Η ηλεκτρονική αλληλογραφία του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκου «καίει» τους συναρμόδιους υπουργούς για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, επιβεβαιώνοντας ότι όλοι γνώριζαν την εξέλιξη του υπέρογκου χρέους ύψους 120,6 εκατ. ευρώ της ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Επιπλέον, φανερώνει ότι υπήρχε ανοχή – αν όχι κεντρική διαχείριση της υπόθεσης – απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως αποδεικνύεται από σειρά emails, ο Θ. Κιτσάκος φρόντιζε να κρατά ενήμερο για τους χειρισμούς και τις πρωτοβουλίες του τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, μέσω του διευθυντή του γραφείου του Στέλιου Αποστόλου, ο οποίος τον εκπροσωπεί σε διάφορες περιστάσεις. Η σχέση Φλαμπουράρη με τον Αλέξη Τσίπρα δεν επιτρέπει αμφιβολίες ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον ήταν σε γνώση της επιχείρησης λεηλασίας της ΔΕΠΑ. Στη λίστα των προσώπων στα οποία κοινοποιούσε τα «άκρως εμπιστευτικά» emails του ο κ. Κιτσάκος είχε συμπεριλάβει τον συνεργάτη του Γιάννη ΔραγασάκηΔημήτρη Κοντοφάκα, συντονιστή του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής και μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ των ΕΛΠΕ, ενός εκ των δύο μετόχων της ΔΕΠΑ με ποσοστό 35% και το ΤΑΙΠΕΔ να κατέχει το 65%.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Θ. Κιτσάκος ισχυρίστηκε ότι γνώριζαν τους χειρισμούς του οι Γιάννης Δραγασάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας και Θεοδώρα Τζάκρη.
Σε δύσκολη θέση ο Σταθάκης
Από τους παραπάνω υπουργούς αυτός που έφερε τον εαυτό του σε δύσκολη θέση είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος μίλησε για «φαντασιακά σκάνδαλα» και για «πρωτόγνωρο θράσος της ΝΔ, καθώς η πώληση της εταιρείας ELFE και η δημιουργία χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγιναν επί των ημερών της» (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΠΑ το χρέος της ELFE άρχισε να εκτινάσσεται από το 2015). Αναφερόμενος στο σχέδιο ανταλλαγής ακινήτων της ELFE – που αποδείχθηκε ότι ανήκαν στο Δημόσιο και είχαν δεσμευθεί από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες – με μέρος του χρέους της εταιρείας προς τη ΔΕΠΑ, το οποίο θα διαγραφόταν, είπε: «Νομίζω ότι δεν μπήκε ποτέ σε ουσιαστική συζήτηση το περί ου ο λόγος σχέδιο».
Ωστόσο, στις 8 Μαΐου 2017 συνεδρίασε η Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ και ο Θ. Κιτσάκος ενημέρωσε τους παρισταμένους ότι η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (επί προεδρίας Γ. Παντελή) έστειλε επιστολή στη ΔΕΠΑ και ζητούσε στοιχεία για τις σχέσεις της με τις εταιρείες ELFE και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, μεταξύ των οποίων και αναλυτικούς καταλόγους για τις ανείσπρακτες οφειλές τους και τυχόν ρυθμίσεις οφειλών, καθώς και αντίγραφα σχετικών εισηγήσεων της Νομικής, Εμπορικής και Οικονομικής Υπηρεσίας της ΔΕΠΑ από το 2015.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει στείλει ήδη δύο εμπιστευτικά σημειώματα προς τους αρμοδίους στην κυβέρνηση με τα οποία τούς ενημέρωνε για τις εξελίξεις και ζητούσε επειγόντως οδηγίες για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα με το χρέος της ELFE. Στις προτάσεις του περιλαμβανόταν και η άμεση πραγματοποίηση ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων υπουργείων και φορέων (ΔΕΠΑ, τράπεζες, ΔΕΗ).
Η πρόταση για το ακίνητο στο Καλοχώρι
Είπε επίσης ότι συζητήθηκε εκείνες τις ημέρες με τον υπουργό Ενέργειας (τον κ. Σταθάκη) σχέδιο MοU (μνημόνιο) της ΔΕΠΑ με την ELFE και ότι «ο υπουργός ζήτησε να υπάρξει επιχειρηματικό σχέδιο για την περίπτωση τυχόν αξιοποίησης του ακινήτου στο Καλοχώρι». Ο Θ. Κιτσάκος διευκρίνισε ότι τέτοιο σχέδιο θα έπρεπε να γίνει ύστερα από κυβερνητική σύσκεψη για να δοθεί το πράσινο φως για την ανταλλαγή χρέους με ακίνητα και ότι επ’ αυτού είχε τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑ.
