Ρωσικά διαδικτυακά τρολ λέγεται ότι προσπάθησαν να υποδαυλίσουν τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, μετέδωσαν αρχές Δεκεμβρίου αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Τα ΜΜΕ έκαναν λόγο ακόμα και για κυκλοφορία ψεύτικων ειδήσεων και παραποιημένων φωτογραφιών, επικαλούμενα μεταξύ άλλων πληροφορίες της πρωτοβουλίας Alliance for Securing Democracy της αμερικανικής ΜΚΟ German Marshall Fund (GMF).
H MKO παρακολουθεί λογαριασμούς στο twitter, που επιδιώκουν να αυξήσουν την ρωσική επιρροή στο διαδίκτυο. Στους λογαριασμούς αυτούς το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» (#giletsjaunes) υπήρξε για μια περίπου εβδομάδα δημοφιλέστερο ζήτημα. Οι χρήστες είχαν μάλιστα τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση σε περίπου 600 επιλεγμένους λογαριασμούς twitter με hashtags και πηγές.
Απόρρητο παραμένει ωστόσο για ποιους λογαριασμού πρόκειται. Στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ με την επωνυμία “Hamilton 68” αναφέρεται ότι υπάρχουν τρεις ομάδες λογαριασμών: εκείνοι που τάσσονται ανοιχτά υπέρ της Ρωσίας και διατηρούν σχέσεις με το Κρεμλίνο, εκείνοι που ανήκουν σε «εργοστάσια τρολ» εκτός ρωσικής επικράτειας και εκείνοι που θέτουν ρωσικού ενδιαφέροντος θέματα. Μεταξύ των πηγών, στις οποίες αναφέρονται οι εν λόγω λογαριασμοί βρίσκονται σχεδόν πάντα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputniknews.
«Τέτοιες επιχειρήσεις έχουν συνήθως μακροπρόθεσμους στόχους»
H ειδική σε πολιτικά ζητήματα Τατιάνα Στανοβάγια, η οποία ζει στη Γαλλία εκτιμά ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται την πολιτική αδυναμία του προέδρου Μακρόν και προωθεί «θέσεις που υπογραμμίζουν την παρακμή της Ευρώπης, την κρίση της δημοκρατίας και την σύγκρουση με το κατεστημένο». Ο Μπεν Νίμο, από την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Atlantic Council θεωρεί ότι «κύριος στόχος των ρωσικών ενεργειών στο διαδίκτυο δεν είναι τα “κίτρινα γιλέκα”, αλλά ο πρόεδρος Μακρόν». Ο αμερικανός ειδικός αναφέρθηκε λεπτομερώς σε μια «γαλλική επιχείρηση» ρωσικών διαδικτυακών τρολ σε έκθεση για το πρότζεκτ Digital Forensic Research Lab της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης. Από κοινού με συναδέλφους κατάφεραν να αποκαταστήσουν ορισμένα στοιχεία που αφορούσαν τους μπλοκαρισμένους λογαριασμούς. Οι περισσότεροι ήταν στα αγγλικά, 12 λογαριασμοί στο Instagram ήταν ωστόσο στα γαλλικά. Σύμφωνα με το Facebook είχαν περίπου 76.000 οπαδούς, από τους οποίους 12.400 στη Γαλλία. Οι περισσότεροι λογαριασμοί δημιουργήθηκαν το 2017. Το FB ωστόσο δεν αποκαλύπτει σε ποιους ανήκαν οι λογαριασμοί.
Ο Μπεν Νίμο αποδίδει τον σχετικά περιορισμένο αριθμό γαλλικών λογαριασμό στο γεγονός ότι η «γαλλική επιχείρηση» βρίσκονται ενδεχομένως ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Ο ειδικός θυμάται ότι στις ΗΠΑ οι ρωσικές ενέργειες στο ίντερνετ ξεκίνησαν 2,5 χρόνια πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016. «Τέτοιες επιχειρήσεις έχουν συνήθως μακροπρόθεσμους στόχους. Έτσι στη Γαλλία ο στόχος δεν είναι τα “κίτρινα γιλέκα”, υπογραμμίζει ο αμερικανός ειδικός.