Στην εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα κλεπταποδοχής και λαθρεμπορίου χρυσού, μέσα από αλυσίδα ενεχυροδανειστηρίων, που σχετίζεται με την μαφία των Ρομά και άλλες σπείρες ληστών και διαρρηκτών, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.
Συνολικά έχουν συλληφθεί περισσότερα από 80 άτομα ανάμεσα στους οποίους κι ένας τουλάχιστον αστυνομικός, καθώς και ένας πυγμάχος από την πρώην Σοβιετική Ενωση.
Ως ηγετικα μέλη του κυκλώματος εμφανίζεται δύο άτομα Τουρκικής κι αραβικής καταγωγής κι ο 51χρονος Δημήτριος – Ριχάρδος Μυλωνάς που είχε 44 ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα – με σύνθημα «η λύση στην κρίση» – και εμφάνιζε «παραρτήματα» στην Πορτογαλία και Ισπανία.
Ο ίδιος επιχειρηματίας είχε συλληφθεί το 2014 όταν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εντόπισαν παρατυπίες της τάξεως των 70.000 ευρώ στα βιβλία καταγραφής των αντικειμένων που αγόραζε ως ενέχυρο. Τότε είχε κάνει λόγο για ανυπόστατες καταγγελίες σε βάρος του κι η σχετική έρευνα είχε οδηγηθεί σε τακτική ανάκριση, που δεν είχε καταλήξει πουθενά.
Μάλιστα τότε η ΕΛ.ΑΣ. είχε ερευνήσει το ενδεχόμενο τα χρυσά κοσμήματα και τα τιμαλφή που αγόραζε ο συγκεκριμένος ενεχυροδανειστής να τα μετέτρεπε άμεσα σε πλάκες χρυσού και στη συνέχεια – με τη βοήθεια συνεργατών του – να τα έβγαζε με παράνομο τρόπο στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στη Γερμανία, ώστε να τα πουλήσει σε εταιρίες αγοράς χρυσού.
Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται τώρα με προορισμό του χρυσού – που έλιωνε σε παράνομο χυτήριο της δυτικής Αττικής – την Κωνσταντινούπολη. Κι αυτό λόγω των διασυνδέσεων που είχαν οι προαναφερθέντες αλλοδαποί ηγετικά μέλη του κυκλώματος. Ποσότητες χρυσού φέρεται να βρέθηκαν και στην κατοικία του 51χρονου στην Σαρωνίδα ο οποίος τον τελευταίο καιρό προχωρούσε και σε αγορές σκαφών, πολυτελών οχημάτων κλπ.
Και άλλο κύκλωμα
Σημειώνεται ότι την άνοιξη του 2013 είχε αποκαλυφθεί ένα άλλο τεράστιο κύκλωμα προώθησης χρυσού στην Γερμανία μέσω εικονικής εταιρείας στην οδό Ερμού που κατηύθυνε Κρητικός επιχειρηματίας που ήταν παλιότερα χρηματοδότης της γερμανικής εταιρείας Χέρτα Βερολίνου και ο οποίος σκοτώθηκε προ μερικών μηνών σε τροχαίο ατύχημα στον Καναδά.
Την τωρινή έρευνα πραγματοποίησε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου και στις επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών συμμετείχαν περισσότεροι από 280 αστυνομικοί. Πρόκειται για συνέχεια της μεγάλης έρευνας που είχε πραγματοποιήσει στις 3 Νοεμβρίου 2016, η ίδια υπηρεσία.
Τότε η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην εξάρθρωση τεράστιου κυκλώματος στο οποίο συμμετείχαν περίπου 90 άτομα, κυρίως Ρομά, που είχαν συμμετοχή σε περισσότερες από 1.000 κλοπές και διαρρήξεις σε όλη την Ελλάδα.
Το κύριο μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκε από ολιγομελή ομάδα αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου και για τη σύλληψη των δραστών η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε περισσότερες από 60 έρευνες, κατάσχεσε 600.000 ευρώ σε μετρητά, 120 κιλά ασημιού σε ράβδους, φύλλα χρυσού, τιμαλφή και περισσότερα από 60 πολυτελή οχήματα.
Και τότε είχαν αναδειχθεί στοιχεία για υποβοήθηση του κυκλώματος από κοσμηματοπώλες κι ενεχυροδανειστές κι ότι υπήρχε προώθηση του χρυσού στο εξωτερικό.
Ακόμη είχε διαπιστωθεί ότι υπήρχε «συσχετισμός» ορισμένων συστημάτων κλεπταποδοχής των Ρομά με εκείνα της πολυεθνικής συμμορίας των «Ροζ Πανθήρων». Όμως πολλές πτυχές αυτής της υπόθεσης διερευνήθηκαν την τελευταία διετία με άρσεις απορρήτου συνομιλιών κι άλλες αναζητήσεις.
Σημειώνεται ότι όλοι οι συλληφθέντες για συμμετοχή στην «μαφία των Ρομά» είναι ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του 18μήνου, ενώ τους έχουν επιστραφεί πολλά πολυτελή ΙΧ κι άλλα περιουσιακά στοιχεία που τους είχαν κατασχεθεί
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες διαπιστώθηκε ότι ένα μέρος των μελών του κυκλώματος πραγματοποιούσε κλοπές και διαρρήξεις με σκοπό την εξασφάλιση μεγάλων ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων, ενώ ένα δεύτερο κομμάτι του κυκλώματος έλιωνε σε χυτήρια τα μέταλλα και τα έστελνε με λεωφορεία των ΚΤΕΛ στην Κωνσταντινούπολη.
Μάλιστα, στα πλαίσια της εξάρθρωσης της υπόθεσης, σημειώθηκε επιχείρηση έρευνας σε υπεραστικά λεωφορεία στην Αλεξανδρούπολη όπου και εντοπίστηκαν πλάκες χρυσού. Παράλληλα στην κατοχή μελών του κυκλώματος βρέθηκε κι οπλισμός.
Από την έρευνα βρέθηκαν 515 κιλά ασήμι και πλάκες χρυσού συνολικού βάρους 37 κιλών.
Το κύκλωμα διακινούσε ετησίως χρυσό αξίας 400.000 ευρώ.