Με έξαρση της σεισμικότητας στην Ελλάδα, κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου, θα επηρεαστεί η χώρα μας σύμφωνα με τους ειδικούς, σε έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, μπορεί να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στο Βόρειο ρήγμα της Ανατολίας. Υπάρχει μια εκτίμηση για σεισμό της τάξης του 7,5 Ρίχτερ τα επόμενα 20 με 30 χρόνια.

Ποιες θα είναι όμως οι επιπτώσεις για την Ελλάδα, αν η γειτονική χώρα χτυπηθεί τόσο βαριά από τον εγκέλαδο;

«Σε περίπτωση που έχουμε έναν τέτοιο μεγάλο σεισμό στον Μαρμαρά αναμένουμε να επικρατήσει μια μικρή έξαρση της σεισμικότητας της Ελλάδας κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου», εξηγούν από το τμήμα Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει μήκος 1.500 χιλιόμετρα και είναι από τα πλέον ενεργά ρήγματα στον κόσμο. Διασχίζει τις βόρειες περιοχές της Τουρκίας και φθάνει στην Ανατολία, ενώ τμήμα του καταλήγει στο βόρειο Αιγαίο κάτω από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη μέχρι τις ακτές των Σποράδων. Είναι ένας “γνώριμος” και χαρτογραφημένος κίνδυνος για τους Έλληνες σεισμολόγους.

Τα ιστορικά μνημεία της χώρας κρατούν γερά λένε οι επιστήμονες, αν και χρειάζονται συντήρηση προκειμένου να αντέξουν σε έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό. «Και στα ιστορικά μνημεία είναι κατασκευές οι οποίες γεράζουν. Υφίστανται δονήσεις και συνεχούς σεισμούς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις επομένως χρειάζονται συντήρηση, έλεγχο…. Και εκτιμώ ότι από πλευράς σύνθεσης αρχικής κατασκευής, δεν έχουν πρόβλημα», εξηγεί ο Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.

Τρόμος

Οι προβλέψεις ενός Τούρκου σεισμολόγου, του Αχμέτ Ερτζάν, προκαλούν τρόμο. Σύμφωνα με πρόβλεψή του, τουλάχιστον τρεις ισχυροί σεισμοί αναμένεται να πλήξουντην Κωνσταντινούπολη μετά το 2033.

Οπως ανέφερε, το χτύπημα του Εγκέλαδου θα επηρεάσει το 35% της ασιατικής πλευράς της πόλης και το 65% της ευρωπαϊκής.

Ο Ερτζάν εκτιμά ότι ο σεισμός που αναμένεται από το ρήγμα Βόρεια Ανατολή θα είναι 6,4 με 6,7 Ρίχτερ στην περιοχή μεταξύ Κιουτσιούκμετσε και Σιβρίαντα της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο μεταξύ Τεκίρνταγ και Σιλίβρι θα είναι ακόμα ισχυρότερος, μεταξύ 7 και 7,3 Ρίχτερ.