Το «Mission Impossible» της Τερέζα Μέι για το Brexit στην Ευρώπη έληξε για άλλη μια φορά με «ψίχουλα», γράφει η ιταλική La Repubblica.
Στη σύνοδο κορυφής, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, η οποία διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ, η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μια φορά υπενθύμισε ότι η συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε με κόπο τον περασμένο μήνα, «δεν αλλάζει», όπως επιβεβαίωσε στο τέλος της συνόδου κορυφής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Οι Βρετανοί δεν έχουν πολύ σαφείς ιδέες αυτή τη στιγμή» τόνισε. Μια Φράση που σίγουρα δεν θα βοηθήσει τη Μέι να διασχίσει τη Μάγχη για να καθησυχάσει τις καρδιές των ευρωσκεπτικιστών ανταρτών, σημειώνει η εφημερίδα.
Η ΕΕ έκανε μόνο κάποια μικρή παραχώρηση, όπως αναμενόταν τις τελευταίες ημέρες: στην αιτιολογική έκθεση που επισυνάπτεται στη συμφωνία, η οποία αποτελείται από περισσότερες από 500 σελίδες, τονίζεται ότι το καθεστώς της μετα-Brexit εποχής της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά, θα θεωρηθεί «μόνο ως έσχατη λύση» και ως «προσωρινό μέτρο και για ένα μικρό χρονικό διάστημα», «μέχρι να επιλυθεί» το ιρλανδικό ζήτημα. Το αποτέλεσμα παραμένει βέβαια το ίδιο, επειδή το επίσημο κείμενο δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Επιπλέον, η πρόσθετη δήλωση δεν έχει νομική αξία, όπως είχε ζητήσει επανειλημμένα η Μέι.
Εν ολίγοις, σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε και για τη Μέι και το μέλλον παραμένει συνεπώς ακόμα εξαιρετικά αβέβαιο, γράφει η ιταλική εφημερίδα. Η ΕΕ, χωρίς να θέλει να αλλάξει τη συμφωνία στο παραμικρό, προσπάθησε να δείξει κάποια κατανόηση στο Λονδίνο, αλλά τίποτα περισσότερο. Δύσκολο είναι πλέον οι συντηρητικοί αντάρτες -και όλοι οι άλλοι που αντιτίθενται στο σχέδιο για το Brexit της Μέι- τώρα ξαφνικά να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πίτερ Φόρστερ, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες της Telegraph, μιας συντηρητικής εφημερίδα που είναι πολύ κοντά στους «αντάρτες», έγραψε ότι ο Μέι «πρακτικά έφαγε μια κλωτσιά». Η έκφραση είναι σκληρή, αλλά είναι σαφές ότι οι διαβεβαιώσεις που έδωσε η Ευρώπη στη Μέι, πιθανότατα δεν θα είναι αρκετή στην πατρίδα της.
Ωστόσο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός την Πέμπτη μίλησε στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες για σχεδόν μια ώρα (πολύ περισσότερο από τα 10 λεπτά, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί) και εξήγησε ότι για να περάσει η συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο έπρεπε κάτι να αλλάξει. Τελικά, η Μέι έπαιξε και το χαρτί της απελπισίας και ζήτησε μια ημερομηνία έναρξης των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, κυρίως των εμπορικών, για να κατευνάσει τουλάχιστον κάπως τους αντάρτες. Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολούθησε να είναι πολύ άκαμπτη. Τουλάχιστον η Μέι θα μπορέσει να επιστρέψει στο Λονδίνο και να πει: «έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα». Αλλά ακόμα και αυτό, σχεδόν σίγουρα δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξουν στάση οι ευρωσκεπτικιστές αντάρτες, εκτιμά η La Repubblica.
Προσθέτει μάλιστα ότι ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πρότεινε μια άλλη έκτακτη σύνοδο κορυφής τον Ιανουάριο για να χορηγήσει η ΕΕ και άλλα ψίχουλα…