Την αντίθεσή της για την υπαγωγή των υπαλλήλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στο καθεστώς της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και στο «πόθεν έσχες» και μάλιστα με απειλή διοικητικής έκπτωσης των εκλεγμένων Διοικήσεων των Συλλόγων εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε την 1η Δεκεμβρίου 2018, στα Γιαννιτσά. Οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων εξέδωσαν ανακοίνωση διατυπώνοντας τις θέσεις τους σε μία σειρά ανοικτών θεμάτων που άπτονται του χώρου της δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι :
1. Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αποτελεί την λυδία λίθο ενός κράτους δικαίου και βασική συνιστώσα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Το δικηγορικό σώμα δηλώνει κατηγορηματικά ότι, θα αντιταχθεί, συντεταγμένα και ηχηρά, σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της θεσμοθετημένης με τον Κώδικα Δικηγόρων και αναγνωρισμένης από τη νομολογία, αυτοτέλειας των δικηγορικών συλλόγων. Θεωρεί ως θεσμικά μη αποδεκτές τις σχετικές κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, με την αποστολή εγγράφων σε δικηγορικούς συλλόγους για θέματα υπαγωγής των υπαλλήλων τους στο καθεστώς της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και στο «πόθεν έσχες» και μάλιστα με απειλή διοικητικής έκπτωσης των εκλεγμένων Διοικήσεων των Συλλόγων, για την οικονομική και διοικητική διαχείριση, που κατ’ άρθρο 89 παρ. 1 Κώδικα Δικηγόρων, ανήκει μόνο στα Διοικητικά Συμβούλια και τις Γενικές Συνελεύσεις των Δικηγορικών Συλλόγων.
Επίσης , η Συντονιστική Επιτροπή διαμαρτύρεται για την παράλειψη του Υπουργείου Οικονομικών να προβεί στη σχετική δέσμευση, που είχε το ίδιο αναλάβει, για επέκταση της απαλλαγής των ελεύθερων επαγγελματιών από το καθεστώς του ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ, που είναι σήμερα, στις 25.000 ευρώ. Γι’ αυτό αποφάσισε να συναντηθεί με τον αρμόδιο Υπουργό για αμφότερα τα άνω ζητήματα στο αμέσως προσεχές διάστημα και αν συνεχιστεί η πλήρης αγνόηση του δικηγορικού σώματος να ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας.
2. Εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ψήφιση των ασφαλιστικών ρυθμίσεων, που επιφέρουν ελαφρύνσεις στους δικηγόρους και αποκαθιστούν μέρος των αδικιών του παρελθόντος. Η διεκδικητική μας προσπάθεια συνεχίζεται για περαιτέρω ασφαλιστικές ελαφρύνσεις ιδίως ως προς τη μείωση των εισφορών υγείας, τον επαναπροσδιορισμό της βάσης του υπολογισμού των εισφορών και την επιστροφή των αναδρομικών.
3. Η προσέγγιση στα εθνικά θέματα προϋποθέτει γνώση των ιστορικών δεδομένων και του διεθνούς δικαίου και απαιτεί υπευθυνότητα , μακριά από λαϊκισμούς, εθνικιστικές και ρατσιστικές υστερίες. Το εθνικό συμφέρον, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να υποτάσσεται σε κάθε είδους πολιτικές, κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.
Γι’ αυτό αποφάσισαν σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβει δράση στην κατεύθυνση της ενημέρωσης μαθητών σε δημόσια σχολεία με εξειδικευμένους επιστήμονες- μέλη των Συλλόγων στα ανθρώπινα δικαιώματα για τα ζητήματα της μη διάκρισης των ανθρώπων με βάση το φύλο , τη θρησκεία, την καταγωγή, την ηλικία κοκ.
4. Αποφάσισαν την υποβολή πρότασης στον Υπουργό Δικαιοσύνης, κατ’ άρθρο 14 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων, για την έκδοση υπουργικής απόφασης σχετικά με την άσκηση των υποψηφίων δικηγόρων. Στα πλαίσια της πρότασης αυτής, προβλέπεται η δημιουργία δομών εκπαίδευσης των ασκουμένων δικηγόρων.
5. Το δικηγορικό σώμα θα συμμετάσχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα επεξεργαστεί και θα διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί λεπτομερώς στην επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας.
6. Ως προς την ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, υπενθυμίζει την από 3.4.2018 απόφαση της Ολομέλειας, η οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, όπως την εισηγείται σήμερα η Κυβέρνηση, χωρίς την προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα.