Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις τους επί του Πλαισίου Γκουτέρες πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υποστήριξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Σε σύναξη Ευρωπαίων πρέσβεων την περασμένη Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τις δικές του θέσεις σε σχέση με το Κυπριακό και την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, ζητώντας και από τους διπλωμάτες των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ να κινηθούν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Αναστασιάδη κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Είχε αποφασιστεί όπως η ομιλία του, στο γεύμα που διοργάνωσε η πρέσβης της Αυστρίας την περασμένη Τετάρτη, να μην καλυφθεί δημοσιογραφικά και ούτε να δοθεί το κείμενο της στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες πληροφορίες του Φιλελέυθερου της Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλώντας στους Ευρωπαίους πρέσβεις δήλωσε «έτοιμος και αισιόδοξος για την επανέναρξη των συνομιλιών με καλή πίστη και πνεύμα».
Αφού σημείωσε ότι από δικής του πλευράς είχαν υποβληθεί ουσιαστικές προτάσεις επί του Πλαισίου Γκουτέρες. Για να τονίσει, αμέσως μετά, ότι θεωρεί «βασικό πριν από την επανέναρξη της διαδικασίας [των συνομιλιών] όπως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά καταθέσουν επίσης τις θέσεις τους γραπτώς».
Στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα πως οι συναντήσεις της Τζέιν Χολ Λουτ με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα οδηγήσουν σε συμφωνημένους Όρους Αναφοράς για την επανέναρξη, το συντομότερο, των συνομιλιών.
Ενώπιον των Ευρωπαίων διπλωματών ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε τον στόχο του για ένα σύγχρονο, λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, ξένους στρατούς, εγγυήσεις από τρίτες χώρες, σε μια δημοκρατική, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών.
Αξιοσημείωτο ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τους ξένους διπλωμάτες ως προς το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Υπογράμμισε πως τόσο η συνέχιση του στάτους κβο όσο και μη λειτουργικές λύσεις μπορεί να καταστούν το ίδιο επιζήμιες. Γιατί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τόσο η μη λύση όσο και η μη λειτουργική λύση μπορεί να προσθέσει βαρίδια στο πρόβλημα αντί να το οδηγήσουν προς λύση.
Με στόχο να υπάρξει πίεση προς την κατεύθυνση της Άγκυρας ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε πως η Τουρκία θα πρέπει να επιτρέψει στους Κύπριους να διαπραγματευτούν για να φτάσουν σε μια λύση για την Κύπρο και να μπορέσουν να συνεχίσουν ενωμένοι σε συνθήκες ανάπτυξης, ειρήνης και ασφάλειας.
Κατέληξε καλώντας τους παριστάμενους να διερωτηθούν εάν οποιεσδήποτε εξ αυτών μπορεί να σκεφτεί την Τουρκία να εγγυάται την ασφάλεια ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπογραμμίζοντας τέλος πως ο ίδιος κατ’ επανάληψη έχει καλέσει τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν έναν πιο ενισχυμένο ρόλο σ’ ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας της λύσης και διασφαλίζοντας μια ομαλή και ασφαλή εφαρμογή των προνοιών της λύσης.