Αρα, το σχέδιο της ανταλλαγής ακινήτων όχι μόνο ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, αλλά ο ίδιος ο εποπτεύων υπουργός κ. Σταθάκης, παρότι δήλωσε πως δεν συζητήθηκε ποτέ ουσιαστικά, εμφανίζεται να κάνει προτάσεις για την αποτελεσματικότερη υλοποίησή του! Και μάλιστα ενώ γνωρίζει ότι η ανταλλαγή αυτή είναι παράνομη, καθώς έχουν προηγηθεί προειδοποιητικές εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας της ΔΕΠΑ.
Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης παρέπεμψε στις δικαστικές αποφάσεις που επέτρεψαν την πληρωμή της ΔΕΠΑ με μεταχρονολογημένες επιταγές, από εταιρείες-«βιτρίνες» του Λ. Λαυρεντιάδη, οι οποίες εμφανίζονταν ως μισθώτριες της ELFE. «Με δικαστική απόφαση λειτουργεί το σύστημα. Δεν λειτουργεί ούτε με απόφαση της διοίκησης ούτε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Η Γενική Συνέλευση αυστηροποίησε το σύστημα πληρωμών. Και όμως βγήκε η Δικαιοσύνη και λέει «δεν μπορείτε να τα αυστηροποιήσετε, έτσι θα πληρώνεστε και δεν μπορείτε να κόψετε το φυσικό αέριο». Δικαστική απόφαση. Τι να κάνουμε;».
Η διαφωτιστική αλληλογραφία
Τα emails που έχει στείλει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος προς κυβερνητικούς παράγοντες είναι διαφωτιστικά για το πώς καταστρώθηκε το σκανδαλώδες σχέδιο της διαγραφής μέρους του χρέους της ELFE με την ανταλλαγή ακινήτων που δεν ανήκαν στην εταιρεία αλλά στο Ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον είναι δεσμευμένα και έχουν εμπράγματα βάρη.
Στις 21 Ιανουαρίου 2017 ο Θ. Κιτσάκος στέλνει email με αποδέκτες τους Αλ. Μπακούρο (σύμβουλο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης), Δ. Κοντοφάκα, Γρ. Στεργιούλη (ΕΛΠΕ) και Αντ. Λεούση (ΤΑΙΠΕΔ).
Αντικείμενο: ELFE. Ενδειξη: «Πολύ σημαντικό».
«Αγαπητοί υπουργοί και συνεργάτες, σε συνέχεια των συζητήσεών μας σχετικά με τις οφειλές της εταιρείας ELFE προς τη ΔΕΠΑ, που σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 90 εκατ. ευρώ, καθώς και της σαφούς βούλησης της πολιτικής ηγεσίας (υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Βιομηχανίας), όπως εκφράστηκε στις συναντήσεις μας, να μην προχωρήσουμε σε καμία περίπτωση σε διακοπή της παροχής, ήθελα να σας ενημερώσω για τις άμεσες επόμενες κινήσεις μας. Το θέμα έχει αναλάβει να συντονίσει ο κ. Κοντοφάκας».
Στην ίδια επιστολή ο Θ. Κιτσάκος επισημαίνει ότι το ΔΣ της ΔΕΠΑ ζητεί να εμπλακούν στις αποφάσεις και οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) «με την προϋπόθεση καμίας περαιτέρω επαύξησης της έκθεσης της εταιρείας προς ELFE. Συνεπώς το θέμα θα πρέπει σύντομα να λυθεί τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας όσο και μετόχων με τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν».
Το δεύτερο email ύστερα από έναν μήνα
Το δεύτερο email, με την ένδειξη «άκρως εμπιστευτικό», αποστέλλεται στις 24 Φεβρουαρίου 2017 από τον Θ. Κιτσάκο στον Στ. Αποστόλου, τον συνεργάτη του Αλ. Φλαμπουράρη, με θέμα: ELFE Επικαιροποίηση.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ ενημερώνει ότι ως εκείνη τη στιγμή η οφειλή της ELFE ανέρχεται στα 102 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 89,95 εκατ. ευρώ αφορούν τη συνολική ακάλυπτη οφειλή.
«Οντως παρατηρείται ουσιαστικά μηδενική διαφοροποίηση της ακαλύπτου οφειλής έναντι της τελευταίας σχετικής ενημέρωσής σας την 1.12.2016 (89,94 εκατ. ευρώ), πλην όμως η συνολική καθυστέρηση εύρεσης βιώσιμης λύσης έχει επαναφέρει οξύ προβληματισμό τόσο εντός των διευθυντικών στελεχών της ΔΕΠΑ (βλ. συνημμένη έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας) όσο και μεταξύ των μελών του ΔΣ της εταιρείας».
