Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται, ουσιαστικά, η κυβέρνηση εν μέσω σεναρίων και για κάλπες τον προσεχή Μάρτιο. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδονται, όπως είναι αναμενόμενο, τα σχετικά σενάρια, εν τούτοις, στη σκιά του επιχειρήματος της αντιπολίτευσης για πολιτικές παροχών στη λογική… «δώσ” τα όλα», η κυβέρνηση επιχειρεί πολιτική αντεπίθεση.
Με φόντο τη συζήτηση για το εάν και πότε θα στηθούν κάλπες, και τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τη ΝΔ να προηγείται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπαίνει μπροστά, προβάλλοντας ο ίδιος προσωπικά και το μπαράζ παροχών – όπως έγινε χθες και με τη διανομή του μερίσματος και τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ. Η επιλογή του να εμφανιστεί και πάλι χθες στη Βουλή, σηματοδοτεί τη στρατηγική του στόχευση να ενδυναμώσει ο ίδιος το κυβερνητικό μήνυμα.
Παρά τις ρωγμές που έχει το πρωθυπουργικό προφίλ την τελευταία περίοδο, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Τσίπρας παραμένει το δυνατό πολιτικό χαρτί της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου παίρνει επάνω του το σχέδιο της πολιτικής αντεπίθεσης της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα με στόχο, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να μειώσει το κυβερνών κόμμα τη διαφορά από τη ΝΔ και σε δεύτερη φάση, σταδιακά να βελτιώνονται και οι ποιοτικοί δείκτες.
Δίνει τον τόνο
Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να εμφανίζεται ο ίδιος στη Βουλή και να υπερασπίζεται θετικά μέτρα, ώστε να δώσει τον τόνο της πολιτικής αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως και προ ημερών με την παρέμβασή του για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες, έστειλε μήνυμα ότι μετά την έξοδο από το Μνημόνιο η κυβέρνηση προχωρά σε ελαφρύνσεις και υλοποιεί τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, ενώ καυτηρίασε την απουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παράλληλα, ο στόχος είναι να απαντήσει και στο εδώ και μήνες επιχείρημα της ΝΔ περί τέταρτου Μνημονίου που έχει – κατά το Μέγαρο Μαξίμου – καταρρεύσει και να δώσει έμφαση στο ότι ενισχύει τις ασθενέστερα οικονομικά τάξεις. Μάλιστα, θέλησε να δώσει και μια άλλη διάσταση στη διακυβέρνησή του, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μόλις τώρα συμπληρώνει 100 μέρες στην εξουσία», καθώς μετρά ο χρόνος διακυβέρνησης από την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά.
Η απάντηση από τον πρόεδρο της ΝΔ ήρθε ώρες αργότερα, όταν σε εκδήλωση για τη βράβευση επιχειρηματιών, είπε: «Δυστυχώς για την Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση, όχι 100 μέρες». Και τον κατηγόρησε ως τον μακροβιότερο και συνεπέστερο μνημονιακό πρωθυπουργό, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για παιχνίδι επιδομάτων.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει στοχευμένες επισκέψεις και στην περιφέρεια, ενώ θα επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα και με περιοδείες σε πληγείσες περιοχές. Αυτό έγινε και προχθές, ημέρα απεργίας των ΜΜΕ, όταν επισκέφθηκε το Μάτι και συνομίλησε με αντιπροσωπεία των κατοίκων, ενώ έλαβε και πλήρη ενημέρωση για όλα όσα γίνονται στην περιοχή μετά την τραγωδία.
Πάρε κόσμε
ι μηχανές των παροχών δουλεύουν στο φουλ και τα 710 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος τα οποία κατοχυρώνονται με την κυβερνητική τροπολογία ενδέχεται να είναι μόνο η αρχή της διανομής του φετινού υπερπλεονάσματος. Η τροπολογία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του «μποναμά», ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ενώ είναι ήδη γνωστό πως προετοιμάζεται παρέμβαση και για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Στον δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να τα δώσει όλα, αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις επικίνδυνων δημοσιονομικών ακροβασιών, στην κόψη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Με τα σημερινά δεδομένα, ο προϋπολογισμός θα εμφανίσει υπερπλεόνασμα 885 εκατ. ευρώ φέτος. Ηδη μοιράζονται τα 710 εκατ. ευρώ, παρά τις επισημάνσεις των Βρυξελλών για την ανάγκη διατήρησης επαρκών περιθωρίων έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και τις προτροπές να καλυφθούν πρώτα ενδεχόμενες «τρύπες» που μπορεί να προκύψουν από δικαστικές αποφάσεις. Μπροστά στην προοπτική της κάλπης, οι προειδοποιήσεις φαίνεται να μη μετρούν.
Τι περιμένουν
Στις 14 Δεκεμβρίου περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά περιμένουν να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέρισμα από 250 έως και 1.350 ευρώ. Τα επιδόματα έχουν εξασφαλιστεί στο γνωστό περιβάλλον αφαίμαξης των συνεπών φορολογουμένων και αφού η κυβέρνηση έχει φροντίσει να κοπεί όσο χρειάζεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να προκύπτουν υπερπλεονάσματα. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου -Οκτωβρίου, η υστέρηση στις δαπάνες του ΠΔΕ ξεπερνούσε το 1,3 δισ. ευρώ.
Η περυσινή συνταγή επαναλαμβάνεται. Εν όψει της έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης, παραμένει ερωτηματικό εάν θα υπάρξουν φέτος κάποιας μορφής «φίλτρα» ώστε να μην καρπωθούν την ενίσχυση φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν πλασματικά χαμηλά εισοδήματα. Με την παραοικονομία να ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ, η εφαρμογή των περυσινών κριτηρίων κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει ότι το μέρισμα θα πάρουν μόνο όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα στον κοινωνικό περίγυρο του καθενός περισσεύουν.
Η έκδοση της υπουργικής απόφασης με όλες τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους αναμένεται έως την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνέχεια θα ανοίξει η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr, μέσω της οποίας θα υποβληθούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, όπως άλλωστε και τα κριτήρια κινητής περιουσίας, ενώ οριακές μεταβολές αναμένεται να υπάρξουν στα κριτήρια ακίνητης περιουσίας ώστε μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μη χάσουν κάποιοι από τους περυσινούς δικαιούχους το επίδομα.
Ετσι, δικαιούχοι μερίσματος αναμένεται πως θα είναι νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως και 27.000 ευρώ. Ειδικότερα το εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος, τα 13.5000 για δύο ενήλικα μέλη, τα 15.750 για δύο ενηλίκους και ένα ανήλικο τέκνο, τα 18.000 για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα ή εναλλακτικά τρεις ενηλίκους, τα 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο, τα 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη και τα 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα. Το υπό αναπροσαρμογή κριτήριο ακίνητης περιουσίας έβαζε πέρυσι «κόφτη» στα 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, με προσαύξηση κατά 15.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέλος και μάξιμουμ ποσό 180.000 ευρώ, ενώ θα υπάρχουν και κριτήρια τα οποία σχετίζονται με το ύψος των καταθέσεων και την τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων.