Στην ίδια ρητορική, ότι δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι είναι εκείνοι που με την αδιάλλακτη στάση τους δυσκολεύουν τις σχέσεις με το ψευδοκράτος, συνεχίζουν οι Τούρκοι.
Έτσι, μετά τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έκανε λόγο για αδιάλλακτη στάση των Ελληνοκύπριων, τονίζοντας πως «για την ειρήνη στην Κύπρο είναι αναπόφευκτη η ασφάλεια στη Μεσόγειο», ήρθε η σειρά του «υπουργού ενέργειας» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί.
Ο Ναμί χαρακτήρισε τη στάση της Ελληνοκυρπακής πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων πολύ προβληματική και συνέχισε λέγοντας πως «συμπεριφέρονται σαν να είναι αναγνωρισμένο κράτος που κάνει τα βήματα που θέλει όποτε θέλει, όταν έρθουν τα χρήματα θα τα βάλουν στο δικό τους ταμείο, και εάν οι Τουρκοκύπριοι αποδεχτούν τη λύση που εκείνοι θέλουν τότε θα τους δώσουν τα χρήματα που τους αναλογούν».
Μιλώντας στην τουρκική έκδοση του Sputnik, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι έχουν αυξήσει τις διπλωματικές τους προσπάθειες και έχουν καλέσει «τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες συνεργάζονται με τους Ελληνοκύπριους» να είναι πιο προσεκτικοί σε αυτό το θέμα. «Ελπίζουμε να λάβουν υπόψη και τις δικές μας απόψεις», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια είπε πως έχουν «αδειοδοτήσει» και εκείνοι την κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) της Τουρκίας για έρευνες και πως δεν πρόκειται να καθίσουν με δεμένα τα χέρια, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να δημιουργηθεί σύντομα μια πλατφόρμα συνεργασίας με την Ελληνοκυπριακή πλευρά.
«Εμείς προτείναμε μια σειρά μοντέλων στην ε/κ πλευρά αλλά τα απέρριψαν όλα. Για παράδειγμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ανέφερε.
Υποστήριξε, δε, ότι υπάρχουν κοινές επιτροπές για την πολιτιστική κληρονομιά και για το περιβάλλον και ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί παρόμοια επιτροπή και για την ενέργεια.
Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει η Τουρκία εάν περάσει ο αγωγός EastMed από την ΑΟΖ της Τουρκίας, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να μιλήσει για λογαριασμό της Τουρκίας αλλά στο πλαίσιο των «συμφωνιών» που έχουν υπογραφεί θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν οι δραστηριότητές τους με την Τουρκία σε κάθε πεδίο της Κύπρου.
«Η Τουρκία ασφαλώς, ανεξάρτητα με εμάς, είναι φυσικό να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα σε κάποιες από τις περιοχές που η ε/κ πλευρά κήρυξε μονομερώς ως ΑΟΖ της».