Ο Θ. Κιτσάκος προτείνει την ακόλουθη διαχείριση του προβλήματος: «Το επόμενο ΔΣ είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη 1.3.2017, οπότε θα επιχειρήσω να μην περιληφθούν στη σχετική ατζέντα θεμάτων τα μεγάλα χρεωστικά υπόλοιπα (ELFE, ΕΒΖ, ΟΣΥ…). Πλην όμως, στο αμέσως επόμενο ΔΣ (εκτιμώ την 10.3.2017) το ζήτημα θα τεθεί «εκ των ουκ άνευ»». Ομολογεί δηλαδή ότι θα επιχειρούσε χειραγώγηση του Διοικητικού Συμβουλίου αποκρύπτοντας στοιχεία τα οποία επίμονα ζητούσαν τα μέλη του, γεγονός που έχει ποινικές συνέπειες.
«Παρακαλώ ωσαύτως», συνεχίζει, «όπως προγραμματιστεί μια σχετική συνάντηση με τον κ. υπουργό ει δυνατόν στο διάστημα 6-8.3.2017 προς επικαιροποίηση του θέματος και ανάληψη πρωτοβουλιών για ενδεχόμενη επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος. Την καλημέρα μου στον σ. (σ.σ.: σύντροφο) Υπουργό. ΜΣΧ (σ.σ.: Με Συντροφικούς Χαιρετισμούς)».
Το τρίτο και «άκρως εμπιστευτικό»
Το τρίτο «άκρως εμπιστευτικό» email στέλνεται στις 28 Απριλίου 2017 στους Στ. Αποστόλου και Μιχάλη Νικολακάκη, διευθυντή του γραφείου υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος και πιο έμπιστου συνεργάτη του κ. Σταθάκη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση.
Υστερα από σειρά «προφορικών επαφών», ο Θ. Κιτσάκος υπενθυμίζει την «υφιστάμενη εκκρεμότητα αναφορικά με την ενδεχόμενη ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο σύνθετο πρόβλημα των υπερχρεωμένων ELFE (απολυθέντες εργαζόμενοι, ιδιοκτησιακό καθεστώς θυγατρικών, τράπεζες, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΙΚΑ κ.λπ.). Εδώ και μήνες η διοίκηση της ΔΕΠΑ, πέραν της κατά το βέλτιστον διαχείρισης των οφειλών της τρέχουσας κατανάλωσης φυσικού αερίου, έχει προωθήσει (στο πλαίσιο σαφών οδηγιών για «εξεύρεση λύσης με το εργοστάσιο Ν. Καρβάλης εν λειτουργία») σχέδιο βιώσιμης λύσης».
Η βιώσιμη λύση που πρότεινε ήταν να υπογραφεί ένα MoU, ένα μνημόνιο, ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και στην ELFE, βάσει του οποίου θα ρυθμιζόταν συνολικά η ακάλυπτη οφειλή «εκτιμώμενη περί τα 91-92 εκατ. ευρώ κατά τον Μάιο του 2017», ως εξής:
«- 65-71 εκατ. ευρώ: Διά της μεταβίβασης των δύο διακριτών βιομηχανικών ακινήτων περιοχής Θεσσαλονίκης (ήτοι το sea access terminal Καλοχωρίου έκτασης 52 στρεμμάτων και επιπλέον έκτασης 193 στρεμμάτων στα Διαβατά στο βιομηχανικό σύμπλεγμα της πρώην Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδας μεταξύ των εγκαταστάσεων ΕΛΠΕ και Elpedison).
– 17-18 εκατ. ευρώ: Διαγραφή («κούρεμα»). Πρόκειται για ισόποσες χρεώσεις τόκων υπερημερίας των τελευταίων ετών ή/και αντίστοιχο ποσό του οφειλόμενου κεφαλαίου.
– Λοιπή οφειλή: 3-10 εκατ. ευρώ, μέσω ρύθμισης ισόποσων δόσεων σε 18-24 μήνες εντόκως (EURIBOR +1%)».
Προϋπόθεση για να υπογραφεί το όποιο σχετικό μνημόνιο από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, επισημαίνει, είναι «να ληφθεί σχετική απόφαση από Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ, ήτοι ΤΑΙΠΕΔ 65% και ΕΛΠΕ 35%, μιας απόφασης που, κατά την άποψή μου, χρήζει σχετικής σύμφωνης γνώμης του υπουργού Ενέργειας ως καθ’ ύλην πολιτικού προϊσταμένου της ΔΕΠΑ».
Προσπάθειες παρά τις οφειλές να μην κλείσει η κάνουλα του φυσικού αερίου
Τον Ιούνιο του 2017 η ELFE κατάφερε να πάρει προσωρινή διαταγή για συνέχιση της προμήθειας φυσικού αερίου, από το Πρωτοδικείο Καβάλας, τόπο λειτουργίας του εργοστασίου, επενδύοντας στην πίεση της τοπικής κοινωνίας. Επικαλέστηκε «κάθετη σύμπραξη» της ΔΕΠΑ με τις προμηθεύτριες εταιρείες (Gazprom κ.ά.) που νόθευε τους κανόνες ελεύθερου ανταγωνισμού και ζητούσε αποζημίωση ύψους 302 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΠΑ. Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2017 διαγνώστηκε η προφανής αναρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Καβάλας να κρίνει τη διαφορά και τον Οκτώβριο η ELFE παραιτήθηκε από την παραπάνω αγωγή, ενώ η οφειλή της προς τη ΔΕΠΑ αυξανόταν με ταχύτατους ρυθμούς. Στις 11 Οκτωβρίου του 2017, ύστερα από τέσσερις απορριπτικές αποφάσεις για την ELFE, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε εκ νέου το αίτημα για προσωρινή διαταγή αλλά σημείωσε στο διατακτικό του ότι «ισχύει η προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας έως την έκδοση απόφασης επί της κρινόμενης αίτησης»! Αυτές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης επικαλέστηκε ο κ. Σταθάκης.
Κάλυψη-απόκρυψη στις απανωτές συνεδριάσεις του ΔΣ
Δέκα ημέρες μετά το τρίτο email, στις 8 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ, στην οποία ο Θ. Κιτσάκος ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τον κ. Σταθάκη σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου στο Καλοχώρι.
Επιπλέον, στο πρακτικό του ΔΣ της ΔΕΠΑ στις 17 Μαρτίου 2017, μετά την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας στη ΔΕΠΑ, αναφέρεται ότι ο Θ. Κιτσάκος ενημέρωσε τα μέλη του πως η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με πρόεδρο τον Στ. Πιτσιόρλα ήταν θετική στην απόκτηση των οικοπέδων από τη ΔΕΠΑ και πρότεινε τη λύση του μνημονίου. Το επιχείρημά του ήταν ότι η ΔΕΠΑ δεν θα μπορούσε να διακόψει την τροφοδοσία της ELFE με φυσικό αέριο «λόγω των λεπτών κοινωνικών ισορροπιών που χαρακτηρίζουν την όλη υπόθεση».
Ακολούθησε έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ στις 12 Ιουνίου 2017, στο πρακτικό της οποίας καταγράφεται ότι και οι δύο μέτοχοι (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, λαμβάνοντας υπόψη και το από 20.4.2017 υπηρεσιακό σημείωμα της Νομικής Υπηρεσίας της ΔΕΠΑ για τη δυνατότητα να υλοποιηθεί η πρόταση της διοίκησης της ΔΕΠΑ σχετικά με την άρση των περιορισμών και βαρών στα ακίνητα της ELFE. Και αυτό εξαιτίας της διάταξης υπ’ αριθμ. 27/2014 του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες για τη δέσμευση όλων των ακινήτων της ELFE, η οποία επίσης ετέθη σε γνώση της Γενικής Συνέλευσης, που αποφάσισε να προχωρήσει ακόμα και σε παύση της τροφοδοσίας με αέριο αν η ELFE δεν συμμορφωνόταν.
Οταν, δηλαδή, οι Κιτσάκος και Σταθάκης συζητούσαν το μνημόνιο διαγραφής μέρους των χρεών της ELFE μέσω της ανταλλαγής ακινήτων, η Νομική Υπηρεσία της ΔΕΠΑ είχε ήδη προειδοποιήσει για το ανέφικτο και παράνομο αυτής της πρότασης. Παρ’ όλα αυτά, με την κάλυψη κυβερνητικών παραγόντων και την απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης από το ΔΣ της ΔΕΠΑ, ο Θ. Κιτσάκος προωθούσε μια λύση η οποία θα ζημίωνε πολλαπλώς το Δημόσιο προς όφελος του Λ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος έχει υψηλότατες οφειλές στη ΔΕΗ και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις. Και αυτό επειδή η ELFE είχε μετατραπεί σε ένα «κουφάρι», αναξιόχρεο για τους πιστωτές της, ενώ η παραγωγή και οι εργαζόμενοι είχαν μεταφερθεί σε παρένθετες offshore εταιρείες (κυρίως στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ), οι οποίες δεν ήταν υπόλογες για τα χρέη και τα βάρη της ELFE – πράξη που εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα, όπως ενδεχόμενη καταδολίευση δανειστών, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία της ΔΕΠΑ.