«Κύριε Τσιάρα κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας, μάλλον δεν θα έρθει και σήμερα. Λογικό είναι γιατί είναι άλλη μια μέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο που φέρνουμε προς ψήφιση μέτρα ελάφρυνσης για τις πολύπαθες κατηγορίες των πολιτών, μεσαία και χαμηλότερα στρώματα που σήκωσαν τα βάρη», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή και σχολιάζοντας την απουσία του προέδρου της ΝΔ.
Ολη η ομιλία του Πρωθυπουργού έγινε με ξεκάθαρους προεκλογικούς προσανατολισμούς και είναι πλέον γραμμή του Μαξίμου να βγαίνει μπροστά ο κ. Τσίπρας κάνοντας σόου με το βλέμμα στις κάλπες.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην έναρξη της ομιλίας του στις επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ, όσον αφορά τη σύλληψη ληστών επ’ αυτοφόρω, αλλά και την εξάρθρωση του δικτύου ενεχυροδανεισμού το οποίο κατονόμασε λέγοντας ότι πρόκειται για το «Ριχάρδο», αναφερόμενος παράλληλα στην σύλληψη του μεγαλοενεχυροδανειστή για λαθρεμπόριο χρυσού, μιλώντας για πάταξη της ανομίας.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του στο Μάτι την Τρίτη, λέγοντας: «συνομίλησα με τους κατοίκους, οι άνθρωποι δίνουν μία καθημερινή μάχη για να επουλώσουν τις πληγές τους. Μία μάχη δύσκολη, αξιόλογη και παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες έχουμε καταφέρει να σταθούμε δίπλα τους και να αντιμετωπίσουμε ζητήματα πολύπλοκα. Είμαστε εκεί τους ακούμε, αγωνιούμε παλεύουμε και έχουμε καταφέρει σημαντικά πράγματα».
Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τροπολογία με την οποία καθορίζονται οι όροι για την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι της Αττικής, ενώ στον απολογισμό του για το τι έχει γίνει τέσσερις μήνες μετά είπε:
Έχουν πραγματοποιηθεί 5.262 αυτοψίες από 385 μηχανικούς και 1.072 επανέλεγχοι. Μετά τις αυτοψίες υπάρχουν 565 κτήρια που χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα (κόκκινα προς χρήση), 1.545 κτήρια προσωρινώς ακατάλληλα προς χρήση (κίτρινα) και 2.963 κατάλληλα προς χρήση. Έχουν έως σήμερα λάβει την αποζημίωση των 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και 8.000 ευρώ για κάθε πληγείσα επιχείρηση, συνολικά 3.265 νοικοκυριά και 85 επιχειρήσεις. Έχουν εκταμιευθεί συνολικά 16.543.000 ευρώ και έχει δοθεί και το επίδομα των 1.200 ευρώ σε κάθε πληγέν νοικοκυριό για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες.
Επίσης, είπε ότι έχει ανατεθεί η απομάκρυνση του αμιάντου από 193 κτήρια, σε πρώτη φάση απομακρύνεται από τα κατεδαφιστέα κτήρια και παράλληλα έχουν κατεδαφιστεί 55 κτήρια και θα κατεδαφιστούν άλλα 50 το επόμενο διάστημα. Επισήμανε ότι προχωρά γοργά και η διαδικασία υλοτόμησης.
Αναφορικά με τη σημερινή τροπολογία, είπε ότι «δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των ζημιών, στην έκδοση των αδειών, τη συνολική ανοικοδόμηση στα κόκκινα κτήρια, με όρους όμως που δεν θα επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος». Πρόσθεσε ότι έχουμε αναστολή έκδοσης αδειών και απαγόρευση δόμησης σε κρίσιμες για τον απρόσκοπτο σχεδιασμό του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που εκπονούμε και αφορά συγκεκριμένες υποπεριοχές (μέσα στα ρέματα, μπροστά στην παραλιακή ζώνη). Πρόσθεσε ότι θεσμοθετούνται κίνητρα για την άμεση διάνοιξη οδών που καθορίζουν το σχεδιασμό ασφαλούς οδικού δικτύου με την οπισθοχώρηση άμεσα των κτηρίων που έχουν καταστραφεί, την απομάκρυνση κτηρίων από τις περιοχές που διέπονται από τη δασική νομοθεσία ή που βρίσκονται εντός του μεγάλου αυτού ρέματος, με πρόβλεψη να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες με εισοδηματικά κριτήρια, έχοντας ήδη θεσπίσει και για την περίπτωση της Μάνδρας το λεγόμενο έκτακτο επίδομα στέγασης για κοινωνικούς λόγους. Τέλος, είπε ότι θεσμοθετείται το απαραίτητο νομικό πλαισίο για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συμπλήρωση του οδικού δικτύου, για την απόδοση σε κοινή χρήση των τμημάτων του παραλιακού μετώπου που θα υποδεικνύονται από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο ως δίοδοι προς το θαλάσσιο μέτωπο του δικτύου κυκλοφορίας των πεζών.
