Η Ασημίνα κι ο Γιάννης Μπρούζος είναι δύο αδέλφια που μεγαλώνοντας όχι μόνο δεν σταματούν να… παίζουν αλλά βάζουν κι άλλους στο παιχνίδι.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ασημίνα Μπρούζου, «δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή μεγαλώνουμε, αλλά μεγαλώνουμε επειδή σταματάμε να παίζουμε».
Οι δύο νέοι ξεκίνησαν από το χώρο της εκπαίδευσης δημιουργώντας εκπαιδευτικά παιχνίδια για μαθητές. «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για νηπιαγωγεία και δημοτικά με θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης, επιστήμης και πολιτισμού. Αυτήν τη στιγμή τρέχουν σε τέσσερα σχολεία της Αθήνας, και αντί για μάθημα παίζουμε κι ανακαλύπτουμε πώς λειτουργεί το σύμπαν, το DNA, τι είναι συναισθηματική νοημοσύνη, η διαπολιτισμικότητα, ο ρατσισμός, πώς αντιλαμβανόμαστε το διαφορετικό».
Όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Μπρούζου, «σταδιακά βρεθήκαμε να ασχολούμαστε και με άλλες κοινωνικές ομάδες, κυρίως ευάλωτες, όπως παιδιά με αναπηρίες, αυτισμό, ασθενείς με άνοια, πρόσφυγες κ.ά., καθώς διαπιστώσαμε ότι το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση, εκπαίδευση και κοινωνικοποίησή τους. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε το Challedu, μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Γενικά το παιχνίδι είναι ένα προσβάσιμο και διαπολιτισμικό υλικό. Μπορεί να συνενώσει διαφορετικές ηλικίες, δεξιότητες. Είναι μια ανακάλυψη, κι όταν μας βάζουν σε μια φόρμα ότι μεγαλώσαμε, άρα δεν παίζουμε, τότε χάνουμε την περιέργεια και τον αυθορμητισμό μας, δεν αλληλεπιδρούμε, γινόμαστε πιο μοναχικοί».
Τα παιχνίδια που σχεδιάζει και υλοποιεί η Challedu είναι ψηφιακά και μπορεί να παίζονται σε υπολογιστές, κινητά ή τάμπλετ, μπορεί να είναι επιτραπέζια ή παιχνίδια χώρου, ομαδικά. Eίναι δωρεάν και παίζονται στο χώρο τους, το Book and play στην Πλατεία Θεάτρου, τις καθημερινές από τις 10 μέχρι τις 8 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
«Υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή, και μάλιστα κάποιοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας έρχονται με μεγάλη ευχαρίστηση» δηλώνει η κ. Μπρούζου.
Πώς λειτουργεί η Challedu
Πρόκειται για μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) που στόχο έχει την αξιοποίηση και διάδοση του παιχνιδιού ως μέσου διαπαιδαγώγησης, αλληλεπίδρασης και κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν:
1.Εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένα από το ΙΕΠ για νηπιαγωγεία και δημοτικά με θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης, επιστήμης και πολιτισμού
2. Προγράμματα ένταξης προσφύγων, κοινωνικοποίησης ηλικιωμένων, ενδυνάμωσης ανθρώπων με αναπηρίες μέσα από το παιχνίδι
3. Σεμινάρια και εργαστήρια ενδυνάμωσης ικανοτήτων εκπαιδευτικών, επιστημόνων υγείας και άλλων ειδικοτήτων
4. Φεστιβάλ και εργαστήρια συνδημιουργίας παιχνιδιών (επιτραπέζιων, digital, χώρου) για την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
Η κ. Μπρούζου υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «έχουμε σχεδιάσει εντός της ομάδας μας και σε συνεργασία με ειδικούς σχεδιαστές παιχνιδιών πάνω από 25 παιχνίδια (επιτραπέζια ή ψηφιακά), ενώ τα 4 εκπαιδευτικά προγράμματα της Challedu έχουν πραγματοποιηθεί σε πάνω από 50 σχολεία με συμμετοχή πάνω από 2.800 μαθητών και μαθητριών. Επίσης, έχουμε βοηθήσει πάνω από 1000 ανθρώπους και παιδιά μέσα από συνεργασίες και τα προγράμματα για ευάλωτες ομάδες, και τέλος έχουμε ενδυναμώσει πάνω από 400 επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων μέσα από εργαστήρια και φεστιβάλ».