεούται να ξεμπλοκάρει άμεσα τον Πορθμό Κερτς.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη» το περιστατικό, δήλωσε η εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τη σύλληψη από τη Ρωσία των ουκρανικών πολεμικών πλοίων στον Πορθμό Κερτς.
«Καταδικάζω τη ρωσική χρήση βίας στην Αζοφική θάλασσα. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να επιστρέψουν τους Ουκρανούς ναύτες, τα ουκρανικά πλοία και να απόσχουν από περαιτέρω προκλήσεις», δήλωσε ο Τουσκ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.
«Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη σε υποστήριξη της Ουκρανίας.»
Διεθνείς αντιδράσεις
Ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών πάντως δεν πιστεύει ότι μια ενδεχόμενη επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία αποτελεί βήμα κλιμάκωσης:
«Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πρόκειται περισσότερο για αμυντική θωράκιση της χώρας. Θυμίζω ότι τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ελπίζω ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν διάλογο για να αποφύγουν τη χρήση βίας και μια νέα κλιμάκωση. Κατά την εκτίμησή μου αυτή θα πρέπει τώρα να είναι η προτεραιότητα των δύο πλευρών. Το πρόσφατο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην ήδη εύθραυστη κατάσταση που προκάλεσε η Ρωσία με την προσάρτηση της Κριμαίας».
Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον αποκλεισμό του θαλάσσιου διαύλου προς την Αζοφική Θάλασσα. «Είναι σημαντικό να αρθεί ο αποκλεισμός», έγραψε στο Twitter ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, καλώντας την Ρωσία και την Ουκρανία να προχωρήσουν σε «αποκλιμάκωση».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για το συμβάν στον Πορθμό Κερτς, που συνδέει την Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα.
«Ως παράκτια χώρα της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζουμε ότι η διέλευση μέσω του Πορθμού Κερτς δεν πρέπει να αποκλεισθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία απευθύνεται έκκληση για αποφευχθούν κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Στην Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ρωσία για παραβίαση των διεθνών κανόνων μέσω της επιθετικής της συμπεριφοράς κατά των ουκρανικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα.
«Καταδικάζουμε με σφοδρότητα την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας και καλούμε την ηγεσία της χώρας να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.