Στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη επανήλθε σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, επισημαίνοντας ότι «εδώ και τρεις εβδομάδες και ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, η κυβέρνηση σιωπά».
Η κ. Σπυράκη έθεσε τα ερωτήματα: ποια είναι η σχέση Μανώλη Πετσίτη με το Μέγαρο Μαξίμου, και με υπουργούς; Πόσες φορές έχει επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου; Πώς μπορούσε και φωτογραφιζόταν στο πόντιουμ που γίνονται οι δηλώσεις με τους ξένους ηγέτες; Ποιες υπηρεσίες πρόσφερε στα Λιπάσματα ώστε να δικαιολογούνται αμοιβές 72.000 ευρώ το 2016 και 128.000 ευρώ το 2017;
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, είπε η κ. Σπυράκη, οι κ.κ. Τσίπρας και Πετσίτης στοιχηματίζαν για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2015. Την ώρα που το χρέος των Λιπασμάτων προς την ΔΕΠΑ εκτοξευόταν ο κ. Πετσίτης αμείβονταν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, υπογράμμισε η κ. Σπυράκη.
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Σπυράκη είπε ότι όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που υπάρχουν είναι για τη ΝΔ στο τραπέζι. Επανέλαβε ότι «είμαστε εναντίον της Συμφωνίας γιατί βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα» και πρόσθεσε ότι την ώρα της ψήφισης ο κάθε βουλευτής αναμετράται με τη συνείδησή του.
Σε ερώτηση για τις συζητήσεις που γίνονται με το Ποτάμι, η κ. Σπυράκη είπε ότι «το Ποτάμι είναι ένα άλλο κόμμα, σεβόμαστε την αυτονομία του. Η ΝΔ δεν κάνει παζάρια με κανέναν. Η Συμφωνία θα κριθεί από τον έναν προς έναν βουλευτή και ο καθένας είναι υπόλογος στη συνείδησή του».
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος η εκπρόσωπος της ΝΔ, επανέλαβε ότι η ΝΔ έχει προτείνει συγκεκριμένα άρθρα προς αναθεώρηση, και θύμισε ότι και ως απλός βουλευτής στην προηγούμενη αναθεώρηση ο κ. Μητσοτάκης είχε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.
Έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 16 λέγοντας ότι κ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, έχει ζητήσει να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 16 με 151 βουλευτές ώστε η επόμενη βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών να καθορίσει το περιεχόμενο της αναθεώρησης.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το Σύνταγμά της αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά την απαγόρευση των μη κρατικών πανεπιστημίων και επικαλέστηκε τη θέση καθηγητών σύμφωνα με την οποία όποιο πρότυπο κι αν επιλεγεί για τα πανεπιστήμια, θα πρέπει ο νομοθέτης να μπορεί να το προσαρμόσει στις εκάστοτε συνθήκες.
Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι τις τελευταίες ημέρες τρεις άνθρωποι πέθαναν σε κέντρα υποδοχής από αναθυμιάσεις από μαγκάλια. Η κυβέρνηση, συνέχισε, θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς σπαταλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και οι πρόσφυγες ζουν κάτω από κακές συνθήκες και χωρίς να έχει γίνει διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών.
Επανέλαβε ακόμη ότι «περιμένουμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να ορίσει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το προσφυγικό μεταναστευτικό που έχει ζητήσει η ΝΔ».
Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημόσιου προς του ιδιώτες που έχουν φθάσει τα 2,6 δισ. ευρώ, όπως είπε, ενώ θα έπρεπε από τον περασμένο Αύγουστο να έχουν μηδενιστεί. Υπογράμμισε δε ότι όποιες πληρωμές γίνονται πια είναι από την υπερφορολόγηση.
Τέλος η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στην επίσκεψη Τσίπρα την προσεχή Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι “ο κ. Τσίπρας επιχειρεί μία επίδειξη θράσους που πηγαίνει στην Θεσσαλονίκη”.
Υπογράμμισε ότι είναι δικό του έργο και του Πάνου Καμμένου η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και η αναγνώριση της “Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας”, αλλά και η δράση των ομάδων που καταστρέφουν τα Πανεπιστήμια. “Όλο αυτό είναι έργο του κ. Τσίπρα” είπε χαρακτηριστικά.