Κοινωνικό μέρισμα
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην οικονομία, αναφέρθηκε στην τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα, λέγοντας ότι είναι η τρίτη χρονιά που δίνεται στους αδύναμους με περιουσιακά, οικογενειακά κριτήρια. Το ακριβές ύψος όπως είπε θα καθοριστεί ανάλογα με τις εισοδηματικές βαθμίδες θα καθοριστεί με ΚΥΑ η οποία ευελπιστούμε να έχει βγει μέχρι τη Δευτέρα και την Τρίτη να ανοίξει η πλατφόρμα, προκειμένου να κατατεθούν οι αιτήσεις και μέχρι τις 14/12 να εκταμιευθεί το ποσό.
Και για ΕΝΦΙΑ
Εκτός από την ψήφιση της διάταξης για το κοινωνικό μέρισμα προχωράμε και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, που εντάσσεται στο σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με τη ρύθμιση που καταθέτουμε, η φορολογία των επιχειρήσεων αρχίζει να μειώνεται από τα σημερινά της επίπεδα του 29%, με στόχο να φτάσει στο 25% ως το 2022, προσθέτοντας ότι η παρέμβαση μας αυτή, είναι ενταγμένη σε ένα γενικότερο σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα. Ένα σχέδιο που όπως είπε στοχεύει στην αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας σημειώνοντας: «Δίνουμε ένα σαφές σήμα προς τις επιχειρήσεις, να αξιοποιήσουν αυτή την ελάφρυνση, προχωρώντας σε νέες επενδύσεις, νέες προσλήψεις εργαζόμενων με αξιοπρεπείς μισθούς, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ μίλησε για έναν φόρο ο οποίος αποτέλεσε εμβληματικό συστατικό της μνημονιακής περιόδου και έστρεψε τα πυρά του στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε για θράσος και υποκρισία όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης, καθώς όπως είπε: Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση τα 5,1 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή κοντά στο 90% των φορολογουμένων.
Και συνέχισε λέγοντας ότι συγκεκριμένα:
– Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%.
Και αφορά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι φορολογουμένων, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.
– Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%
Και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.
– Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10% (9,5% συγκεκριμένα)
Και αφορά 590.000 πολίτες.
«Στοχευμένα, μελετημένα με σαφή προσανατολισμό να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στη λαϊκή κατοικία και στις λαϊκές περιοχές» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
Σχολιάζοντας γιατί δεν ψηφίζει σήμερα η Βουλή και για τον ΕΝΦΙΑ του 2020 ο Πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λέει λίγα και σταράτα στο λαό και τα υλοποιεί ένα – ένα.
«Η χώρα θα συνεχίσει με ασφάλεια, με σχέδιο και με πολύ δουλειά να βγαίνει από τη κρίση, η οικονομία να ανακάμπτει και η κοινωνία να ανασαίνει», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά είναι υπο τη προυπόθεση ότι η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Στη διευρυμένη διαφθορά, τη κατασπατάληση και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων. Πίσω στην αδιαφανή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπόσχεται οικειοθελώς να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που την οκταετία των μνημονίων επέβαλε το ΔΝΤ , κάνοντας λόγο για ασφαλιστικό Πινοσέτ, που θα χρεοκοπήσει εκ νέου το ασφαλιστικό μας σύστημα και πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και υπερβολικής μείωσης της φορολογίας των πλουσίων, λέγοντας ότι αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ.
Σύμφων με τον κ. Τσίπρα, ο λαός θα κληθεί στις κάλπες τον Οκτώβριο του 2019, για να επιλέξει ανάμεσα στο δικό του σχέδιο και της ΝΔ. «Για αυτό λοιπόν και αποφάσισα να μη νομοθετήσουμε από σήμερα για τη χρονιά μετά τις εκλογές, για το 2020», όπως είπε σημειώνοντας ότι «αυτά που έχουμε εξασφαλίσει με κόπο και ιδιαίτερα ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίσαμε, δεν είναι νομοτέλεια να συμβεί», καλώντας το λαό να αποτρέψει την παλινόρθωση του μνημονιακού εφιάλτη που έζησε ο τόπος μας.
«Οι πρώτες 100 μέρες – που συμπληρώνονται αύριο – της Ελλάδας εκτός μνημονίου είναι μόνο η αρχή» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και έκλεισε λέγοντας ότι: «Η αποκατάσταση των αδικιών και η κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση θα συνεχιστούν με ακόμα πιο γοργά, ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα. Και με τη θέληση του ελληνικού λαού και μετά τον Οκτώβρη του 2019».