Για εκβιασμό και χρηματισμό βουλευτών στην Συμφωνία των Πρεσπών κάνει λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Στις 19 Οκτωβρίου επιβλήθηκαν στη σκοπιανή βουλή οι συνταγματικές αλλαγές με εκβιασμό και χρηματισμό βουλευτών με άμεση εμπλοκή ξένων διπλωμάτων, ανάμεσα τους βρισκόταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ. Συνέχισε λέγοντας ότι “τώρα γίνονται πυρετώδεις απόπειρες να πάρει η διαδικασία την τελική της μορφή στις αρχές του 2019”.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προφανείς και κατακόρυφες συνεχείς παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στο θέμα των Σκοπίων.
Τόνισε μάλιστα ότι καθημερινά οι πολίτες της ΠΓΔΜ καλούνται να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Όσον αφορά τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σε μια αφετηρία που δεν είναι άλλη από τις σημερινές συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεβ. Οι συνομιλίες αυτές «θα δώσουν την ευκαιρία να επιστρέψει ο διμερής διάλογος στην ομαλή του πορεία», υπογραμμίζει ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής διπλωματίας.
«Είμαστε πεπεισμένοι», συνεχίζει, «ότι αντικειμενικά προσκόμματα, τα οποία θα εμπόδιζαν τη σταθερή ανάπτυξη των ρωσοελληνικών σχέσεων, δεν υπάρχουν. Μπορούμε να αυξήσουμε τις κοινές προσπάθειες για την εμβάθυνση των σχέσεων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του εμπορίου, της οικονομίας και των επενδύσεων. Μέσα στις προτεραιότητες πρέπει να είναι η υλοποίηση των μεγάλων κοινών έργων, κάτι που θα επιτρέψει να φτάσουμε σε νέα επίπεδα συνεργασίας».
Πέραν τούτων, η κατάσταση στα Βαλκάνια «προκαλεί ανησυχία», σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, και επικρίνει ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ότι «εντείνουν τις απόπειρες να ‘χωνέψουν’ την περιοχή», με κύρια εστία αποσταθεροποίησης το Κοσσυφοπέδιο, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εξάλλου, «η σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου μάλλον δεν είναι εφικτή χωρίς τη δίκαιη επίλυση του χρόνιου παλαιστινιακού προβλήματος» στη βάση μάλιστα, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της Αραβικής Ειρηνικής Πρωτοβουλίας.
Τέλος, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει προσηλωμένο -όπως σημειώνει ο επικεφαλής του- στην «καθολική, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού».