«Η χυδαιότητα, ο διχαστικός λόγος, ο ευτελισμός του δημόσιου βίου και η επίθεση σε πρόσωπα αποτελούν τους αξιακούς κώδικες πάνω στις οποίες βασίζεται η κυβερνητική συνεργασία του πρωθυπουργού και του προέδρου των ΑΝΕΛ», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση διακατέχεται από μια έκδηλη νευρικότητα, όσο πλησιάζουν οι εκλογές.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο,«ο Καμμένος είναι παράγοντας ασάφειας και υπονομεύει τη σοβαρότητα της πολιτικής». «Δεν θα τον έβαζα στους παράγοντες της σοβαρότητας με τίποτα», υπογράμμισε και παρατήρησε ότι η κυβέρνηση έχει οδηγηθεί σε μια προεκλογική παροχολογία, την οποία δεν θα αντέξει να στηρίξει μετά το Φθινόπωρο, εκτιμώντας ότι υπάρχει μια επιτάχυνση των εξελίξεων και σε αυτή εντάσσεται η «λογική προεκλογικών παροχών».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα ήθελε στην τελευταία φάση να αποκολληθεί από τον κυβερνητικό εταίρο για να εμφανιστεί ως δημοκρατικός» και υπενθύμισε πως «ο Πάνος είναι αυτός που έδωσε το στυλό σε Τσιπρά-Κοτζιά να υπογράψουν τη συμφωνία γιατί και δια της υπογραφής δημιουργούνται δεσμεύσεις».
Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους 151 βουλευτές για να κυρώσει τη συμφωνία και πως «θα έχει ουσιαστική αλλά όχι τυπική δεδηλωμένη» και ότι θα αποτελέσει την τελευταία πράξη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οι ευθύνες του πρωθυπουργού είναι μεγάλες που δεν κατάφερε να διασφαλίσει εθνική συναίνεση σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα.
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να γίνει συνεργασία για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» προσθέτοντας ότι «χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος αριθμητικά αυτό δεν εφαρμόζεται». «Ο στρατηγικά ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση» είπε ο κ. Βενιζέλος διευκρινίζοντας όμως ότι «στρατηγική ήττα θα είναι να μην μπορεί να να παρεμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συνταγματική αναθεώρηση.».
Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ακόμα πως επιθυμεί να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, διότι θέλει ένα Σύνταγμα με όλα τα κόμματα και δεν πρέπει να επικρατήσει μονοκομματική αντίληψη.
Σχολιάζοντας τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας όπως αποτυπώνονται στο Σύνταγμα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το άρθρο 3 περί επικρατούσας θρησκείας δεν συνιστά απόκλιση από την αρχή της ανεξιθρησκείας, αλλά η επιδοματική πολιτική που επιχειρεί να καθιερώσει αναιρεί την αρχή αυτή και πρόσθεσε ότι το Σύνταγμα πρέπει να ορίζει τις σχέσεις της Πολιτείας όχι μόνο με την Εκκλησία της Ελλάδας αλλά και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου ο διεθνής ρόλος πρέπει να αναδεικνύεται.
Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το άρθρο 3 δεν μπορεί να αναθεωρηθεί γιατί δεν θα υπάρξει πλειοψηφία. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να είναι κατοχυρωμένο το μισθολογικό των ιερέων» επισήμανε και ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δεν μπορεί να μεταφερθεί στο Σύνταγμα. «Όποιος λέει ότι θα υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση του συμφωνηθέντος, αυτό δεν γίνεται» ξεκαθάρισε.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι πρέπει να «αποδεσμεύσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια από τον εναγκαλισμό των κομμάτων και τον κρατισμό» και για αυτό το λόγο ζήτησε από την κυβέρνηση να δεχθεί να εντάξει το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια στην πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης.
Τέλος, για την οικονομία, προειδοποίησε πως «η χώρα κινδυνεύει να ξανακυλήσει σε βαθιά χρηματοπιστωτική κρίση», καθώς τα spread παραμένουν απαγορευτικά υψηλά, το τραπεζικό σύστημα δεν έχει σταθεροποιηθεί και το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει μη βιώσιμο και ζήτησε να υπάρξει δημοσιονομική επίγνωση.