Αποτυχία. Αυτή είναι η λέξη που ακολουθεί την πορεία της Εθνικής Ελλάδος στους ομίλους του Nations League. Αποτυχία που θα βαρύνει και θα ακολουθεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για καιρό, ενώ είναι σαφές ότι η αλλαγή προπονητή, με τον Άγγελο Αναστασιάδη να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία, αντί του Μίκαελ Σκίμπε, δεν έφερε τίποτε διαφορετικό. Τίποτε που να είναι ικανό να αλλάξει δραστικά την πολύ κακή εικόνα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.
Η Ελλάδα έμεινε στην τρίτη θέση στον όμιλό της και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για το Euro 2020 μέσω των μπαράζ αυτής της διοργάνωσης, ενώ παράλληλα έπεσε στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, ενόψει των προκριματικών του Euro, μετά από 30 χρόνια! Το μπόνους και την ελπίδα για συμμετοχή στην τελική φάση του Euro 2020 το κέρδισε η πρώτη του ομίλου Φινλανδία. Παράλληλα αν η Φινλανδία προκριθεί από τα «κανονικά» προκριματικά του Euro 2020, τότε το μπόνους πηγαίνει στη 2η του ομίλου Ουγγαρία και μόνο στην περίπτωση που και αυτή εξασφαλίσει από τον «κανονικό» δρόμο το εισιτήριο της πρόκρισης, θα έχει το δικαίωμα η Ελλάδα να παίξει στα μπαράζ του Nations League…
Η κλήρωση αυτών των μπαράζ θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου του 2019 και οι ημιτελικοί αγώνες και ο τελικός για την πρόκριση θα γίνουν στις 26, 28, 29 και 31 Μαρτίου και από την τρίτη κατηγορία θα συμμετάσχουν οι πρώτες κάθε ομίλου, δηλαδή Ισραήλ ή Σκωτία, Φινλανδία, Νορβηγία ή Βουλγαρία και Σερβία ή Ρουμανία. Τόσο οι ημιτελικοί όσο και ο τελικός θα είναι «διπλοί» αγώνες και η νικήτρια ομάδα εξασφαλίζει το εισιτήριο για το Euro 2020… Η Ελλάδα παραμένει στην τρίτη κατηγορία του Nations League και από αυτήν την κατηγορία θα προκύψουν οι αντίπαλοί της στην επόμενη διοργάνωση. Οι επόμενοι αγώνες της φάσης των ομίλων του Nations League θα γίνουν το φθινόπωρο του 2020, όταν και αναμένεται να έχουν ως «έπαθλο» κάποιο ή κάποια εισιτήρια για την τελική φάση του Μουντιάλ 2022 που θα γίνει στο Κατάρ, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την UEFA μόλις γίνει γνωστός ο αριθμός των ευρωπαϊκών ομάδων που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση του Κατάρ.
Πάμε, όμως στον άμεσο στόχο. Που δεν είναι άλλος από την πρόκριση στα τελικά του Euro 2020, μέσω των προκριματικών. Το μεσημέρι της 2ας Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των 10 ομίλων (πέντε με πέντε ομάδες κι άλλοι πέντε με έξι), από τους οποίους οι δύο πρώτοι εκάστου θα προκρίνονται στην τελική φάση, έπειτα από τις διπλές αγωνιστικές οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του επόμενου έτους…
Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια θα συμμετάσχουν στη διαδικασία όλες οι χώρες της ηπείρου (55), δηλαδή, δεν υπάρχει οικοδεσπότης – διοργανωτής που να εξασφαλίζει χωρίς προκριματικά τη συμμετοχή του. Και πώς να γίνει, άλλωστε, κάτι τέτοιο όταν το προσεχές Euro το καλοκαίρι του 2020 πρόκειται να διασκορπιστεί σε 12 πόλεις (και αντίστοιχες χώρες) της Ευρώπης: Μπακού, Ρώμη, Αγία Πετρούπολη, Κοπεγχάγη, Αμστερνταμ, Βουκουρέστι, Γλασκώβη, Δουβλίνο, Μπιλμπάο, Μόναχο και Βουδαπέστη, με τους ημιτελικούς και τον τελικό να διεξάγονται στο Λονδίνο…
Οι 55 υποψήφιοι για τα 20 εισιτήρια (τα άλλα τέσσερα θα αφορούν την μπόνους διαδικασία τον Μάρτιο του 2020, για τους πρώτους κάθε ομίλου του Nations που μόλις ολοκληρώθηκε) κατατάσσονται σε έξι γκρουπ δυναμικότητας βάσει της πρόσφατης επίδοσής τους στη διοργάνωση που μόλις ολοκληρώθηκε. Μία ομάδα από κάθε γκρουπ δυναμικότητας ώσπου να συμπληρωθεί ο πενταμελής ή ο εξαμελής προκριματικός όμιλος. Σε πενταμελή θα είναι οπωσδήποτε επικεφαλής οι Αγγλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ελβετία έτσι ώστε να υπάρξουν ημερομηνίες (τον προσεχή Ιούνιο) για το Final-4 τους στο Nations…
1ο ΓΚΡΟΥΠ – ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΙΛΩΝ: Αγγλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ελβετία, Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία.
2ο ΓΚΡΟΥΠ: Γερμανία (για πρώτη φορά στην ιστορία της) Αυστρία, Βοσνία, Τσεχία, Δανία, Ισλανδία, Ρωσία, Σουηδία, Ουκρανία και Ουαλλία.
3ο ΓΚΡΟΥΠ: Φινλανδία, Β. Ιρλανδία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία, Σκωτία, Βουλγαρία και Ισραήλ
4ο ΓΚΡΟΥΠ: Ελλάδα, Αλβανία, Κύπρος, Εσθονία, Γεωργία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Ουγγαρία και Ρουμανία.
5ο ΓΚΡΟΥΠ: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γιβραλτάρ, Καζακστάν, Κόσοβο, Λουξεμβούργο, ΠΓΔΜ, Μολδαβία και Νησιά Φερόε.
6ο ΓΚΡΟΥΠ: Ανδόρα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Σαν Μαρίνο και Μάλτα…
* Σημειώστε ότι υπάρχουν και τέσσερις κατηγορίες περιορισμών στην κλήρωση των προκριματικών ομίλων. Αφενός μεν δεν μπορούν να πέσουν παραπάνω από δύο χώρες στον ίδιο όμιλο, εκ των 12 που θα φιλοξενήσουν ματς της τελικής φάσης. Αρα, έως «ζευγάρια» μπορεί να έχουμε από την ντουζίνα των Ισπανία, Σκωτία, Ρωσία, Ρουμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Γερμανία, Αζερμπαϊτζάν, Αγγλία και Δανία…
* Πολιτικοί λόγοι αποκλείουν την συνύπαρξη των Ρωσίας – Ουκρανίας, Ισπανίας – Γιβραλτάρ, Σερβίας – Κοσόβου, Βοσνίας – Κοσόβου και Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, ενώ υπάρχουν ακόμα κριτήρια απόστασης και καιρικών συνθηκών που αποκλείουν συσσώρευση στον ίδιο όμιλο ορισμένων εθνικών, κυρίως εκείνων του βορρά και των άκρων της ηπείρου (Ισλανδία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν)…