Σαν σήμερα, 38 χρόνια πριν ο John Lennon δέχεται σφαίρες από τον θαυμαστή του Mark Chapman, στον οποίο μάλιστα νωρίτερα είχε υπογράψει αυτόγραφο στο νέο του άλμπουμ.

Το σύμβολο της ειρήνης και ο τραγουδιστής ενός από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα του κόσμου, ο John Lennon γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 9 Οκτωβρίου το 1940. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός, ενώ η μητέρα του χορεύτρια σε τοπικά κλαμπ. Λίγα χρόνια αργότερα χωρίζουν και ο νεαρός Λένον μεγαλώνει μαζί με την αυστηρή του θεία και τον άντρα της. Ο ίδιος μάλιστα της είχε ιδιαίτερη αδυναμία. Η θεία ήταν αυτή που του χάρισε την πρώτη του κιθάρα το 1957 και έτσι άρχισε να βαδίζει δειλά στα μονοπάτια της μουσικής.

Το Μάρτιο του 1957 στήνει την πρώτη του μπάντα, τους Quarrymen, Λίγους μήνες αργότερα γνωρίζει τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος και γίνεται μέλος του συγκροτήματος. Ο Lennon γράφει και το πρώτο του τραγούδι με τίτλο “Hello Little Girl”.  Στη συνέχεια το συγκρότημα εμπλουτίζεται με νέες παρουσίες αφού με συστάσεις μπαίνει ο κιθαρίστας Τζορτζ Χάρισον. Το συγκρότημα μετονομάζεται σε “Johnny and the Moondogs”.

Πίσω στο 1959, το συγκρότημα μετονομάζεται στο θρυλικό όνομα που γνωρίζουν παντού ανά τον κόσμο, Beatles και ξεκινούν ευθύς αμέσως εμφανίσεις στο Αμβούργο και σε κλαμπ του Λίβερπουλ. Το 1962 κυκλοφορούν το πρώτο του σίνγκλ με τίτλο “Love Me Do” και ξεκινάει η περιβόητη Beatlemania γύρω από τα τέσσερα σκαθάρια. Στα τραγούδια τους εντοπίζει κανείς την εσωτερικότητα του Λένον και την αισιόδοξη ματιά του ΜακΚάρτνεϊ.

Το συγκρότημα ακολουθεί μια ξέφρενη πορεία στα charts όλου του κόσμου, με τις συναυλίες του να πλημμυρίζουν από θαυμαστές. Μεγάλες επιτυχίες που ακούγονται μέχρι και σήμερα έχουν μείνει στην ιστορία ως μια κληρονομία για τη μουσική. Ωστόσο τα σύννεφα δεν αργούν αν εμφανιστούν και οι Beatles διαλύονται το 1970.

Από την εποχή των Μπιτλς, ο Lennon είχε ξεκινήσει την προσωπική του μουσική διαδρομή. Με τη συμμετοχή της Γιόκο Όνο ηχογράφησε τρεις δίσκους με πειραματική μουσική κι ένα live στο Τορόντο με τη νεοσύστατη μπάντα των Plastic Ono Band. Μετά τη διάλυση των Beatles και μέχρι τη δολοφονία του το 1981 κυκλοφόρησε μια σειρά άλμπουμ, που δεν έφθαναν στο δημιουργικό ύψος της μουσικής των «Σκαθαριών», αλλά παρουσίαζαν μεγάλο ενδιαφέρον και είχαν απήχηση στο μουσικόφιλο κοινό. Κορυφαία στιγμή υπήρξε αναμφισβήτητα το άλμπουμ Imagine (1971) και το ομώνυμο τραγούδι, που έγινε ο ύμνος του αντιπολεμικού κινήματος.

IMAGINE. (Ultimate Mix, 2020) - John Lennon & The Plastic Ono Band (with the Flux Fiddlers) HD

Πίσω στη μοιραία νύχτα όπου ο Lennon αφήνει την τελευταία του πνοή, μαρτυρίες θέλουν τον Chapman να περίμενει κρυμμένος τον Lennon να γυρίσει σπίτι. Φαίνεται πως ο Lennon του έριξε μια φευγαλέα ματιά και συνέχισε να περπατάει προς την πόρτα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Chapman έριξε πέντε σφαίρες στην πλάτη του Lennon. Η πρώτη αστόχησε, αλλά οι επόμενες τέσσερις τον βρήκαν στην πλάτη και τους ώμους. Ο Lennon μπήκε στο κτίριο φωνάζοντας στον θυρωρό “με πυροβόλησαν! με πυροβόλησαν!”.