Ξεκίνησε το Σάββατο η διαδικασία για τη δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό.
Αυτή θα είναι η δεύτερη από τις τρεις ψηφοφορίες που απαιτούνται, και στην η σκοπιανή κυβέρνηση χρειάζεται την απλή πλειοψηφία 61 εδρών (από το σύνολο των 120), την οποία ήδη διαθέτει ο Ζόραν Ζάεφ. Αυτή η ψηφοφορία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, αναμένεται να γίνει σε 12 ημέρες και πρόγραμμα προβλέπει τρεις ημέρες συζήτησης για κάθε μια από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι τροποποιήσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Ζάεφ αντικαθιστούν τον όρο «Μακεδονία» με το «Βόρεια Μακεδονία» στο σύνολο του Συντάγματος με εξαίρεση το άρθρο 36, το οποίο εγγυάται παροχές και δικαιώματα σε όσους πολέμησαν για την ξεχωριστή ταυτότητα του «μακεδονικού λαού» και για το «μακεδονικό κράτος».
Οι αλλαγές κατοχυρώνουν βαθύτερα το απαραβίαστο των υφιστάμενων συνόρων.
Όσον αφορά τον αλυτρωτισμό, η σχετική τροποποίηση ορίζει πως η ΠΓΔΜ προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αποδήμων, προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους και φροντίζει την διασπορά.
Ωστόσο, η τροποποίηση ορίζει επίσης πως τα Σκόπια δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις και στα κυρίαρχα δικαιώματα άλλων χωρών.
Νωρίτερα, ο Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωσε κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου ότι οι αναθεωρήσεις θα ενσωματωθούν στο Σύνταγμα μόνο εάν η Ελλάδα υιοθετήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και υποστηρίξει το πρωτόκολλο για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.
Στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της προαναφερθείσας διαδικασίας θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση των αλλαγών και εν συνεχεία η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται και πάλι (όπως στην πρώτη ψηφοφορία) ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, ήτοι 80 βουλευτές στους 120. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι 80 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης, ψήφισαν στις 19 Οκτωβρίου υπέρ της έναρξης αλλαγών στο Σύνταγμα, βάσει της Συμφωνίας με την Ελλάδα.
- Ανατριχιαστικά στοιχεία για τη δολοφονία στην Εύβοια: Με μαξιλάρι έπνιξαν τον πατέρα τους – Ποιο ήταν το κίνητρό τους
- Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στήριξης 107 πλημμυροπαθών οικογενειών από τo Μαζί για το Παιδί και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
- Τασσώ Καββαδία: Η γυναίκα που δεν φοβήθηκε να χτίσει μια ολόκληρη καριέρα… στον ρόλο της κακιάς!