Μια «νέα» τράπεζα, απαλλαγμένη από το βαρίδι των κόκκινων δανείων και παράλληλα ενισχυμένη κεφαλαιακά, δημιουργεί η Eurobank με τη συγχώνευση, διά απορροφήσεως, της εταιρείας Grivalia και παράλληλα τη δημιουργία ενός Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SPV) στο οποίο και θα μεταφέρει ένα μεγάλο κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.
Η κίνηση αυτή της Eurobank αποτελεί προπομπό για τις κινήσεις και των άλλων τραπεζών που θα ακολουθήσουν στην κατεύθυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων τους και παράλληλα της ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Ειδικότερα η Eurobank επιταχύνει ουσιαστικά τη μείωση του δείκτη των κόκκινων δανείων της σε περίπου 15% στο τέλος του 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό το 2021, με τον διαχωρισμό κόκκινων δανείων, περίπου 7 δισ. ευρώ, με μία και μόνη συναλλαγή. Τα δάνεια που θα μεταφερθούν θα είναι όλων των κατηγοριών (καταναλωτικά, στεγαστικά, επιχειρηματικά) και θα τιτλοποιηθούν εντός του 2019, ενώ συνολικά η τράπεζα σκοπεύει να μειώσει τα κόκκινα δάνεια που έχει στο χαρτοφυλάκιό της κατά περίπου 10 δισ. ευρώ μέσα στο 2019, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων. «Τοποθετούμαστε μακροπρόθεσμα» δήλωσε με αφορμή τη συγχώνευση ο μεγαλομέτοχος της Eurobank Πρεμ Γουάτσα στο πρακτορείο Bloomberg. «Αγοράσαμε μετοχές όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση και επενδύουμε περαιτέρω μέσω της Grivalia. Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια πολύ καλή τράπεζα» τόνισε, σημειώνοντας ότι όταν ξεπεραστούν τα προβλήματα με το προβληματικά δάνεια «θα προκύψει μια πολύ καλά ανακεφαλαιωμένη τράπεζα».
Ο διαχωρισμός
Οπως ανακοινώθηκε, μετά τη δημιουργία του SPV και την έκδοση ομολόγων που αρχικά θα διακρατηθούν από την τράπεζα, θα προχωρήσει η δημιουργία μιας νέας τραπεζικής θυγατρικής («Νέα» Eurobank). Σε αυτήν θα μεταφερθούν όλα τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού του νέου Ομίλου, περιλαμβανομένων των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων και εξαιρουμένων των μετοχών της εταιρείας Ειδικού Σκοπού, των ενδιάμεσων τίτλων και των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτό, η «Νέα» Eurobank μπορεί επίσης να εξετάσει και την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Financial Planning Services Services SΑ, που είναι αδειοδοτημένος διαχειριστής δανείων, 100% θυγατρική της «Νέας» Eurobank, ο οποίος και θα μπορεί να αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το SPV θα συνάψει συμφωνία παροχής υπηρεσιών με την FPS για την επαγγελματική διαχείριση των δανείων της καθώς και συμφωνία για την επαγγελματική διαχείριση των υπολοίπων κόκκινων δανείων του ισολογισμού της.
Ετσι ουσιαστικά δημιουργείται ένα όμιλος με την εισηγμένη Eurobank και δύο βασικές θυγατρικές, δηλαδή το Οχημα Ειδικού Σκοπού το οποίο θα διαθέτει το χαρτοφυλάκιο NPEs και το «καλό» κομμάτι της τράπεζας, «καλή» τράπεζα. Οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων αλλά και της δημιουργίας της εταιρείας Ειδικού σκοπού υπολογίζονται στο 1,1 με 1,2 δισ. ευρώ και θα καλυφθούν κατά σχεδόν 900 εκατ. ευρώ από την απορρόφηση της Grivalia, ενώ τα υπόλοιπα 200 – 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από άλλες κινήσεις και είσοδο στρατηγικών επενδυτών σε θυγατρικές του ομίλου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurobank, η «συγχώνευση δημιουργεί την ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα, με δείκτη συνολικών κεφαλαίων 19%, έτοιμη να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Οπως προβλέπεται, η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής μεταξύ της Eurobank και της Grivalia θα είναι περίπου 15,8 νέες κοινές μετοχές της Eurobank για κάθε 1 κοινή μετοχή της Grivalia, ενώ οι μέτοχοι της Eurobank θα διατηρήσουν τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν. Η συγχώνευση θα οδηγήσει σε μετοχική σύνθεση επί του διευρυμένου μετοχικού κεφαλαίου, αποτελούμενη κατά 59% περίπου από μετόχους της Eurobank και κατά 41% περίπου από μετόχους της Grivalia. Η Fairfax Financial Holdings Limited, η οποία κατέχει σήμερα το 18,23% και το 51,43% του μετοχικού κεφαλαίου των Eurobank και Grivalia αντιστοίχως, θα γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της συγχωνευμένης εταιρείας με ποσοστό συμμετοχής 32,93% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Οπως προκύπτει από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2019 και αφού ληφθούν όλες οι εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα και τους εποπτικούς μηχανισμούς.
Το χαρτοφυλάκιο
Μετά τη συγχώνευση με την Grivalia και των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, των επενδύσεων σε ακίνητα και των ανακτηθέντων ακινήτων της Eurobank, ο νέος όμιλος θα έχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας περίπου 2,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η Εurobank θα συνάψει δεκαετή σύμβαση παροχής υπηρεσιών για τη διαχείριση ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας του με τη νέα εταιρεία («Grivalia Management Company») η οποία θα συσταθεί πριν από την ολοκλήρωση της Συγχώνευσης από βασικά μέλη της διοικητικής ομάδας της Grivalia και θα απασχολήσει το προσωπικό της Grivalia.
Θετικά στη συγχώνευση τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επισημαίνοντας ότι «η συναλλαγή ενισχύει την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας εξυγιαίνοντας το χαρτοφυλάκιό της και συμβάλλει στην περαιτέρω σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος που αποτελεί εκ των βασικών σκοπών του Ταμείου».
Ωστόσο με οριακά κέρδη έληξε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να κρατήσει τον αρχικό ενθουσιασμό που έδειξαν οι επενδυτές για τη συμφωνία μεταξύ Eurobank και Grivalia.