Όπου φτωχός και η μοίρα του. Το πόσο γρήγορα θα έλθει το ασθενοφόρο για να παραλάβει κάποιον άνθρωπο που έχει κάποιο επείγον περιστατικό όπως έμφραγμα ή καρδιακή ανακοπή, εξαρτάται από το πού μένει ο ασθενής. Τα ασθενοφόρα κάνουν -τουλάχιστον στις ΗΠΑ- περίπου τέσσερα λεπτά περισσότερα για να φθάσουν στο περιστατικό αν αυτό βρίσκεται σε χαμηλού εισοδήματος γειτονιά, από ό,τι σε μια πλούσια περιοχή.
Είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί σε εθνικό επίπεδο την ανταπόκριση των ασθενοφόρων του αμερικανικού «911» (του αντίστοιχου «166» του ΕΚΑΒ στην Ελλάδα) και συγκρίνει τους χρόνους αντίδρασης ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο της περιοχής όπου έχει συμβεί το περιστατικό.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιατρικής Ρένι Χσία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, ανέλυσαν 63.600 περιστατικά εμφράγματος και καρδιακής ανακοπής, στα οποία κλήθηκαν επειγόντως ασθενοφόρα. Οι ασθενείς είχαν μέση ηλικία 60 ετών.
«Σε τέτοια περιστατικά και το παραμικρό λεπτό μετράει. Βρήκαμε ότι οι χρόνοι αντίδρασης των ασθενοφόρων ήσαν κατά μέσο όρο 10% μεγαλύτεροι στις φτωχότερες γειτονιές. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των φτωχών ασθενών» δήλωσε η Χσία.
Ο μέσος χρόνος αντίδρασης του ασθενοφόρου, από τη στιγμή της κλήσης έως την άφιξη στο σημείο του περιστατικού, ήταν κατά μέσο όρο 37,5 λεπτά στις περιοχές με το υψηλότερο εισόδημα, έναντι 43 λεπτών στις περιοχές με το χαμηλότερο μέσο εισόδημα.